Eugen TOMAC
Eugen TOMAC

Group of the European People's Party (Christian Democrats)

Member

Romania - Partidul Mișcarea Populară (Romania)

Date of birth : , Ismail

Written explanations of vote Eugen TOMAC

Members can submit a written explanation of their vote in plenary. Rule 194

General budget of the European Union for the financial year 2024 - all sections (A9-0288/2023 - Siegfried Mureşan, Nils Ušakovs) RO

18-10-2023

Bugetul UE trebuie să reflecte valorile și principiile Europei, inclusiv când este vorba despre fondurile de dezvoltare internațională și de asistență umanitară. Acest Parlament trebuie să condamne în termenii cei mai clari și duri atacurile teroriste orchestrate de Hamas împotriva cetățenilor israelieni. Atacurile la viețile civililor sunt întotdeauna o acțiune josnică, iar terorismul nu poate fi nicidecum justificat.
În aceste momente de tensiune, să ne amintim că dreptul internațional umanitar trebuie să guverneze orice conflict și că ambele părți trebuie să ia măsurile necesare astfel încât vărsarea de sânge civil să fie evitată. De asemenea, coridoarele de ajutor umanitar cu livrări de alimente, apă și medicamente trebuie să fie în continuare permise în locurile afectate de conflict.
Uniunea Europeană trebuie să continue să promoveze dialogul politic și diplomatic, precum și dezescaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

The Schengen evaluation mechanism (A9-0054/2022 - Sara Skyttedal) RO

07-04-2022

Deși am votat, bineînțeles, pentru acest raport, l-am citit cu o oarecare reținere. Și asta pentru că acesta face referire la statele membre, iar României îi este blocată aderarea la spațiul Schengen, deși este pregătită din 2011.
Cei peste 20 de milioane de cetățeni români sunt nevoiți încă, atunci când călătoresc, să stea la cozi, uneori kilometrice.
Sunt peste 10 ani în care așteptăm în fața unei uși întredeschise. Noi suntem cetățeni europeni, dar stăm la coadă la frontiera UE?

European Semester for economic policy coordination: employment and social aspects in the annual sustainable growth strategy survey 2022 (A9-0040/2022 - Helmut Geuking) RO

10-03-2022

Pandemia de COVID19 ne-a zdruncinat puternic, dar nu ne-a învins.
Cifrele arată crunt: 6,1 milioane de europeni rămași fără un loc de muncă în 2020, șomajul de 17% în rândul tinerilor.
Însă instrumentele și mecanismele europene luptă în continuare pentru combaterea pandemiei și redresarea economiilor noastre. Iar acum este momentul schimbărilor structurale profunde și al politicilor publice mature și responsabile.
Ce soluții sunt necesare unei Europe democratice sănătoase, performante și reziliente economic?
Locuri de muncă stabile și de calitate. Condiții de muncă decente. Inegalități reduse pe piața muncii. Un venit minim garantat. Acces la asistență medicală de calitate. Investiții în educație și în formare. Infrastructură. Tineri activi și implicați. Copii care își pot atinge întregul potențial.
De aceea, pachetul semestrului european trebuie să fie congruent cu Planurile Naționale de Redresare și Reziliență ale statelor membre și să reflecte o bună sinergie între măsurile aplicate politicilor economice și celor sociale.
Economiile, întreprinderile și familiile noastre au nevoie de un angajament politic solid și de măsuri puse în aplicare în mod responsabil. Este alegerea noastră și a decidenților noștri politici în ce direcție vrem să reconstruim economiile europene.

Foreign interference in all democratic processes in the EU (A9-0022/2022 - Sandra Kalniete) RO

09-03-2022

Războiul nu se mai duce doar pe front. Astăzi, el se duce si cu arme cibernetice, cu manipularea informației, cu dezinformare si cu tactici de ingerință externa. Rusia le orchestrează cu măiestrie.
Toate aceste atacuri fac parte dintr-o strategie de război hibrid și încalcă dreptul internațional. Ele induc în eroare și înșală cetățenii, generează dezbinare, divizează și exploatează vulnerabilitățile societăților. Dezinformarea si ingerințele externe reprezintă amenințări grave la adresa securității și suveranității UE.
Acum, in contextul invadării Ucrainei de către Rusia, orice atac hibrid in Europa reprezintă un atac direct la adresa NATO. Mai mult decât atât, date concrete arata ca începând cu 2015, din 13.500 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin demontate de UE, 40 % vizau strict Ucraina.
Recomand Statelor Membre sa nu ezite in promova campanii ample de informare si sensibilizare publica pentru a combate dezinformarea.
Comisia Europeana trebuie sa finanțeze crearea de instrumente prin care sa demaște știrile false, facilitând accesul cetățenilor la obiectivitate mediatica si permițând-le sa raporteze ei înșiși informațiile false.
De asemenea, UE trebui să își consolideze securitatea cibernetică, să instituie un regim de sancțiuni împotriva dezinformării și să interzică finanțarea externă a partidelor politice europene.
Războiul hibrid merge mai departe decât războiul clasic. Sa fim pregătiți.

