skip to content

 

Obiščite Evropski parlament

 
 
Obisk v Evropskem parlamentu
Obisk v Evropskem parlamentu

Obiščite Evropski parlament

Evropski parlament v Sloveniji

Evropski parlament ima v vseh državah članicah svoje informacijske pisarne, ki so vez med institucijo in državljani, predstavljajo delovanje Parlamenta ter javnost seznanjajo z delom evropskih poslank in poslancev.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v ta namen organizira različne dogodke po vsej državi in je dejavna na družbenih omrežjih. Predstavljamo ključne tematike, o katerih odloča Parlament in pomembno vplivajo tudi na slovenski vsakdan.  
Po informacije lahko vedno pridete v info točko ali stopite v stik z nami na spletu. Redno gostimo tudi obiske skupin, zlasti mladih, ki jim predstavimo Evropski parlament in jih seznanimo s priložnostmi, ki jih ponuja EU.

Več o delu Informacijske pisarne v Sloveniji
 

Mladi v Evropskem parlamentu

Evropski parlament organizira številne natečaje, dogodke in druge aktivnosti, s katerimi mladim omogoča širše poznavanje delovanja Parlamenta in Evropske unije. Z udeležbo na dogodkih kot sta Evrošola ali EYE na tisoče mladih iz vseh držav članic obišče sedež Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Obisk Evropskega parlamenta v Bruslju je tudi cilj mnogih šolskih ekskurzij.

Več o dejavnostih za mlade:

Projekti Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za mlade
Evrošola
EYE
 

Obiski

Obiskovalci v Bruslju, Strasbourgu in Luxemburgu imajo na voljo številne možnosti za oglede in interaktivno spoznavanje delovanja Evropskega prlamenta, njegove zgodovine in delovanja Evropske unije nasploh. Obisk Evropskega parlamenta, ki je glas državljanov Evropske unije, je odlična priložnost za seznanitev z njegovim delom in vplivom.

Več o obiskih v Evopskem parlamentu
 

Bruselj

Bruselj kot središče institucij Evropske unije poleg Evropskega parlamenta gosti tudi Svet Evropske unije, Evropsko komisijo in druge institucije. Tukaj potekajo zasedanja odborov Parlamenta in plenarna zasedanja. Obiščete lahko notranjost Parlamenta, vključno s plenarno dvorano, in center za obiskovalce, Parlamentarium, ki s svojo dinamično, multimedijsko predstavitvijo sedanjosti in zgodovine EU letno privabi na desettisoče obiskovalcev.

Obiski v Evropskem parlamentu v Bruslju
 

Strasbourg

V Strasbourgu je uradni sedež Evropskega parlamenta. Tukaj se evropski poslanci enkrat mesečno zberejo na plenarnem zasedanju, na katerem obravnavajo predloge evropske zakonodaje in o njih glasujejo. Na vodenih ogledih za skupine boste spoznali delovanje Parlamenta in si ogledali njegovo notranjost. Obiski potekajo tudi v času plenarnih zasedanj, ko je mogoče s tribun spremljati zasedanja Parlamenta.

Obiski v Evropskem parlamentu v Strasbourgu
 

Parlamentarium

Parlamentarium, center za obiskovalce Evropskega parlamenta v Bruslju, je doživetje za obiskovalce vseh starosti. S pomočjo interaktivnih multimedijskih predstavitev boste izvedeli, kako poteka delo evropskih poslancev in kako zakonodaja, sprejeta v Parlamentu, vpliva na vsakdanje življenje državljanov EU. Bruseljski Parlamentarium je obiskalo že več kot 1,5 milijona ljudi. Od oktobra 2016, pa lahko delovanje EU doživite tudi na stalni interaktivni razstavi "Doživi Evropo" v Ljubljani, Berlinu in Strasbourgu.

Več o obisku Parlamentariuma
 

Hiša evropske zgodovine

Hiša evropske zgodovine bo svoja vrata odprla v letu 2016. Obiskovalce bo popeljala na potovanje po evropski zgodovini, od mitov in odkritij do kaosa in povezanosti 20. stoletja. Hkrati jih bo izzvala k razmisleku o prihodnosti Evrope.

Več o Hiši evropske zgodovine