Veuillez remplir ce champ
Tanja FAJON Tanja FAJON
Tanja FAJON

Grupo da Aliança Progressista dos Socialistas e Democratas no Parlamento Europeu

Membro

Eslovénia - Socialni demokrati (Eslovénia)

Data de nascimento : , Ljubljana

Página inicial Tanja FAJON

Presidente

D-RS
Delegação à Comissão Parlamentar de Estabilização e Associação UE-Sérvia

Membro

CPDE
Conferência dos Presidentes das Delegações
AFET
Comissão dos Assuntos Externos

Membro suplente

LIBE
Comissão das Liberdades Cívicas, da Justiça e dos Assuntos Internos
SEDE
Subcomissão da Segurança e da Defesa
DACP
Delegação à Assembleia Parlamentar Paritária ACP-UE

Últimas atividades

Medidas específicas para mobilizar investimentos nos sistemas de saúde dos Estados-Membros e em outros setores das suas economias em resposta ao surto de COVID-19 [Iniciativa de Investimento Resposta ao Coronavírus] SL

26-03-2020
Declarações de voto escritas

. – Spoštovani kolegi,
Svet se je zaradi pandemije znašel v krču. Nevarnost bolezni pomeni grožnjo človeštvu in je znak, da nekaj delamo narobe. Bolezen ne prizanaša nikomur. Eno od svetovnih žarišč okužb je Evropa. Zato je ključno učinkovito ukrepanje s strani EU.
Danes bom podprla predlagane ukrepe Komisije. Predstavljajo prvo konkretno reševalno injekcijo prizadetim gospodarstvom držav članic. Danes "rešujemo" letalske družbe, sproščamo neporabljen denar evropskih skladov. A že jutri bomo potrebovali dodatne, obsežnejše ukrepe.
Naj spomnim na zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Unija je sprva zamujala, a nato odločno ukrepala z vzpostavitvijo bančne unije, reševalnim skladom, uvedbo usklajevanja ekonomskih politik, odvzemom dela suverenosti nad proračuni državam.
Opozarjam, da se je EU tudi tokrat v celostno reševanje situacije vključila sorazmerno pozno. Države so bile predolgo prepuščene same sebi, ni bilo skupnih smernic delovanja. Zato so delovale vsaka po svoje, nepovezano.
Ukrepom, ki so jih nekatere članice uvedle v želji, da bi delovale čim bolj učinkovito, so se v nekateri posmehovali, jih kritizirali: Macron je Slovenijo napadel zaradi napovedi zaprtja mej. Danes je to žal stalnica. In prav ti ukrepi so se izkazali za relativno učinkovit način zajezitve širitve virusa. S hitrejšo, poenoteno strategijo in priporočili glede omejitev in izjem pri potovanjih po Evropi in Balkanu bi bili veliko učinkovitejši in se izognili tudi zapletom, kakršen je bil v Sloveniji, kjer je zaradi popolne zapore srbske meje ostalo ujetih 400 srbskih državljanov.
Tudi glede začasne ukinitve javnega življenja EU ni imela skupne strategije. V Italiji je bilo že po več sto mrtvih na dan, poročali so o skorajšnjem kolapsu zdravstva, v Bruslju, središču Evrope, pa je nemoteno potekal javni in letalski promet.
Pogrešam tudi bolj poenoten pristop evropske zdravstvene stroke pri denimo testiranjih na virus. Različne metodologije nam dajejo različne statistike, kar bi lahko povzročilo težave v pripravah na morebitno ponovitev neke pandemije.
Opozoriti želim še na težave pri nakupu zaščitnih mask in sanitarne opreme. Zadrževanje opreme in poskuse kraje bi morala EU nemudoma obsoditi in preprečiti. Edino, kar nam lahko pomaga, je popolna solidarnost in medsebojna pomoč.
Zato ne smemo pozabiti na svojo soseščino. Ni pošteno, da je Komisija predlagala razširitev solidarnostnega sklada na države, ki se pogajajo za članstvo, ne pa tudi na kandidatke. Na glasovanju sem podprla dopolnila v tej smeri.
Verjamem, da bomo krizo kmalu premagali in se iz nje česa naučili. Marsikatero življenjsko navado bomo morali tudi spremeniti. Zmoremo!

Tanja FAJON
Tanja FAJON

No NEWSHUB do PE

Dober signal. Še je solidarnost v #eu. https://t.co/hPuYTs80gO 

STA: Slovenian MEPs urging Slovenia to welcome refugee children #Greece #migration #Children #EUWakeUP ⁦@EP_Justice⁩ ⁦@Europarl_SL⁩ ⁦@TheProgressives⁩ https://t.co/w0zD7f0yH8 

RT @strankaSD: Skupaj s partnerji v #opozicija smo vložili zahtevo za sklic nujne seje odborov za zunanje zadeve in kulturo, zaradi neprimerne depeše, ki jo je Svetu ministrov v imenu @vladaRS posredovalo Ministrstvo za zunanje zadeve pod vodstvom @AnzeLog. https://t.co/sginBAZ1bF 

Contacto

Bruxelles

Strasbourg

Endereço postal

  • European Parliament
    Office

    1047 Bruxelles