skip to content
 
 
 

Agenda Parlamentului European, săptămâna 6-12 noiembrie

06/11/2017

Săptămâna aceasta au loc la Bruxelles întâlniri în cadrul comisiilor și grupurilor politice. Principalele teme din agendă sunt enumerate mai jos.

 

Controlul frontierelor externe. Un sistem avansat de facilitare a controlului frontierelor externe ale UE va fi votat în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile. Această actualizare a Sistemului Informatic Schengen (SIS II) ar trebui să contribuie la schimbul de informații între autoritățile judiciare naționale și cele ale poliției în legătură cu deciziile privind migrația de întoarcere. Propunerile prevăd, de asemenea, o utilizare mai eficientă a amprentelor digitale și a imaginilor faciale și un nou sistem de alertă pentru cazurile legate de terorism. (Luni)

Statul de drept în Polonia. Deputații din cadrul Comisiei pentru Libertăți civile vor continua să examineze procedura Comisiei, aflată în desfășurare, de protejare a statului de drept în Polonia, în cadrul unei dezbateri cu prim-vicepreședintele Frans Timmermans. (Luni)

Finanțarea energiei curate. Conferința va reuni lideri politici, factori de decizie, comunitatea investitorilor și alți experți care vor dezbate cele mai bune modalități de finanțare a tranziției de la carbon la surse de energie mai durabile. Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, și guvernatorul statului California, Jerry Brown, vor fi unii dintre vorbitori la conferință.

Domnul Tajani, Hoyer și Brown, împreună cu președintele Comisiei pentru industrie și energie, Jerzy Buzek, și comisarul pentru politici climatice și energie, Miguel Arias-Cañete, vor susține o conferință de presă la ora 10.45. (Marţi)

Pregătirea ședinței plenare. Grupurile politice se vor pregăti pentru dezbaterile si voturile plenare de săptămâna viitoare, privind extinderea Fondului european pentru investiții strategice („Fondul Juncker“). Acestea au drept scop stimularea, economiei Europei, precum și acordul cu statele membre privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping și importurilor subvenționate din țări terțe. Deputații europeni vor discuta despre statul de drept în Polonia și în Malta și vor pregăti propuneri de rezoluție în această privință. Deputații europeni din comisia pentru afaceri externe, se vor pregăti pentru dezbateri cu Federica Mogherini despre președintele american Trump și despre acordul nuclear iranian, Yemen și Afganistan. Alte subiecte care vor fi abordate la viitoarea sesiune plenară sunt protectia datelor, siguranța automobilelor, serviciile financiare, aplicarea legilor privind protecția consumatorilor.

Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va întâlni cu ministrul spaniol al afacerilor economice Luis De Guindos, cu ministrul italian al afacerilor economice Pier Carlo Padoan, cu ministrul francez al afacerilor economice Bruno Le Maire, cu vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis, cu Comisarul pentru afaceri economice și financiare Pierre Moscovici precum si deputati europeni principali din comisia de afaceri economice, luni. Miercuri, președintele Tajani se va întâlni cu guvernatorul din California, Jerry Brown.

Briefing de presă inainte sesiunii. Serviciul de presă al PE va organiza un briefing de presă cu purtătorii de cuvânt ai grupurilor politice prezente la Parlamentul European, vineri la ora 12:00 (ora României).

Mai multe informaţii: