Ilham Tohti

Sacharovpristagare 2019

Oleg Sentsov, Sacharovpristagare 2018

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti är en välkänd uigurisk människorättsförsvarare och professor i ekonomi som kämpar för den uiguriska minoritetens rättigheter i Kina. I över två decennier har han oförtrutet strävat efter att öka dialogen och förståelsen mellan uigurer och andra kineser. På grund av sitt engagemang dömdes han i september 2014 till livstids fängelse efter en skenrättegång som pågick i två dagar. Trots allt han fått utstå fortsätter han att förespråka måttfullhet och försoning.

Ilham Tohti är känd för sin forskning om relationerna mellan uigurer och hankineser och är en stark förespråkare för att Kina ska tillämpa lagar om regionalt självstyre. Han var också värd för Uyghur Online, en webbplats om uiguriska frågor. Där kritiserade han regelbundet utestängningen av uigurerna från utvecklingen i Kina och manade till ökad medvetenhet om uigurernas ställning i Kina och om hur de behandlas i det kinesiska samhället. På grund av det blev han av den kinesiska staten stämplad som "separatist" och dömdes senare till livstids fängelse.

Ilham Tohti har för sitt arbete i en fientlig miljö tilldelats PEN-priset/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award (2014), Martin Ennals Award (2016) och Liberal International Prize for Freedom (2017) och har nominerats till Nobels fredspris 2019.

Den uiguriska befolkningen har på senare år utsatts för ett förtryck utan motstycke av den kinesiska regimen på grund av sin unika etniska identitet och religion. Sedan april 2017 har mer än 1 miljon oskyldiga uigurer blivit godtyckligt fängslade i interneringsläger där de tvingas avsäga sig sin etniska identitet och religiösa övertygelse och svära trohet mot den kinesiska regimen.

Ilham Tohtis fall berör flera viktiga internationella och människorättsliga aspekter, som hur moderata islamiska värderingar kan främjas i en miljö av statsstyrt religiöst förtryck, hur insatser görs för att öppna upp för dialog mellan en muslimsk minoritet och en icke-muslimsk majoritetsbefolkning och hur en auktoritär stat förtrycker fredliga oliktänkande.


Hur stöder Europaparlamentet de mänskliga rättigheterna?

Vid sidan av Sacharovpriset stöder även Europaparlamentet mänskliga rättigheter med konkreta politiska och lagstiftningsmässiga insatser.

Kontakt

DG COMM

Europaparlamentet
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussel
Belgien
Sacharovpris 2019