skip to content
 
 
 

LUX FILMNAPOK az Urániában

Feminista filmszatíra, oknyomozó dokumentumfilm és politikai thriller a LUX FILMNAPOK programjában

2019. november 13. és 15. között az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt játékfilmeket.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa
Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmnek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, a mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye.

A 2019-es döntős alkotások és a LUX filmnapok (Teona Strugar Mitevska Isten létezik és Petrunijának hívják, Mads Brügger Cold Case, Hammarskjöld, Rodrigo Sorogoyen A rendszer) idén is rengeteg érdeklődőt vonzottak, a három vetítésen közel 1100-an vettek részt.

A vetítésekre a Kapcsolattartó Iroda Facebook-oldalán lehetett belépőket nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, a szakmai közönség pedig regisztráció útján vehetett részt az eseményen.