Mihai TUDOSE
Mihai TUDOSE

Eiropas Parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa

Loceklis

Rumānija - Partidul Social Democrat (Rumānija)

Dzimšanas gads : , Braila

Rakstiski balsojumu skaidrojumi Mihai TUDOSE

Deputāti var iesniegt rakstisku skaidrojumu par savu balsojumu plenārsēdē. 194. pants

Zibmaksājumi euro (A9-0230/2023 - Michiel Hoogeveen) RO

07-02-2024

Susțin raportul care promovează eficientizarea tranzacțiilor în UE, grație digitalizării economiei. Este o măsură cu efect benefic concret pentru cetățeni, atât prin rapiditate, cât și prin evitarea suprataxării.
Regret, însă, decalajul mare de implementare prevăzut pentru țările din afara zonei euro în raport cu cele care folosesc moneda comună.
Totodată, consider necesar ca, în paralel cu garantarea beneficiilor progresului tehnologic, să se asigure populației infrastructura necesară accesului la numerar.

Pasākumi augsta līmeņa publiskā sektora sadarbspējai visā Savienībā (Sadarbspējīgas Eiropas akts) (A9-0254/2023 - Ivars Ijabs) RO

06-02-2024

Am votat pentru noua legislație care va crește nivelul de interoperabilitate transfrontalieră a administrațiilor și serviciilor publice din statele membre. Apreciez revizuirea definițiilor în materie de servicii publice digitale transeuropene, impactul pozitiv la nivel de timp și costuri, precum și crearea „portalului european interoperabil”, ca un ghișeu unic pentru partajarea și utilizarea soluțiilor de interoperabilitate.
Țin să atrag atenția asupra necesității de fi facilitat cât mai mult schimbul de competențe și cunoștințe între țările UE. Trebuie pus accentul pe creșterea competențelor digitale ale angajaților din administrația publică.
Pentru ca Europa să devină cu adevărat interoperabilă, nu e permis vreun decalaj digital între țările sale.

Šengenas zona: vīzas procedūras digitalizācija (A9-0025/2023 - Matjaž Nemec) RO

18-10-2023

Am votat cu o strângere de inimă normele care vor asigura digitalizarea procedurilor de viză pentru spațiul Schengen și modificarea regulamentului privind autocolantul pentru viză. Practic, se introduce posibilitatea de a solicita o viză online și se înlocuiește actualul autocolant de viză cu o viză digitală pentru a eficientiza cererea și a îmbunătăți securitatea spațiului Schengen. Va fi creată, de asemenea, o nouă platformă europeană de solicitare a vizei.
Perspectiva ca un deținător de viză Schengen să poată să o descarce pe telefon pălește, însă, în fața realității sumbre: spațiul Schengen este nefuncțional și incomplet. E nefuncțional pentru că 11 țări membre tocmai au reintrodus controalele la frontiere și e incomplet pentru că România și Bulgaria sunt ținute abuziv în afara spațiului Schengen, deși îndeplinesc de peste un deceniu toate criteriile de aderare.
Înainte de a ne ocupa de dichisuri, consider că ar trebui să ne preocupe cu prioritate rezolvarea situației grave în care se află sistemul european de liberă circulație.

Savienības civilās aizsardzības mehānisms (A9-0266/2023 - Sara Cerdas) RO

17-10-2023

Am votat pentru prelungirea, până la sfârșitul anului 2027, a rezervei de resurse aeriene de stingere a incendiilor din Mecanismul RescEU. Subliniez, însă, că e vorba de o soluție de tranziție - idee în care încurajez Comisia Europeană să accelereze achiziția de noi avioane.
Incendiile din ultimii ani au depășit capacitatea statelor afectate de a le face față, fiind nevoie de solidaritatea internațională, așa cum au fost intervențiile prompte și curajoase ale pompierilor români în sprijinul Greciei, în fiecare dintre ultimele veri.
Flota RescEU are în prezent 26 de aeronave, găzduite în zece state membre. Din păcate, dificultățile actuale prin care trece industria producătoare de avioane pentru stingerea incendiilor impun această prelungire a unui provizorat care și-a dovedit limitele.
Într-o competiție globală tot mai acerbă pentru a obține mijloacele necesare combaterii catastrofelor naturale, eu cred că UE are mijloacele necesare pentru a obține cel puțin cele 12 aeronave planificate până în 2030. E nevoie, însă, de mai multă determinare în acest sector critic, pentru a ne asigura că vom avea măcar în 2027, dacă nu și mai devreme, primele avioane din noua flotă.

Eiropas stratēģisko tehnoloģiju platformas (“STEP”) izveide (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler) RO

17-10-2023

Am votat în favoarea propunerii de regulament privind Platforma europeană pentru tehnologii strategice, cu modificările necesare față de versiunea Comisiei Europene. În primul rând, e vorba finanțarea suplimentară pe care o cerem, în valoare de 13 miliarde de euro, față de bugetul propus de Comisia Europeană, de 10 miliarde. Nu putem vorbi de o platformă ambițioasă în lipsa unui buget pe măsură.
În al doilea rând, Parlamentul aduce o serie de clarificări privind tehnologiile care vor putea beneficia de platformă, în special prin prisma contribuției acestora la reducerea dependențelor UE, a gradului lor de inovație ori a potențialului economic.
Competitivitatea europeană și autonomia economică sunt, în actualul context, extrem de strâns legate. Dacă vrem să trecem de la constatări la acțiunea atât de necesară, atunci această platformă trebuie să reprezinte un pas către crearea unui Fond european pentru suveranitate, care să asigure finanțarea companiilor esențiale din UE, în sectoarele strategice.
A trecut un an de la lansarea ideii acestui fond de către președinta Comisiei Europene...

