skip to content
 
 
 

Ziua internaţională a femeii 2017

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri, 10 martie 2017, dezbaterea "Modele feminine în știință și cercetare", la Centrul Cultural Casa Artelor (Casa Eliad) din Bld. Mircea Vodă nr. 5.

Evenimentul a marcat Ziua internațională a femeii, oferind participanților posibilitatea de a analiza, împreună cu vorbitorii invitați, prevederile legislative privind egalitatea de gen, programele care încurajează femeile să adopte o carieră științifică sau academică, posibile răspunsuri la provocările cu care acestea se confruntă, dar şi posibilitatea de a cunoaște câteva exemple feminine românești de succes în domeniul științific. 

Conform statisticilor și anchetelor sociologice disponibile, femeile sunt subreprezentate în majoritatea posturilor din știință, inginerie și management și la nivelurile ierarhice superioare, chiar și în sectoarele în care sunt majoritare, cum ar fi educația. Femeile sunt extrem de subreprezentate în sectoarele educaționale și în carierele din domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STIM), reprezentând doar 24 % din profesioniștii din știință și inginerie. Există o nevoie recunoscută de a se promova şi facilita dezvoltarea carierelor femeilor şi o mai mare prezentă a tinerilor, mai ales a studentelor şi femeilor din mediul academic, în domeniile STIM.

Nu există o singură explicație pentru nivelul scăzut al femeilor în STIM, printre motive numărându-se: o necunoaștere de către profesorii din școli a carierelor în domeniile STIM, o lipsă a modelelor feminine, un număr mare de contracte precare pe termen scurt, prejudecăți inconștiente la interviurile de angajare, faptul că femeile sunt mai puțin înclinate să candideze pentru posturile de conducere în comparație cu bărbații și tendința de a direcționa femeile spre învățământ și tutorat, mai degrabă decât spre de cercetare și mediul academic, necesitatea de a reconcilia obligațiile profesionale şi familiale etc.

Din dorinţa de a oferi câteva din exemplele feminine românești de succes în domeniul științific, au fost invitate la eveniment doamnele Dr. Magda Stavinschi - Astronom, Doctor în Matematici, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române şi Dr. Ina Petrescu - Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Cercetător Științific, Doctor în Stiinte Medicale.

De asemenea, prin intermediul unor video-înregistrări, au intervenit Dr. Daniela Bota - Profesor de Neurologie, Director al Centrului de Tratament si Cercetare pentru Tumorile Cerebrale, Universitatea California Irvine, Dr. Simona Cabuz - Cercetător în Știință Aplicată, Microsoft, Dr. Ioana Cozmuţa - Lider cercetare pe inovație si microgravitație la NASA şi Dr. Aurora Simionescu - Astrofizician, Profesor Asociat la Agenția Spațială Japoneză JAXA.

Inregistrari video

Dr. Daniela BOTA - Profesor de Neurologie, Director al Centrului de Tratament si Cercetare pentru Tumorile Cerebrale, Universitatea California Irvine

 .
 

Dr. Simona CABUZ - Cercetător în Știință Aplicată, Microsoft

 .
 

Dr. Ioana COZMUŢA - Lider cercetare pe inovație si microgravitație la NASA

 .
 

Dr. Aurora SIMIONESCU - Astrofizician, Profesor Asociat la Agenția Spațială Japoneză JAXA