Rovana PLUMB
Rovana PLUMB

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European

Vicepreședintă

România - Partidul Social Democrat (România)

Data nașterii : , Bucureşti

Prima pagină Rovana PLUMB

Membră

TRAN
Comisia pentru transport și turism
D-CN
Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză

Membru supleant

ENVI
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
REGI
Comisia pentru dezvoltare regională

Activități recente

Modificarea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (A9-0055/2024 - Anna Zalewska)

13-03-2024
Explicații scrise ale votului

Anual, în UE sunt generate 60 de milioane tone de deșeuri alimentare (131 kg/persoană) și 12,6 milioane tone de deșeuri textile( îmbrăcămintea și încălțămintea - 5,2 milioane tone, adica 12 kg /persoană/ an). Mai puțin de 1% din toate textilele din întreaga lume sunt reciclate, iar în UE , doar 22 % din deșeurile textile-postconsum sunt colectate separat pentru reutilizare/reciclare.
Am votat acest raport, deoarece oferă soluții pentru reducerea risipei de alimente, prin eliminarea practicilor neloiale din piață, informatii corecte pe etichetă, donarea alimentelor nevândute, dar consumabile, precum si tinte ambitioase de reducere a risipei (pana la 2030, 20 %/capita, la producatori si 40% la retaileri). Reducerea risipei alimentare contribuie la creșterea rezistenței sistemelor alimentare și la securitatea alimentară, asigurand hrana unui număr mai mare de oameni. Pentru textile, s-au inclus unele produse non-casnice: covoare, saltele și cele din vânzările online. S-a introdus țintă de colectare a50% din deșeurilor textile pana in 2025, precum si supravegherea exporturilor de textile uzate. Este nevoie de fonduri pentru o infrastructură complexă de colectare separata, asigurarea unei sortari eficiente a deșeurilor municipale amestecate, evitandu-se incinerarea sau depozitarea articolelor care pot fi reciclate/reutilizate, creandu-se 20-35 de locuri de muncă/fiecare 1000 de tone de textile colectate pentru reutilizare.

Cerințele minime privind pauzele minime și perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal în sectorul transportului ocazional de călători (A9-0370/2023 - Henna Virkkunen)

13-03-2024
Explicații scrise ale votului

Raportul contribuie la armonizarea condițiilor de concurență, îmbunătățind totodată condițiile de muncă și siguranța rutieră.
Am votat pentru un anumit grad de flexibilitate suplimentară in sectorul transportului ocazional de călători, fără a pune în pericol siguranța rutieră, condițiile de muncă și caracterul executoriu al normelor.
Spre deosebire de transportul de marfă sau transportul regulat de călători, serviciile de transport ocazional de călători se caracterizează prin distanțe mai lungi parcurse la începutul și la sfârșitul călătoriei și o durată de conducere mai scurtă în locul unde se desfășoară majoritatea activităților turistice. Posibilitatea de a amâna efectuarea repausului zilnic cu o oră de două ori pe parcursul călătoriei, fără a depăși timpul de conducere reglementat și fără a reduce perioada de repaus zilnic, vor aduce normele mai aproape de nevoile reale ale grupurilor de călători.
De asemenea, li se va permite șoferilor să-și amâne perioada de repaus săptămânal cu până la 12 zile (perioade de 24 de ore) în călătoriile naționale, așa cum se întâmplă deja în cazul călătoriilor internaționale. Această aliniere a normelor pentru serviciile naționale și internaționale este justificată pentru buna funcționare a pieței unice și pentru simplificarea asigurării respectării normelor și a controlului.

Dimensiunile și greutatea pentru anumite vehicule rutiere (A9-0047/2024 - Isabel García Muñoz)

12-03-2024
Explicații scrise ale votului

Raportul urmărește să facă transportul de mărfuri mai sustenabil prin îmbunătățirea eficienței operaționale și energetice a sectorului transporturilor, prin încurajarea utilizării vehiculelor cu emisii zero și prin promovarea transportului intermodal. Am votat pentru revizuirea normelor privind greutatile si dimensiunile admise ale camioanelor.
Textul consolidează și mai mult stimulentele pentru vehiculele electrice electrice și transportul intermodal. Se permit pana la sase tone suplimentare pentru combinatii de vehicule cu emisii zero, precum si o toleranta de 12,5 tone pe axa motoare. De asemenea, hotararea de a sustine utilizarea cabinelor mai lungi la camioane pentru a imbunatati confortul soferilor este un semnal important in ceea ce priveste criza soferilor.
Se menține data de eliminare treptată din 2035 pentru operațiunile transfrontaliere de 44 de tone pe bază de combustibili fosili (și creșterea la 44 de tone de la nivelul maxim actual de 40 de tone este încă voluntară, nu obligatorie, pentru statele membre). Se stabilește un nou stimulent pentru remorci cu emisii zero, precum si o nouă etichetă UE pentru vehiculele supradimensionate, pentru a crește siguranța rutieră.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
10G115
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T08137
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex