Oleg Sencov, dobitnik Nagrade Saharov za 2018.

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Oleg Sencov ukrajinski je filmski redatelj i pisac te gorljivi protivnik ruskog pripojenja Krima.

Sencov je rođen u Simferopolju 1976. godine, studirao je ekonomiju u Kijevu, a zatim dramaturgiju i režiju u Moskvi. Svoj prvi dugometražni film, nagrađivani Gámer, snimio je 2012. Sljedeće je godine postao aktivni član pokreta za slobodu i ljudska prava AutoMaidan te pomogao u raspirivanju Euromajdanske revolucije.

Sencov je tijekom nezakonitog pripojenja Krima 2014. organizirao humanitarnu pomoć za blokirane ukrajinske vojnike kako bi ih se opskrbilo hranom i lijekovima te pomoglo u evakuaciji njihovih obitelji. Dana 10. svibnja 2014. uhićen je u Simferopolju, na Krimu, pod optužbama da je organizirao terorističke napade protiv ruske de facto vlasti na Krimu. Ruska sigurnosna služba prevezla ga je u Rusiju. Proveo je godinu dana u pritvoru prije suđenja na vojnom sudu, koji ga je osudio na 20 godina zatvora u procesu koji je Amnesty International nazvao „iznimno ciničnim izrežiranim suđenjem". Ruske vlasti tretirale su ga kao ruskog državljanina premda nikad nije imao rusku putovnicu i prijavio je samo ukrajinsko državljanstvo.

Sencov je optužen za vođenje terorističke organizacije koja se spremala raznijeti spomenike na Krimu. Nepokolebljivo je tvrdio da je nevin, a nisu izneseni nikakvi čvrsti dokazi o njegovu sudjelovanju u kriminalnim aktivnostima. Glavni svjedok tužiteljstva povukao je svoje prvotno svjedočanstvo priznavši da je ono iznuđeno mučenjem. U svojem govoru u sudnici Sencov je ismijao namješteni proces i izrazio nadu da se ljudi u Rusiji više neće bojati.

Nakon presude poslan je u kažnjeničku koloniju visoke sigurnosti u Sibiru, sjeverno od Arktičkog kruga, tisuće kilometara daleko od njegova doma. Sencov se i u zatvoru nastavio boriti za svoja uvjerenja. U svibnju 2018. započeo je štrajk glađu koji je trajao 145 dana i kojim je tražio oslobađanje svih ukrajinskih političkih zatvorenika u Rusiji. Pod prijetnjom prisilnog hranjenja i zbog kritičnog zdravstvenog stanja bio ga je primoran prekinuti.

Europski parlament donio je 14. lipnja 2018. rezoluciju u kojoj je ustrajao u tome da se Oleg Sencov i svi ostali ukrajinski građani nezakonito pritvoreni u Rusiji smjesta i bezuvjetno oslobode.

Međunarodna zajednica, skupine za ljudska prava, ruski filmaši, poznati filmski redatelji i slavni glumci podržali su Sencova i zatražili njegovo puštanje na slobodu. Ruski centar za ljudska prava „Memorial" potvrdio je da Sencova smatra političkim zatvorenikom.

U rujnu 2019. Sencov je pušten iz zatvora i vratio se u Ukrajinu. Njegovo je puštanje na slobodu dio dogovora između Rusije i Ukrajine o razmjeni skupina zatvorenika sa svake strane. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u svojoj je izjavi izrazio olakšanje i radost zbog oslobođenja Sencova. Okarakterizirao ga je kao hrabra čovjeka koji se dostojanstveno opirao nepravdi.

U studenom 2019., dva mjeseca nakon što je pušten na slobodu, Sencovu je na svečanosti u Europskom parlamentu u Strasbourgu uručena nagrada. Nagradu je primio „ne kao osobno priznanje, već kao nagradu svim ukrajinskim političkim zatvorenicima koji su u nekom trenutku bili u ruskim zatvorima".

Demokratska oporba u Venezueli - 2017, Venezuela

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar – 2016, Irak

Raif Badawi – 2015., Saudijska Arabija

Denis Mukwege – 2014., Demokratska Republika Kongo

Malala Jusafzaj – 2013., Pakistan

Nasrin Sotoudeh – 2012., Iran

Jafar Panahi – 2012., Iran

Mohamed Bouazizi – 2011., "Arapsko proljeće", Tunis

Ali Ferzat – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Asmaa Mahfouz – 2011., "Arapsko proljeće", Egipat

Ahmed El Senussi – 2011., "Arapsko proljeće", Libija

Razan Zaitouneh – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Guillermo Fariñas – 2010., Kuba

Ostali dobitnici