skip to content
 
 
 
2018-06-15

Másodszor avattak iskolai nagyköveteket az Európai Parlament programja keretében

Idén második éve folytatódik minden tagállamban, így Magyarországon is a középfokú oktatási intézmények számára elérhető Európai Parlament Nagykövet Iskolája program. Az előző évet követően tíz új intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, így a tanév végén immár összesen 35 iskola diákjai és tanárai 2018. június 8-án ünnepélyes keretek között vehették át az Európai Parlament Nagykövet Iskola plakettjét, okleveleit és az ajándékokat.

Európai Parlament Nagykövet Iskolája program
Európai Parlament Nagykövet Iskolája program

A program célja, hogy Európa és az európai parlamenti demokrácia a fiatalok számára ismertebb legyen. A tanév során különböző aktivitásokon keresztül bővítik tudásukat a diákok az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről. Fontos célkitűzés, hogy a Nagykövet Iskola programban résztvevők ismerjék az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket, így többek közt az is, hogy megértsék a 2019-es európai parlamenti választásokon való szavazás fontosságát.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája kezdeményezés egy olyan iskolákból, tanárokból és diákokból álló egyre növekvő hálózatot épít, amely kiváló kapcsolatot ápol az Európai Parlamenttel. Míg 2017-ben huszonöt iskola, addig idén már harmincöt intézmény vett részt sikeresen a programban az ország minden régiójából, Győrtől egészen Miskolcig. A közel országos lefedettséget Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője is méltatta.

A ceremónián beszédet mondott, illetve a díjakat átadta Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő, aki kiemelte a fiatalok fontos szerepét Európa jövőjének alakításában. Az iskolák részvételt jelképező plaketteket és okleveleket kaptak, a programban résztvevő pedagógusok Szenior, a diákok pedig Junior nagykövetekké váltak, miután az intézmények tanulói rövid előadásokban mutatták be egész éves teljesítményüket.