skip to content
 
 
 

Agenda Parlamentului European, săptămâna 16-22 octombrie

16/10/2017

Săptămâna aceasta au loc la Bruxelles întâlniri între comisii și grupurile politice. Principalele teme din agendă sunt enumerate mai jos.

Detașarea lucrătorilor. Noile norme pentru angajații trimiși să lucreze temporar în alt stat membru vor fi supuse la vot în cadrul Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. Deputații europeni urmăresc să protejeze mai bine lucrătorii detașați și să creeze condiții egale pentru companii. Elementele cheie sunt remunerarea egală pentru aceeași muncă pentru același angajator și aplicarea tuturor regulilor muncii din țara gazdă după doi ani. (Luni)

Norme privind sistemul de azil/ Dublin. Deputații europeni din cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) vor vota o revizuire majoră a regulamentului de la Dublin, care determină care stat membru este responsabil pentru procesarea unei cereri de azil. Scopul revizuirii este de a aborda deficiențele actualelor norme privind azilul și de a împărți responsabilitatea într-un mod mai echitabil între statele membre. Toți solicitanții de azil ar trebui să fie înregistrați la sosirea în UE. Oamenii care au nevoie de protecție ar trebui, de asemenea, să o primească mult mai  repede, în timp ce, cei care nu nevoie, se pot întoarce mai repede. (Joi)

E-confidențialitate. O actualizare a normelor UE privind protecția vieții private pentru a acoperi noile mijloace de comunicare, cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger și Skype, este de asemenea supusă votului în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile justiție și afaceri interne (LIBE). Printre problemele aflate în discuție, se numără folosirea cookie-urilor, a marketingului direct nesolicitat, de exemplu, prin SMS și criptarea end-to-end în comunicațiile digitale. (Joi)

Panama Papers/ Comisia de anchetă. Comisia specială a Parlamentului European care investighează 'Panama Papers' (Spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală) își va prezenta constatările și recomandările în raportul său final. Acesta va fi supus la vot miercuri.

Pregătirea sesiunii plenare. Grupurile politice vor discuta despre poziția lor privind viitorul finanțelor UE, politicile privind venitul minim și protecția avertizorilor de integritate (whistle-blowers) care acționează în interesul publicului. De asemenea, acestea vor pregăti voturile privind certificarea îngrășămintelor, protecția lucrătorilor detașați expuși agenților cancerigeni și mutageni și traficul ilegal de droguri. De astfel, deputații europeni își vor prezenta poziția cu privire la programul de lucru al Comisiei, bugetul UE pentru 2018 și mandatul Comisiei pentru a începe negocierile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă.

Activitățile președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va întâlni marți cu Jigme Zangpo, președintele Adunării Naționale din Bhutan și miercuri cu Abdelkader Messahel, ministrul algerian al afacerilor externe. Joi, se va adresa liderilor UE la summitul european, apoi va participa la o conferință de presă. Vineri, președintele Tajani va călători în Spania pentru a participa la ceremonia de decernare a Premiului Prințesa Asturiei pentru Concordie 2017, Uniunii Europene.

Briefing de presă. Serviciul de presă al Parlamentului va organiza un briefing pentru presă, vineri, la ora 12:00 (ora României), în prezența purtătorilor de cuvânt ai grupurilor politice.

Mai multe informaţii