Tanja FAJON Tanja FAJON
Tanja FAJON

Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

Член

Словения - Socialni demokrati (Словения)

Роден : , Ljubljana

Начална страница Tanja FAJON

Председател

D-RS
Делегация в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Сърбия

Член

CPDE
Съвет на председателите на делегации
AFET
Комисия по външни работи

Заместник

LIBE
Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи
SEDE
Подкомисия по сигурност и отбрана
DACP
Делегация в Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС

Последни дейности

Редки заболявания и пригодност за заетост

28-04-2020 E-002554/2020 Комисията
Въпроси, изискващи писмен отговор

Emergency eurobonds EN

02-04-2020 E-002039/2020 Комисията
Въпроси, изискващи писмен отговор

Специфични мерки за мобилизиране на инвестиции в системите за здравеопазване на държавите членки и в други сектори на икономиките им в отговор на избухването на епидемията от COVID-19 (Инвестиционна инициатива за отговор на Коронавирус) SL

26-03-2020
Писмени обяснения на вот

. – Spoštovani kolegi, svet se je zaradi pandemije znašel v krču. Nevarnost bolezni pomeni grožnjo človeštvu in je znak, da nekaj delamo narobe. Bolezen ne prizanaša nikomur. Eno od svetovnih žarišč okužb je Evropa. Zato je ključno učinkovito ukrepanje s strani EU.
Danes bom podprla predlagane ukrepe Komisije. Predstavljajo prvo konkretno reševalno injekcijo prizadetim gospodarstvom držav članic. Danes „rešujemo“ letalske družbe, sproščamo neporabljen denar evropskih skladov. A že jutri bomo potrebovali dodatne, obsežnejše ukrepe.
Naj spomnim na zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Unija je sprva zamujala, a nato odločno ukrepala z vzpostavitvijo bančne unije, reševalnim skladom, uvedbo usklajevanja ekonomskih politik, odvzemom dela suverenosti nad proračuni držav.
Opozarjam, da se je EU tudi tokrat v celostno reševanje situacije vključila sorazmerno pozno. Države so bile predolgo prepuščene same sebi, ni bilo skupnih smernic delovanja. Zato so delovale vsaka po svoje, nepovezano.
Ukrepom, ki so jih nekatere članice uvedle v želji, da bi delovale čim bolj učinkovito, so se v nekateri posmehovali, jih kritizirali: Macron je Slovenijo napadel zaradi napovedi zaprtja mej. Danes je to žal stalnica. In prav ti ukrepi so se izkazali za relativno učinkovit način zajezitve širitve virusa. S hitrejšo, poenoteno strategijo in priporočili glede omejitev in izjem pri potovanjih po Evropi in Balkanu bi bili veliko učinkovitejši in se izognili tudi zapletom, kakršen je bil v Sloveniji, kjer je zaradi popolne zapore srbske meje ostalo ujetih 400 srbskih državljanov.
Tudi glede začasne ukinitve javnega življenja EU ni imela skupne strategije. V Italiji je bilo že po več sto mrtvih na dan, poročali so o skorajšnjem kolapsu zdravstva, v Bruslju, središču Evrope, pa je nemoteno potekal javni in letalski promet.
Pogrešam tudi bolj poenoten pristop evropske zdravstvene stroke pri denimo testiranjih na virus. Različne metodologije nam dajejo različne statistike, kar bi lahko povzročilo težave v pripravah na morebitno ponovitev neke pandemije.
Opozoriti želim še na težave pri nakupu zaščitnih mask in sanitarne opreme. Zadrževanje opreme in poskuse kraje bi morala EU nemudoma obsoditi in preprečiti. Edino, kar nam lahko pomaga, je popolna solidarnost in medsebojna pomoč.
Zato ne smemo pozabiti na svojo soseščino. Ni pošteno, da je Komisija predlagala razširitev solidarnostnega sklada na države, ki se pogajajo za članstvo, ne pa tudi na kandidatke. Na glasovanju sem podprla dopolnila v tej smeri.
Verjamem, da bomo krizo kmalu premagali in se iz nje česa naučili. Marsikatero življenjsko navado bomo morali tudi spremeniti. Zmoremo!

Tanja FAJON
Tanja FAJON

В EP NEWSHUB

RT @vecer: (ODZIVI) Predsednica @strankaSD @tfajon se je odzvala na povabilo koalicije za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Predsedniku @vladaRS @JJansaSDS je poslala tudi priporočilo, naj danes stopi pred protestnike. https://t.co/LK8vsk9x7M 

RT @strankaSD: .@tfajon pravi, da ne vidi možnosti za sklenitev sporazuma z vlado. Pri tem @JJansaSDS priporoča, da pokaže, koliko je v resnici iskren, zato ga poziva, da gre med kolesarje in da sliši, kaj pričakujejo. Morda bo takrat več možnosti za sodelovanje. https://t.co/gTphkTPP7b 

Včasih je potrebno vse ovire le pogledati iz druge perspektive :) https://t.co/SCLBDjuAlQ 

Обратна връзка

Bruxelles

Strasbourg