Eiropas Savienības Solidaritātes fonda mobilizēšana, lai sniegtu palīdzību Rumānijai, Itālijai un Turcijai (A9-0269/2023 - Katalin Cseh) RO

04-10-2023

Am votat în favoarea acordării ajutorului destinat combaterii pagubelor cauzate de seceta din România, din 2022. Suma de 33,9 milioane de euro care este alocată României provine din Fondul de solidaritate al UE și e aprobată la pachet cu ajutorul pentru Italia, în urma inundațiilor din 2022, și pentru Turcia, în urma cutremurelor din februarie 2023.
Comisia Europeană a constatat că daunele directe totale cauzate de seceta din vara lui 2022, în special în sud-estul României, depășesc pragul de la care se încadrează în categoria catastrofelor naturale majore.
Sprijinul european vine în urma cererii prompte a Guvernului României de mobilizare a Fondului de solidaritate.

Trešo valstu īstenota ekonomiskā piespiešana (A9-0246/2022 - Bernd Lange) RO

03-10-2023

Instrumentul anti-coerciție asigură cadrul pentru măsuri de retorsiune din partea UE față de state terțe, care ar încerca să exercite un act de constrângere economică la adresa Uniunii sau a unui stat membru.
Constrângerea economică – sub forma restricțiilor asupra comerțului și investițiilor – a devenit o pârghie îngrijorătoare de presiune în contextul tensiunilor globale actuale. De acum, UE are cadrul legislativ pentru contramăsuri.
Gama de măsuri disponibile cuprinde tarife punitive, excluderea din programele europene și restricții pentru accesul la piețele publice din Uniune.
Dacă acestea nu vor descuraja țările din afara Uniunii să recurgă la șantaj, se va pune în mișcare un mecanism de analiză și decizie cu termene precise și scurte, pentru a determina riposta colectivă a Uniunii Europene. În acest sens, Comisia pentru Comerț Internațional, din care fac parte, a clarificat o serie de formulări ambigue și a completat propunerea inițială a Comisiei, care nu conținea date precise.

Starpposma ziņojums par priekšlikumu daudzgadu finanšu shēmas 2021.–2027. gadam vidusposma pārskatīšanai (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques) RO

03-10-2023

Am votat propunerea de revizuire la jumătatea intervalului a cadrului financiar multianual 2021-2027. Susțin suplimentarea propusă de către Parlament, cu zece miliarde de euro, a bugetului propus de Comisia Europeană.
Din această sumă, două miliarde de euro ar urma să fie alocate pentru gestiunea migrației și alte provocări externe, aici fiind vizate mai ales eventuale consecințe neprevăzute ale războiului din Ucraina. Alte trei miliarde de euro sunt direcționate către noua platformă dedicată tehnologiilor strategice (STEP) și cinci miliarde pentru crize interne neprevăzute și ajutor de urgență.
Solicit Consiliului să-și adopte poziția cât mai repede posibil, astfel încât revizuirea să poată fi aprobată înainte de 31 decembrie 2023.

Satvars drošas un ilgtspējīgas apgādes ar kritiski svarīgām izejvielām nodrošināšanai (A9-0260/2023 - Nicola Beer) RO

14-09-2023

Am votat pentru actul legislativ care vizează instituirea unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice. Principala rațiune a votului favorabil este necesitatea reducerii dependenței UE de importuri în acest domeniu esențial pentru economie.
Susțin simplificarea procedurilor pentru recunoașterea proiectelor de extracție, transformare și reciclare ca fiind strategice. Reducerea birocrației trebuie să fie însoțită de stimularea inovării pentru a dezvolta materiale alternative, dar și de impulsionarea reciclării.
Apreciez ambiția obiectivelor stabilite în materie de extracție, prelucrare și reciclare până în 2030 și sper că vor contribui la limitarea dependenței de importuri, în special din statele considerate parteneri nesiguri, în condițiile în care materiile critice au ajuns să fie folosite ca armă geopolitică în noul context global.
Nu în ultimul rând, solicit Comisiei Europene să prezinte cu celeritate sistemul pentru achiziții în comun, bazat pe agregarea cererii, precum și pe cel pentru stocuri strategice.

Instruments Eiropas aizsardzības nozares nostiprināšanai, izmantojot kopīgu iepirkumu (EDIRPA) (A9-0161/2023 - Michael Gahler, Zdzisław Krasnodębski) RO

12-09-2023

Am aprobat acordul interinstituțional, încheiat la 27 iunie, pentru crearea acestui instrument menit să întărească industria europeană de apărare.
Este un pas necesar, dar firav deocamdată. Comisia Europeană a propus inițial un buget de 500 de milioane, iar Parlamentul European a cerut 1 miliard de euro, sume față de care bugetul final agreat de statele membre este modest (300 de milioane euro, până la 31 decembrie 2025). Mai ales că instrumentul va putea fi asociat și cu sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina.
EDIRPA va permite rambursarea parțială, prin intermediul fondurilor europene, pentru statele membre care achiziționează în comun produse de apărare în cadrul consorțiilor compuse din cel puțin trei țări. De aceea, susțin actul legislativ care stabilește condițiile pentru eligibilitatea contractanților, subcontractanților și a produselor de apărare, precum și condițiile pe care proiectele trebuie să le respecte pentru a se califica pentru finanțare.
Unul din punctele semnificative ale raportului consider că este alocarea a minim 15% din valoarea contractului de achiziții publice în comun pentru IMM-uri, fie în calitate de contractanți, fie de subcontractanți.

Kontakti

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G169
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08070
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex