skip to content
 
 
 

Newsletter, sesiune plenară - Strasbourg, 5-8 octombrie 2015

05/10/2015

Săptămâna aceasta Parlamentul European este în sesiune plenară la Strasbourg. Citiţi mai jos newsletterul cu principalele teme pe agenda de lucru.

Dezbatere despre starea UE cu Angela Merkel și François Hollande

Miercuri, Președintele Republicii franceze François Hollande și Cancelarul Republicii Federale Germania Angela Merkel vor efectua o vizită oficială la Parlamentul European. Această vizită comună încărcată de un adânc simbolism, la 25 de ani de la reunificarea Germaniei și la 26 de ani de la căderea Zidului Berlinului, o evocă pe cea a Președintelului François Mitterrand și a Cancelarului Helmut Kohl, care s-au adresat adunării în noiembrie 1989.

Regele Spaniei, Felipe VI va susține un discurs miercuri în Parlament

Regele Felipe al Spaniei va susține un discurs în plenul Parlamentului miercuri la prânz. Aceasta va fi cea de a doua vizită în Parlamentul European după ce a devenit rege în iunie 2014. Prima vizită a avut loc la Bruxelles anul acesta la 15 aprilie. Tatăl său, regele Juan Carlos I a fost în Parlamentul European de două ori: în 1986, la câteva luni după ce Spania a aderat la Comunitățile Europene, și în 1998.

Dezbatere privind rezultatele summitul UE privind criza refugiaților

Marți de la ora 9.00, deputații vor dezbate cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Preşedintele Comisei Europene Jean-Claude Junker măsurile privind criza refugiaților agreate de șefii de stat sau de guvern la reuniunea informală din 23 septembrie. Situaţia umanitară a refugiaţilor din UE şi din statele vecine va fi de asemenea discutată de deputaţi tot marţi, într-o dezbatere separată.

Dezbatere privind testele de emisii auto

Deputații vor dezbate scandalul de la Volkswagen privind testele de emisii, pornind de la o întrebare parlamentară. Marţi după-amiază, ei vor cere comisarului Elżbieta Bieńkowska să clarifice dacă aceste manipulări ale testelor de emisii au avut loc și în Europa, nu numai în SUA, dacă ar putea fi implicate și alte emisii poluante în afară de NOx sau chiar CO2 precum și ce ar putea fi făcut pentru a îmbunătăți testele de emisii în UE.

Îmbunătăţirea legislației privind serviciile de plăți

Legislația UE privind serviciile de plăți va fi actualizată pentru a îmbunătăți siguranța, a extinde opțiunile pentru consumatori și a ține pasul cu inovațiile, conform votului ce va avea loc joi. Această legislație, agreată informal de deputați și miniștrii UE în mai, are ca scop reducerea costurilor serviciilor de plăți prin stimularea competiției și a inovațiilor cum ar fi metode de plată mobile și online.

Parlamentul European cer o mai bună protecție a meșteșugurilor tradiționale

Protecția originii geografice din UE ar trebui să fie extinsă de la produsele agricole către bunurile realizate local și către produsele artizanale care își au originea în meșteșugurile tradiționale, vor spune deputații într-o rezoluție nelegislativă supusă la vot marți. Textul cere Comisiei să facă neîntârziat o propunere legislativă.

Newsletter, sesiune plenara 5-8 octombrie