skip to content
 
 
 

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov

Ensaf Haidar, soția activistului pentru drepturile omului, Raif Badawi, a acceptat premiul Sakharov 2015 pentru libertatea de gândire, în numele lui Badawi, la Strasbourg, miercuri, 16 decembrie.

Raif Badawi a fost destul de curajos pentru a zice „nu” cruzimii

„Raif Badawi a fost destul de curajos pentru a-și face vocea auzită și a spune nu barbariei. Din acest motiv l-au lovit cu bice de ignoranță”, a declarat Ensaf Haidar, soția activistului pentru drepturile omului, Raif Badawi. Ea a acceptat premiul Sakharov 2015 pentru libertatea de gândire, în numele lui Badawi, la Strasbourg, miercuri, 16 decembrie. Raif Badawi a fost onorat de către Parlamentul European pentru lupta sa pentru libertatea de exprimare și gândire în Arabia Saudită.

„Badawi a devenit un simbol și o sursă de inspirație pentru toți cei care luptă pentru drepturile fundamentale în regiune și dincolo de aceasta”, a declarat președintele Parlamentului European Martin Schulz în timpul ceremoniei. „În ciuda unui mare risc, ca blogger, s-a străduit plin de curaj să promoveze gândirea liberă și și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare ocupând un spațiu lăsat gol de lipsa libertății presei în țara sa.”

Președintele Parlamentului European a solicitat Majestății Sale Regele Salman al Arabiei Saudite să îl elibereze necondiționat pe blogger.

El a cerut autorităților saudite „să pună punct represiunii sistematice asupra expresiei pașnice”, referindu-se la oameni, cum ar fi Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh și Ali Mohammed al-Nimr. El a fost aplaudat călduros  atunci când a cerut eliberarea lui Mohammed al-Nimr, care a fost condamnat la moarte. Președintele Parlamentului a amintit că țara a fost aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

„Suntem pregătiți pentru un dialog privind drepturile omului”, dar „fără teroare, un sistem penal inuman nu ne va împiedica să luptăm pentru drepturile omului. Acordul de securitate, înțelegerile privind traficul de arme sau finanțele din petrol nu ne vor descuraja”, a declarat Schulz către Haidar.

Schulz a salutat și finaliștii Premiului Sakharov 2015, prezenți în public: Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez reprezentantă a Opoziției Democratice din Venezuela și Olga Shorina, director Executiv al Fundației Boris Nemtsov pentru Libertate în Germania.

„Raif Badawi nu este un criminal. Este un scriitor și un gânditor liber”

„Gânditorii liberi din Arabia sunt obișnuiți să își ascundă ideile pentru a continua să trăiască”, a spus  Ensaf Haidar, citându-l pe soțul ei în timpul ceremoniei de la Strasbourg. „Ideile libere și edificatoare sunt considerate blasfemie în ideologia adoptată de societățile arabe, în care fiecare gând liber este o decadență și o diversiune de la adevărata cale”.

„Raif nu este un criminal”, a afirmat ea. „El este un scriitor și un gânditor liber. Atât. Crima lui Raif Badawi constă în simplul fapt de a fi o voce liberă într-o țară care nu acceptă nimic altceva decât o singură opinie și un singur gând”. În prezent, soția bloggerului saudit locuiește în exil în Canada, împreună cu copiii lor.

„El este doar un gânditor care a refuzat să facă parte dintr-o turmă ce urmează clerici din afara timpului, autori ai legilor injuste și tiranice”, a adăugat ea.

Haidar i-a mulțumit Parlamentului European pentru premiu: „Acordarea Premiului Saharov lui Raif Badawi este un moment istoric. Acesta reprezintă, domnule președinte, un act de curaj din partea dumneavoastră și a tuturor celor care au votat pentru Raif”.

Raif Badawi: cenzurat, închis, biciuit, dar nu redus la tăcere

Badawi este blogger și avocat pentru libertatea de gândire și de exprimare în Arabia Saudita, condamnat la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici și o amendă pentru comentarii și articole considerate blasfematoare pe site-ul său Free Saudi Liberal Network, care promovează dezbateri sociale, politice și religioase.

Criticile la nivel internațional și preocupările legate de starea sa de sănătate după o primă serie de lovituri de bici în public, în ianuarie 2015, au împiedicat până acum aplicarea unor lovituri suplimentare, dar Raif Badawi este în continuare întemnițat, fiind transferat recent într-o închisoare mai izolată.

Din păcate, acesta nu este un caz neobișnuit în istoria Premiului Saharov. Printre mulți alții, Aung San Suu Kyi, distinsă cu Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 1990, în timp ce se afla sub arest la domiciliu, a putut să-și primească premiul în persoană abia 23 de ani mai târziu.