Shrinking space for civil society in Europe (A9-0032/2022 - Anna Júlia Donáth) RO

08-03-2022

Criza și războiul generate de Rusia demonstrează că nu putem lua de-a gata ordinea mondială existentă și nici pacea în Europa. Valorile noastre democratice, precum și drepturile fundamentale necesită un efort susținut din partea UE, din partea statelor membre și, mai ales, din partea societății civile.
Freedom House, într-un studiu din 2022, constată că libertatea globală este în scădere constantă în ultimii 16 ani. Aceasta a scăzut nu numai din cauza ascensiunii puterilor autoritare, ci și din cauza tendinței către populism și naționalism în democrațiile liberale de lungă durată.
Libertatea de gândire, de exprimare și libertatea de asociere reprezintă baza unei societăți democratice și pluraliste, permițând cetățenilor să acționeze împreună și să contribuie la buna funcționare a vieții politice.
Din păcate, problemele cu care se confruntă societățile noastre astăzi nu au început și nu se termină cu Putin și ne vom confrunta cu provocări foarte grave dacă instituțiile europene nu vor acoperi lacunele și discrepanțele existente la nivel național pentru acțiunea neîngrădită a societății civile.
Trebuie să soluționăm provocările cu care se confruntă actorii societății civile din întreaga Uniune.

Digital Services Act (A9-0356/2021 - Christel Schaldemose) RO

20-01-2022

După mai bine de 20 de ani de la intrarea în vigoare a Directivei privind comerțul electronic, este timpul pentru un nou pachet legislativ care să reglementeze piața online. Domeniul digital a evoluat și continuă să evolueze cu o viteză uluitoare și, deși beneficiile acestei evoluții alerte sunt incontestabile, trebuie să fim conștienți de provocările și riscurile pe care aceasta le poate aduce.
De aceea, am votat pentru o legislație europeană adaptată zilelor noastre și care să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni.
În primul rând, trebuie să luptăm pentru combaterea conținutului ilegal din mediul online și pentru apărarea cetățenilor care ajung victime ale infracționalității realizate prin mijloace digitale, punând un mare accent pe protejarea categoriilor vulnerabile, cum ar fi copiii. În acest sens, trebuie întotdeauna să ne ghidăm după principiul conform căruia ce este ilegal offline, trebuie să fie ilegal și online.
În al doilea rând, printre multele aspecte ale acestui regulament, de mare importanță sunt aspectele ce țin transparența și răspunderea de care trebuie să dea dovadă marii furnizori de servicii digitale. Avem în lume companii furnizoare de servicii digitale care au capitalizări pe piață mai mari decât PIB-ul multor țări europene și care au dobândit puteri de autoreglementare prea mari pentru entități private. Trebuie să ne asigurăm că regulile sunt respectate și de către cei mai puternici!
De asemenea, foarte important este să garantăm protecția cetățenilor europeni împotriva dezinformării de pe platformele online. Această armă a dezinformării este folosită prin intermediul platformelor digitale de către actori statali care au ca scop destabilizarea proiectului european. Este momentul ca Uniunea Europeană să dea un răspuns pe măsură, iar Actul privind serviciile digitale este esențial în acest sens.
Criza provocată de pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat tuturor dependența economică și socială de tehnologiile digitale. Uniunea Europeană are obligația să devină un lider mondial pregătit pentru era digitală!

European framework for employees' participation rights and the revision of the European Works Council Directive (A9-0331/2021 - Gabriele Bischoff) RO

16-12-2021

Piatra de temelie a Uniunii Europene o reprezintă cetățenii săi și cea mai importantă resursă a acestei uniuni o reprezintă forța de muncă – o forță de muncă bine pregătită, concurențială, performantă și care trebuie protejată de un cadru legislativ riguros.
Piața muncii din Europa este una într-o continuă schimbare, fie că vorbim de filiera ecologică sau de cea digitală, iar lucrătorii pot deveni din ce în ce mai vulnerabili. Avem obligația să ne asigurăm că schimbările care rezultă din noile tehnologii, modificările condițiilor de muncă și intervențiile în gradul de ocupare al locurilor de muncă sunt luate prin colaborarea tuturor părților implicate, având în vedere interesul și bunăstarea angajaților, nu doar a angajatorilor. De aceea, trebuie să ne asigurăm că valorile democratice pe care le promovăm în toată lumea trebuie să fie respectate și la locul de muncă, prin asigurarea de măsuri reale privind drepturile de informare, consultare și participare ale lucrătorilor în întreprinderi europene.
Luna trecută am votat în acest plen cu privire la directiva salariilor minime și consider că este esențial ca lucrătorii să aibă dreptul de a fi consultați și informați cu privire la remunerația pentru munca pe care o depun. Vin din România, o țară din care aproape o cincime din populația în vârstă de muncă a emigrat. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să înțelegem că lucrătorii europeni sunt o resursă inestimabilă și că aceștia trebuie să fie respectați!

Situation at the Ukrainian border and in Russian-occupied territories of Ukraine (B9-0593/2021, B9-0594/2021, B9-0595/2021, B9-0596/2021, B9-0597/2021, B9-0598/2021) RO

16-12-2021

Am avut numeroase dezbateri în Parlamentul European cu privire la atitudinea și acțiunile Rusiei din ultimii ani. Relațiile noastre cu Putin s-au deteriorat considerabil. Este momentul să regândim întreaga noastră abordare strategică cu privire la Rusia și să vorbim despre o reformare fundamentală a întregii politici externe a UE.
Discursurile fără fond nu ne servesc. Este momentul să devenim credibili în ochii cetățenilor noștri și să demonstrăm că Uniunea Europeană este capabilă să ia decizii concrete și să treacă la acțiuni coordonate pentru a-și asigura securitatea și stabilitatea în regiune. Este cazul să descurajăm amenințările hibride rusești în statele noastre, să limităm interferențele Rusiei în treburile europene și în cele ale vecinătății noastre imediate.
De asemenea, trebuie să regândim strategia noastră energetică în Europa și modul în care putem să ne sporim independența față de energia și materiile prime furnizate de Rusia. Rusia și Ucraina trebuie să își detensioneze relațiile, iar Putin trebuie să urmărească canalele diplomatice consacrate și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare.

Digital Markets Act (A9-0332/2021 - Andreas Schwab) RO

15-12-2021

Am votat pentru un spațiu digital european reglementat, echitabil și responsabil. Pentru ca întreaga societate europeană să se bucure de beneficiile erei digitale, este esențial să se asigure un comportament corect al platformelor digitale. Piețele digitale trebuie să fie deschise și competitive, fără practici comerciale preferențiale, astfel încât orice afacere să poată ajunge la utilizatorii-clienți.
Prin adoptarea Actului legislativ privind piețele digitale, Uniunea Europeană stabilește un standard global pentru concurența din mediul online, vizând marile platforme. Propunerea legislativă abordează chestiuni importante, precum restricționarea achizițiilor IMM-urilor de către marile companii, cu scopul de a elimina concurenții, utilizarea datelor personale, norme obligatorii armonizate la nivelul Uniunii, transparență sporită pe piață și aplicarea de amenzi în cazul neconformității.

Equality between women and men in the European Union in 2018-2020 (A9-0315/2021 - Sandra Pereira) RO

15-12-2021

Egalitatea între sexe rămâne o chestiune importantă a secolului XXI, fiind înscrisă ca obiectiv în Noul consens european pentru dezvoltare.
Cu toate că au fost înregistrate progrese semnificative în acest sens, suntem încă departe de a atinge obiectivul egalității de gen. Trebuie să combatem la nivelul Uniunii discriminarea sub orice formă, fie că este vorba despre diferențe de salariu sau de pensie, fie de oportunități inegale pe piața muncii sau stereotipurile de gen. Într-o societate europeană incluzivă nimeni nu trebuie să cunoască bariere în ceea ce privește cariera.
Am votat în favoarea acestui raport deoarece este necesar să spargem „plafonul de sticlă” cu care se confruntă femeile, iar orice politică europeană să vizeze și dimensiunea de gen, astfel încât să creăm pentru generațiile viitoare un mediu favorabil, cu șanse egale pentru toți.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E153
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13057
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex