skip to content
 
 
 
2018-10-08

Párbeszéd a polgárokkal:- „Európa és mi”

Révkomáromban beszélgettek az Európai Unió jövőjéről Schöpflin György és Skripek Branislav európai parlamenti képviselők, valamint Dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi és Miko Ladislav, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének vezetői  2018. október 8-án.

Révkomárom - Európa és mi
Révkomárom - Európa és mi

A rendezvényt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, Az Európai Parlament Szlovákiai Kapcsolattartó Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Bizottság Szlovákiai Képviselete közösen szervezte meg. A vitának a révkomáromi Selye János Egyetem aulája adott helyszínt, ahol több mint kétszáz diák vett részt az Európa jövőjéről szóló programon.

A beszélgetésben központi szerepet kapott az Európai Unió és polgárainak kapcsolata, a kontinens előtt álló legnagyobb kihívások és a 2019-es európai választások. A rendezvény előadói hangsúlyozták, hogy a polgárok feladata élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az Európai Unió nyújt, ugyanakkor rámutattak arra is, hogy ehhez az uniós intézmények nyitottságára is szükség van. A kerekasztal beszélgetésen hangsúlyt kapott a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament együttműködésének javítása is, hiszen az az EU és polgárai közti kapcsolatot is nagyban javíthatja.  

A résztvevő diákok a migráció után a Brexitet, a gazdasági jólétet és a klímaváltozást jelölték meg az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívásokként. A vita során szó esett még a jövő Európai Uniójáról és az új csatlakozások valószínűségéről, valamint az európai választások jelentőségéről is.

A 2019-es európai választásokkal kapcsolatban a rendezvényen a „Szavazni fogok európai parlamenti intézményi tájékoztatási kampány is bemutatásra került az érdeklődő diákok számára.