Nicolae ŞTEFĂNUȚĂ : A szavazáshoz fűzött írásbeli indokolások 

A képviselők írásbeli indokolást nyújthatnak be a plenáris ülésen leadott szavazatukhoz. 194. cikk

Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: A növényvédő szerek mézelő méhekre gyakorolt hatásának értékelése (B9-0149/2019) RO  
 

Susțin obiecția, pentru că propunerea de regulament al Comisiei a deviat substanțial de la angajamentul inițial luat în urmă cu 10 ani [Regulamentul (CE) nr. 1107/2009], prin care Comisia propunea o legislație ambițioasă care să includă toate tipurile de toxicitate, acută (imediată), cât și cronică (întârziată).
În forma legislativă prezentată de Comisie, nu se ține cont nici de ultimele progrese științifice, nici de recomandările EFSA (Bee Guidance Document , 2013, care indică impactul devastator pe care toxicitatea cronică îl are asupra albinelor și a celorlalți polenizatori).
Obiecția propune revenirea la o poziție ambițioasă a Parlamentului și a Comisiei, precum cea din 2009 [Regulamentul (CE) nr. 1107/2009], cerând introducerea în legislație a tuturor tipurilor de toxicitate. În prezent, o mare parte din substanțele dăunătoare polenizatorilor nu mai prezintă toxicitate acută, fiind înlocuite de substanțele cu toxicitate cronică.
În România, avem una dintre cele mai mari comunități de crescători de albine, având peste 43 000 de apicultori ce dețin 2 milioane de stupi de albine. La nivel european, avem nevoie de o legislație puternică, exhaustivă, care să protejeze viața albinelor și a altor polenizatori sălbatici, precum și interesele comerciale ale celor care trăiesc din apicultură.
Testele riguroase, bazate pe ultimele progrese științifice, utilizarea pesticidelor organice reprezintă calea spre ruperea cercului vicios rezultat din utilizarea pesticidelor.

Kapcsolat