Voorvechters van onze vrijheden

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de Sacharovprijs presenteert het Parlement samen met vier fotografen van Magnum verhalen van mensenrechtenactivisten van deze tijd.

Het fotoproject met de titel "Voorvechters van onze vrijheden" is een reis waarbij de kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven van twee vrouwen en twee mannen die zich inzetten voor de mensenrechten in Cambodja, Tunesië, Ethiopië en Bosnië-Herzegovina.

Asma Kaouech, Tunesië

door Newsha Tavakolian

Asma Kaouech, Sakharov Fellow

© Newsha Tavakolian / Magnum Photos, 2017

De Iraanse fotograaf Newsha Tavakolian brengt de pogingen van Asma Kaouech om Tunesische jongeren voor radicalisering te behoeden in beeld. In vijfentwintig foto's verbeeldt zij de worsteling en hoop van de nieuwe generatie Tunesiërs in de nasleep van de revolutie van 2011.

Ameha Mekonnen, Ethiopië

door Enri Canaj

Ameha Mekonnen, Sakharov Fellow

© Enri Canaj / Magnum Photos, 2017

Enri Canaj volgt met de camera in zijn hand het werk en leven van de Ethiopische advocaat Ameha Mekonnen. Voormalig ambtenaar Ameha is nu hoofd van de Mensenrechtenraad, een organisatie die zich inzet voor het recht van journalisten en bloggers om hun mening vrijelijk te uiten.

Jadranka Miličević, Bosnië-Herzegovina

door Bieke Depoorter

Jadranka Miličević, Sakharov Fellow

© Bieke Depoorter / Magnum Photos, 2017

De Belgische fotograaf Bieke Depoorter laat in vijfentwintig foto's de indringende intimiteit zien achter de dagelijkse werkzaamheden van Jadranka Miličević. Jadranka vluchtte tijdens de Balkanoorlogen in 1992 van Sarajevo naar Servië. Zij richtte twee ngo's op - Cure en Care - om vrouwelijke slachtoffers van geweld en discriminatie te helpen.

Samrith Vaing, Cambodja

door Jérôme Sessini

Samrith Vaing, Sakharov Fellow

© Jérôme Sessini / Magnum Photos, 2017

In Cambodja volgt fotograaf Jérôme Sessini met zijn geoefende oog de dagelijkse werkzaamheden van Samrith Vaing, die de strijd van de etnische Bunong-minderheid tegen landroof door multinationals ondersteunt. Sessini brengt de essentie van het leven van deze mensen over door middel van zwart-witfoto's.