skip to content
 
 
 

Forum regional la Sibiu

În perioada 2-4 aprilie 2012, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat la Sibiu un forum regional care a cuprins trei evenimente diferite.

Evenimentele au fost: Ziua Euroscola dedicată liceenilor, Ziua Carierei Europene dedicată studenților și o zi dedicată dezbaterii cu tema "Uniunea Europeană și ieșirea din criza economică", adresată mediului de afaceri şi tuturor celor interesați de acest subiect.

Forumul a debutat cu o întâlnire cu liceenii sibieni în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA Sibiu, unde participanților li s-a prezentat programul-concurs Euroscola creat de Parlamentul European pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Cu această ocazie, unul dintre câștigătorii unei ediții anterioare a competiției Euroscola, Colegiul Național "Emil Racoviță" din Iași, reprezentat de prof. coordonator Bălan Rada Doina și elevele Roman Ilinca și Zavoi Alexandra, a prezentat atât proiectul lor câștigător, cât și experiența lor în cadrul Zilei Euroscola la Strasbourg. După prezentări, tinerii au beneficiat de o sesiune de formare pentru îmbunătățirea abilităților de argumentare.

Ziua Carierei Europene organizată în colaborare cu Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu și Centrul de Documentare Europeană Sibiu s-a bucurat de o participare numeroasă a studenților care au fost informați atât despre posibilitatea de a alege o carieră în instituțiile Uniunii Europene, cât și despre procedura de selecție și condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la concurs.

În ultima zi a forumului regional a avut loc dezbaterea cu tema "Uniunea Europeană și ieșirea din criza economică", de asemenea organizată în colaborare cu Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu și Centrul de Documentare Europeană Sibiu. La dezbatere au participat personalități publice și specialiști în domeniu, precum  domnul Iosif Matula (PPE), deputat european, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Vasile Pușcaș (profesor universitar și fost coordonator al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană), Mircea Coșea (profesor universitar și analist economic), Mircea Maniu (profesor universitar și conferențiar Team Europe) și Adrian Izvoranu (Director general al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț). Evenimentul a fost moderat de Constantin Rudnițchi, reputat jurnalist și analist economic.

Dezbaterea a fost precedată de o masă rotundă cu reprezentanții mass media din Sibiu, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele priorități legislative și politice ale Parlamentului European în anul în curs.