Sirpa
PIETIKÄINEN

Written explanations of vote - 8ú Téarma Parlaiminteach Sirpa PIETIKÄINEN

Is féidir le Feisirí míniú i scríbhinn dá vóta sa suí iomlánach a thíolacadh. Riail 194

04-10-2017

Äänestin vastalauseen puolesta. Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit ovat ainesosia, jotka muuttavat hormonien normaalia toimintaa. Niille ominaista on se, että ne voivat vaikuttaa jo pieninä annoksina ja niiden vaikutukset ovat peruuttamattomat. Erityisen herkkiä aineiden vaikutukselle ovat sikiöt ja lapset. Vaikutukset eivät välttämättä näy heti, mutta voivat näkyä sukupolvien yli. EU:ssa on pitkään vaadittu kriteereitä hormonihäiritsijäkemikaalien identifioimiseksi. Tämä auttaisi kemikaalien säätelyä ja rajoittamista. Kriteerien tulisi koskea kaikkia kemikaaleja ja noudattaa Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmää hormonihäiritsijäkemikaaleista, jotka ovat vaarallisia eliöille, ihmisille ja ekosysteemeille. Komission ehdotus oli pettymys, koska komissio pyrki kriteereissä sallimaan poikkeuksia eliöiden hormonitoimintaa häiritseville aineille. Komission tulee pikaisesti laatia uusi ehdotus varovaisuusperiaate edellä, sekä terveyden että ympäristön suojelemisen kannalta.

14-03-2017

Naisten euro on edelleen miesten euroa pienempi. Sukupuolten palkkaero oli Euroopan unionissa vuonna 2014 keskimäärin 16,1 prosenttia, vaikka naisilla on keskimäärin korkeampi koulutustaso kuin miehillä. Naiset kantavat suuremman osan hoivataakasta. Mikäli nainen on välillä poissa palkkatöistä ensin hoitaakseen lapsia ja sitten vanhempiaan, hänen eläkkeensä voi jäädä hyvinkin pieneksi. Naisiin kohdistuva väkivalta on myös edelleen järkyttävän yleistä.
Tarvitsemme konkreettisia toimia tasa-arvon edistämiseksi. Tarvitsemme kiireellisesti tasa-arvostrategian ja syrjinnän vastaisen direktiivin. Hiljaisen syrjinnän poistamiseksi on mahdollistettava työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja taattava lastenhoidon ja terveyspalveluiden saatavuus. Odotamme äitiyslomadirektiivin uudistusta ja toivomme komissiolta ehdotusta isyysloma- ja omaishoitajadirektiiveistä.
EU:n tulee kehittää sukupuolista budjetointia ja uusia ohjelmia ja toimenpiteitä suunniteltaessa tulisi tehdä sukupuolivaikutusten arviointeja. Näin voitaisiin varmistaa entistä johdonmukaisemmat ja näyttöön perustuvat politiikkatoimet ja ottaa tasa-arvo huomioon kaikessa päätöksenteossa.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja –oikeuksien puolella ollaan jopa otettu takapakkia. On uskomatonta, että edelleen Euroopankin tasolla käydään keskustelua ehkäisyvälineiden ja turvallisen abortin saatavuudesta. Meidän tulee äänekkäästi puolustaa näitä oikeuksia.

15-02-2017

Vaikka äänestinkin EU:n ja Kanadan välisen CETA-kauppasopimuksen puolesta, mielestäni siitä ei yrityksistä huolimatta tullut uudentyyppisen kauppasopimuksen mallioppilasta.
Sopimus avaa kyllä ovet eurooppalaisille yrityksille laajentua uusille merkittäville markkinoille, mutta CETA:n neuvotteluprosessia seuranneista huolista osa jäi varjostamaan lopputulosta.
Erityisesti huolta on nostattanut investointituomioistuinjärjestelmä. Nyt on seurattava tarkasti, etteivät yritykset nosta kanteita kyseenalaisin perustein. On myös pidettävä huolta siitä, ettei kanteiden uhka johda hallitusten itsesensuuriin uusia lakeja säädettäessä. Emme saa luopua kunnianhimostamme luoda korkeimmat mahdolliset terveys-, työ-, ympäristö- ja turvallisuusstandardit. Varovaisuusperiaate on tärkeä sääntelyn pohja, johon on uskallettava turvautua myös jatkossa.