skip to content
 
 
 

Médiaszakos egyetemisták tanulmányútja Strasbourgban

Tíz médiaszakos hallgató kapott lehetőséget egy strasbourgi tanulmányúton való részvételre 2019 novemberében a budapesti kapcsolattartó iroda szervezésében. 

Fotó: Európai Parlament
Fotó: Európai Parlament

A diákok a látogatás során bővíthették ismereteiket az Európai Parlamentről, és gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek az európai intézményekből tudósító újságírók munkájáról.

A háromnapos program csúcspontja kétségkívül az EP-képviselőkkel való találkozás volt. A magyar delegációk vezetőit - Deutsch Tamás (EPP), Molnár Csaba (S&D) és Cseh Katalin (Renew Europe) - a kommunikáció szakos diákok a képviselői munka és aktuális európai kérdések mellett a választott tanulmányi területükhöz kapcsolódva, így például a frakciók kommunikációs munkájáról is kérdezték.

Az EP székhelyén tett tanulmányút az év egyik legmozgalmasabb plenáris ülésére esett. Az új Európai Bizottság megválasztása, a LUX filmdíj eredményének kihirdetése és a Szaharov-díj előző évi kitüntettje, Oleg Szencov látogatása gondoskodtak arról, hogy a hangulat még a szokásosnál is pezsgőbb volt az EP-ben.

A szeminárium programjából természetesen nem maradhatott ki az EP felépítésének és működésének bemutatása, a Parlament tájékoztatási eszközeinek ismertetése, valamint az épületben működő és az újságírók által használható stúdiók meglátogatása.

Mindezek mellett a hallgatók a gyakorlatban is belekóstolhattak az európai intézményekből tudósító újságírók munkájába: interjúkat készítettek képviselőkkel, részt vettek a LUX-filmdíjra jelölt rendezők sajtótájékoztatóján és a sajtógalériáról követhették a beszédeket.

A szakmai programot az ARTE Televíziónál tett látogatás zárta. A francia és német közszolgálati adók együttműködésén alapuló, páneurópai médiavállalkozásnál bekukkantottunk a stúdiók kulisszái mögé, a csatorna közösségimédia-menedzsereitől pedig a lineáris és nem-lineáris programstruktúrákkal kapcsolatos online stratégiákhoz kaptak hasznos tippeket a jövő kommunikációs szakemberei.