skip to content
 
 
 

Agenda Parlamentului European, săptămâna 9-15 octombrie

09/10/2017

Săptămâna aceasta deputaţii europeni îşi desfăşoară activitatea in cadrul comisiilor parlamentare.

Sistemul de azil din UE / reinstalarea refugiaților. Planurile de asigurare a unei treceri sigure și clare către UE pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională vor fi votate în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE). Propunerea prevede norme comune privind primirea și transferul cetățenilor non-UE care au solicitat protecție într-unul din statele membre. Această propunere are ca scop prevenirea înecării a mii de persoane în Marea Mediterană în drumul lor spre alte țări.(Joi)

Programe TV și radio online. Un proiect de regulament privind facilitarea distribuirii programelor TV și radio online în toate țările membre UE este supus votului în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice. Proiectul abordează dificultățile legate de dreptul de autor și oferă o gamă mai largă de televiziuni și radio online din alte state membre. (Marți)

Performanța energetică a clădirilor. Conform unui proiect de lege care va fi votat în cadrul Comisiei pentru Industrie, clădirile din țările membre UE vor trebui să fie extrem de eficiente din punct de vedere energetic și decarbonizate până în 2050. Clădirile sunt cel mai mare consumator din Europa, absorbind 40% din energie. (Miercuri)

 “Dosarele Monsanto”/Glifosat. Comisiile pentru mediu și agricultură vor organiza o audiere publică cu privire la efectuarea evaluărilor de risc privind glifosatul, în lumina unor comunicate de presă care susțin că angajații Monsanto au încercat să influențeze acest proces. Glifosatul este cel mai frecvent utilizat erbicid din UE, dar au fost ridicate preocupări legate de faptul dacă acesta este carcinogen. (Miercuri)

Standard dublu pentru calitatea alimentelor. În prezența Comisiei Europene, Comisia pentru piața internă va discuta modalități de a implementa mai eficient normele europene privind produsele alimentare și consumatorii, pentru a se asigura că în anumite părți ale Europei nu vor fi vândute produse alimentare de calitate inferioară cetățenilor. Aceasta discuție se referă la alimentele produse sub aceeași marcă și ambalaj în mai multe țări ale UE, dar care includ ingrediente diferite. (Miercuri)

Lista restrânsă a candidaților pentru Premiul Saharov 2017. Comisiile pentru Afacerile Externe și Dezvoltare își vor exprima votul alegând printre o lista restrânsă de trei candidați finaliști pentru Premiul „Libertatea mintii”  . Sunt nominalizați: Asia Bibi (Pakistan), Aula Lolita Chavez Ixcaquic (Guatemala), Selahattin Demirtaș și Figen Yűksekdağ (Turcia), Opoziția democratică din Venezuela, Dawit Isaak (Suedia- Eritreea) și Pierre Claver Mbonimpa (Burundi). (Marți)

Premiul cetățeanului european. 49 de persoane și organizații reprezentând 26 de state membre vor primi premiul a cetățeanului european 2017 în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles miercuri. În fiecare an, începând din 2008,  Parlamentul European a acordat premiul cetățenilor europeni pentru proiecte și inițiative care promovează cooperarea transfrontalieră sau promovarea înțelegerii reciproce în cadrul Uniunii Europene. (Miercuri)

Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, îi va întâlnii miercuri pe președintele Seimas al Republicii Lituania, Viktoras Pranckietis precum și pe prim- ministrul Serbiei, Ana Brnabić. Această întâlnire va fi urmată de o scurtă conferință de presă. Joi, președintele va avea un schimb de opinii cu premierul din Mali, Abdoulaye Idrissa Maïga. După aceea, va participa la ceremonia de aniversare a 40 de ani de la înființarea Curții de Conturi Europene din Luxemburg. În cele din urmă, pentru pregătirea summit-ului UE-Africa de la Abidjan și a conferinței la nivel înalt a Parlamentului privind Africa (22 noiembrie), preşedintele Tajani va călători în Maroc vineri și sâmbătă și se va întâlni cu Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-lea, cu Primul Ministru și cu președinții celor două camere ale parlamentului marocan.

Mai multe informaţii