skip to content
 
 
 

Acordul UE-Turcia și respectarea dreptului internațional

09/03/2016

Deputații europeni au cerut detalii despre acordul încheiat de liderii UE cu Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranți și refugiați, subliniind că regulile internaționale privind azilul trebuie respectate.

Jeanine Hennis-Plasschaert si Valdis Dombrovskis
Ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert și vice-președintele Comisiei Valdis Dombrovskis în timpul dezbaterii privind rezultatele reuniunii UE-Turcia și pregătirile pentru Consiliul European- ©European Union 2016 - EP
 .

În dezbaterea din plen cu Consiliul și Comisia, cei mai mulți lideri de grupuri politice au insistat că negocierile de aderare la UE cu Turcia și negocierile privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc către UE nu trebuie legate de subiectul refugiaților.

Amenințările la libertatea presei în Turcia și recenta închidere a ziarului Zaman de către autorități, precum și situația minorității kurde au fost subiecte abordate în discuția cu ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, pentru Consiliu, și cu vice-președintele Comisiei Valdis Dombrovskis. De asemenea, au mai fost discutate pregătirile pentru viitorul Consiliul European din 17-18 martie. Deputații au discutat politica fiscală și ”semestrul european” – metoda de coordonare a politicilor europene, care se vor afla, de asemenea, pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European.

Notă pentru editori

Modificările la regulamentul pentru vize are în vedere schimbarea țării respective de pe o listă pe alta într-o anexă la regulamentul relevant (astfel de modificări trebuie făcute prin codecizie de Parlament și Consiliu).

Miliardul de euro din bugetul UE pe care Comisia l-a promis pentru facilitățile oferite de Turcia refugiaților, precum și orice alte fonduri suplimentare de la UE, vor fi negociate și aprobate de Parlament conform procedurii bugetare.