Romana TOMC : Written explanations of vote 

Members can submit a written explanation of their vote in plenary. Rule 194

Numerical strength of committees (B9-0039/2020) SL  
 

Predlog o številčni sestavi odborov Evropskega parlamenta sem podprla. S tem smo zagotovili učinkovitejše delovanje odborov, kar bo doprineslo k boljšemu delovanju EU in zagotavljanju izboljšanja pogojev na različnih področjih za državljane.

Protocol to the Agreement between the EU, Iceland and Norway concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Iceland or Norway regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0053/2019 - Jadwiga Wiśniewska) SL  
 

Dogovor sem podprla. S tem omogočamo organom pregona Norveške in Islandije, da druge države članice EU ali pridružene države zaprosijo za primerjavo podatkov o prstnih odtisih s tistimi, ki so shranjeni v centralni bazi podatkov Eurodac, kadar želijo ugotoviti natančno identiteto ali pridobiti dodatne informacije za preprečevanje, odkrivanje ali preiskovanje terorističnih ali drugih hudih kaznivih dejanj.

EU-China Agreement on certain aspects of air services (A9-0041/2019 - Tomasz Piotr Poręba) SL  
 

Podprla sem dogovor, ki vsem prevoznikom v EU omogoča pravico do ustanavljanja in rešuje morebitna nasprotja s pravili Unije o konkurenci. Njegove določbe nadomeščajo ali dopolnjujejo obstoječe določbe v 27 dvostranskih sporazumih o zračnem prevozu med državami članicami in Kitajsko. Sporazum bo služil temeljnemu cilju zunanje letalske politike Unije z uskladitvijo obstoječih dvostranskih sporazumov o zračnem prevozu z zakonodajo Unije.

Common system of value added tax as regards the special scheme for small enterprises (A9-0055/2019 - Inese Vaidere) SL  
 

Predlog sem podprla, ker majhna podjetja proporcionalno plačujejo večje davčne prispevke kot velika podjetja. S tem bomo omogočili lažje poslovanje majhnim podjetjem in ustvarili ugodno fiskalno okolje, ki bo pripomoglo k njihovi rasti. S to reformo se bodo proizvodni stroški zmanjšali za 18 %, čezmejne gospodarske aktivnosti majhnih podjetij znotraj EU pa se bodo povečale za 13.5 %.

Annual report 2018 on the human rights and democracy in the world and the European Union's policy on the matter (A9-0051/2019 - Isabel Wiseler-Lima) SL  
 

Poročilo o človekovih pravicah in demokraciji v svetu ter politiki Evropske unije na tem področju sem podprla. Dnevno se soočamo z napadi na demokracijo in vladavino prava. Ob tem so sicer številne države sprejele ustavne in pravne reforme ter sodelovale s civilno družbo v odprtih in javnih razpravah. Pomembno je, da poudarimo enakopravnost med spoloma in opozarjamo na pomembnost spoštovanja človekovih pravica, ki so večkrat kršene. Po vsem svetu je potrebno zagotoviti in brezpogojno ohraniti pravico do svobode misli, vesti, vere in prepričanja.

Annual report on the implementation of the common foreign and security policy (A9-0054/2019 - David McAllister) SL  
 

Poročilo sem podprla, saj se danes soočamo z naraščajočimi izzivi svetovnega reda in je zelo pomembno, da EU varuje univerzalne vrednote. Zaradi spreminjajočega se mednarodnega okolja mora imeti Unija pripravljene primerne mehanizme za odzivanje na zunanje nevarnosti. Prav tako je potrebna večja vloga Evropskega parlamenta in ostalih zunanjih instrumentov pri krepitvi skupne zunanje in varnostne politike. Pri tem bo ključnega pomena sodelovanja z regionalnimi organizacijami, kot tudi krepitev zmožnosti skupnega delovanja v EU.

Annual report on the implementation of the common security and defence policy (A9-0052/2019 - Arnaud Danjean) SL  
 

Poročilo o izvajanju skupne varnostne in obrambne politike sem podprla. V zadnjih letih smo bili priča številnim izzivom v zunanjem okolju. Nestabilnost in nepredvidljivost zunaj meja EU so resne varnostne grožnje za Unijo. Z odzivi na krize smo bili zaradi premalo investicij in slabih zmožnosti prepočasni. Sposobni moramo biti oceniti grožnje in se nanje tudi ustrezno odzvati. Ključno za obrambo je politična volja držav članic, s tem pa lahko ustvarimo tudi strateško samostojnost na področju obrambe.

Commemoration of the 30th anniversary of the Romanian revolution of December 1989 (B9-0241/2019) SL  
 

Podprla sem resolucijo ob 30. obletnici revolucije v Romuniji. 30 let spomina na romunsko revolucijo, edino revolucijo s tisoči človeških žrtev (mrtvih, ranjenih in aretiranih) diktatorskega režima. Več kot 1000 ljudi je umrlo, več kot 3000 je bilo ranjenih. Evropski parlament s tem pošilja simbolično sporočilo v spomin in počastitev žrtev romunske revolucije ter opozarja in obsoja grozodejstva diktatorskega režima v Romuniji.

Situation of the Uyghur in China (China-cables) (RC-B9-0246/2019, B9-0246/2019, B9-0247/2019, B9-0248/2019, B9-0249/2019, B9-0250/2019) SL  
 

Podprla sem resolucijo. Evropski parlament izraža globoko zaskrbljenost zaradi vse bolj represivnega režima, s katerim se soočajo Ujguri in zahteva, da oblasti spoštujejo njihove temeljne svoboščine, kot priporočajo verodostojna poročila. Parlament odločno obsoja napotitev sto tisoč Ujgurjev v politična taborišča. Parlament kitajske oblasti v Xinjiangu poziva, naj predložijo informacije o lokacijah in zdravstvenih stanjih pridržanih. Parlament poziva kitajsko vlado, naj nemudoma prekine prakso samovoljnega pridržanja brez obtožb, sojenja ali obsodbe zaradi kaznivega dejanja pripadnikov ujgurske in kazahstanske manjšine, naj zapre vsa taborišča in priporne centre ter nemudoma in brezpogojno izpusti priprte, vključno z ujgurskim učenjakom Ilhamom Tohtijem, ki je bil leta 2019 nagrajen s Saharovo nagrado za svobodo misli.

Situation of human rights and democracy in Nicaragua (RC-B9-0251/2019, B9-0251/2019, B9-0252/2019, B9-0253/2019, B9-0254/2019, B9-0255/2019) SL  
 

Podprla sem resolucijo, ki obsoja vsa represivna dejanja Nikaragve vlade, zlasti smrtne žrtve, posplošeno omejevanje svobode izražanja, zbiranja in demonstracij, prepovedi nevladnih organizacij in civilne družbe ter izgon mednarodnih organizacij iz države; pozivam k takojšnji izpustitvi vseh samovoljno pridržanih, vključno z Amayo Eva Coppens, opustitvijo vseh obtožb in zagotovitvijo spoštovanja njihovih temeljnih pravnih zaščit; pozdravljam odločitev sveta EU, da sprejme okvir za ciljne omejevalne ukrepe za tiste, ki so v Nikaragvi odgovorni za kršitve človekovih pravic, zlorabe ali zatiranje civilne družbe in demokratične opozicije.

Contact 

 • Bruxelles 

  Parlement européen
  Bât. ALTIERO SPINELLI
  13E242
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel
   
 • Strasbourg 

  Parlement européen
  Bât. LOUISE WEISS
  T08029
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex
   
 • Postal address 

  European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 13E242
  1047 Brussels
   
  Contact data: