skip to content
 
 
 
09/07/2013
 

Številka 105

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 105. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih.

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.

 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Poslanci so na zasedanju v ponedeljek, 1. julija, medse sprejeli kolege s Hrvaške, ki je prav takrat postala 28. članica Evropske unije. Slovesno je bilo tudi v sredo, ko je kubanski oporečnik Guillermo Fariñas na slavnosti seji v Veliki dvorani Parlamenta v Strasbourgu, po treh letih čakanja, končno sprejel nagrado Saharova za svobodo misli. Fariñas so nagrado dodelili leta 2010, vendar so mu kubanske oblasti vse do prejšnjega tedna prepovedovale potovanje v Strasbourg.

EuroparlTV: Vroče plenarne debate – julij 2013
Kaj se je dogajalo na julijskem plenarnem zasedanju Parlamenta?
Poslanci iz Hrvaške na svojem prvem plenarnem zasedanju v Strasbourgu
Guillermo Fariñas končno prevzel Nagrado Saharova
 

Parlament sprejel izid pogajanj o večletnem finančnem okviru 2014-2020

Dogovor o dolgoročnem finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020 je dobil podporo poslancev. Odločilno glasovanje o financah unije bo sicer septembra. Poslanci so podprli tudi načrte 11 držav EU, da uvedejo davek na finančne transakcije.
Parlament je v pogovorih s Svetom EU uspel doseči skoraj polno fleksibilnost pri prerazporejanju neporabljenih sredstev (odobrena sredstva za plačila) med leti in veliko fleksibilnost pri obveznostih, tako med leti kot med kategorijami izdatkov, s čimer bo olajšano financiranje zaposlovanja mladih ter raziskovalnih politik, programa Erasmus in podpora malim in srednjim podjetjem.

Več o sprejetju izida pogajanj o večletnem finančnem okviru 2014 - 2020
Pogovor s poslanko in poročevalko Anni Podimata o davku na finančne transakcije
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanke mag. Mojce Kleva Kekuš
 

Parlament podprl začasen dvig cen dovoljenj za izpuste CO2

Poslanci so podprli predlog o zamrznitvi dražb dovolilnic za izpuste CO2, s čimer želijo stabilizirati evropski sistem za trgovanje z izpusti CO2. Preveč dovolilnic namreč niža ceno ogljika, kar ni spodbudno za vlaganja v čistejše tehnologije.

Več o zamrznitvi dražb za izpuste CO2
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanke dr. Romane Jordan
Izjava poslanca Lojzeta Peterleta
Izjava poslanca dr. Milana Zvera
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
 

Emily O'Reilly izvoljena za evropsko varuhinjo človekovih pravic

Nikiforos Diamandouros, dosedanji evropski varuh človekovih pravic, je v desetih letih mandata prejel 30 tisoč pritožb. Diamandourosa bo na položaju 1. oktobra nasledila Irka Emily O'Reilly, ki jo je Parlament 3. julija izvolil za novo evropsko varuhinjo človekovih pravic. Njeno kandidaturo je na plenarnem zasedanju na tajnem glasovanju podprlo 359 poslancev. Varuhinja človekovih pravic preiskuje pritožbe državljanov o nepravilnostih v evropskih institucijah

Več o izvolitvi Emily O'Reilly za evropsko varuhinjo človekovih pravic
 

Parlament zahteva temeljito preiskavo o ameriških nadzornih programih

V četrtek so poslanci sprejeli odločitev, da bo parlamentarni odbor za državljanske svoboščine temeljito raziskal domnevne nadzorne dejavnosti ameriških oblasti, vključno s prisluškovanji v prostorih EU in drugimi obtožbami vohunjenja, ter o tem poročal do konca leta. Poslanci so prav tako pozvali k zagotavljanju zaščite žvižgačev. Izglasovana resolucija izraža globoko zaskrbljenost zaradi obtožb, da podobne nadzorne programe izvajajo tudi v Veliki Britaniji, na Švedskem, Nizozemskem in v Nemčiji. Zato Parlament te države poziva, naj preučijo, ali so ti programi skladni z evropsko zakonodajo.

Več o vohunjenju ZDA
EuroparlTV: Škandal zaradi ameriškega vohunjenja deli Parlament
Izjava poslanca Iva Vajgla
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanca Lojzeta Peterleta
Izjava poslanke mag. Tanje Fajon
 

Poslanci z Viktorjem Orbánom o temeljnih pravicah na Madžarskem

V razpravi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom so poslanci zahtevali takojšnjo odpravo nasprotij med madžarsko zakonodajo in vrednotami, na katerih temelji pravni red EU.

Več
 

Parlament podprl načrte Latvije za prevzem evra

Latvija je pripravljena, da z letom 2014 prevzame evro, so menili poslanci, s čimer so se pridružili Evropski komisiji in državam Unije. Končno odločitev o tem bodo sprejeli finančni ministri EU 9. julija. Prevzem evra sicer podpira 40 odstotkov Latvijcev, kažejo zadnje javnomnenjske raziskave.

Več
 

Parlament za hitrejšo odzivnost ob naravnih nesrečah po poplavah v srednji Evropi

Nujna sredstva morajo do žrtev naravnih nesreč priti hitreje in učinkoviteje, poudarja resolucija, ki jo je v sredo sprejel Parlament. Države, ki so jih prizadele nedavne poplave, morajo zato hitro dobiti pomoč iz Solidarnostnega sklada EU.

Več
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič:
 

Spletni kriminal: Parlament sprejel strožje vseevropske sankcije

Nova pravila, ki so jih v četrtek sprejeli evropski poslanci, prinašajo strožje kazni za spletne kriminalce v Evropski uniji. Predlog direktive, ki je neuradno že usklajen z državami članicami, predvideva več preventive in krepitev policijskega ter pravosodnega sodelovanja na tem področju. V primeru spletnega napada se bodo morale države na prošnjo za nujno pomoč odzvati v osmih urah.

Več
 

Pandemije: EU krepi svoj sistem obveščanja in odzivanja

Nova zakonodaja, ki jo je Parlament sprejel, bo okrepila zmožnosti EU za spopadanje s čezmejnimi nevarnostmi za zdravje, kot so koronavirus, izbruh bakterije E. coli ali pandemija gripe H1N1. Pravila prinašajo sistem zgodnjega obveščanja, poenostavljajo skupen nakup zdravil, hkrati pa omogočajo, da se v primeru krize razglasijo izredne razmere v vsej Uniji.

Več
 

Posodobljena pravila za preverjanje vozil tudi za motorna kolesa

Parlament je v torek pozval k posodobitvi pravil o pregledih vozil, ki bodo izboljšala varnost v cestnem prometu in razširila redne tehnične preglede na motorna kolesa, nekatere priklopnike in prikolice. S tem bi cestne preglede gospodarskih vozil in ocene tveganja naredili bolj učinkovite in tako poenostavili pravila o dokumentih za registracijo vozil.

Več
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

Površinske vode: nadzor novih kemikalij, na seznamu tudi tri zdravila

V skladu s pravili, ki so jih v torek potrdili poslanci, bo na seznam prednostnih snovi, ki predstavljajo največjo nevarnost za onesnaževanje površinskih voda, dodanih dvanajst novih substanc. Prvič bodo na nadzorni seznam možnih onesnaževalcev vključena tudi tri zdravila, ki bodo lahko v prihodnosti uvrščena na seznam prednostnih snovi.

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. 

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.
Prispevek na EuroparlTV

Prednostne naloge litvanskega predsedovanja EU

Litvanska predsednica je predstavila program svoje države za predsedovanje EU - osredotočeni bodo na energijo, brezposelnost mladih ter odnose z vzhodnimi sosedi.

 
Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. 

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.
Prispevek na EuroparlTV

Začenja se bitka za volivce na evropskih volitvah 2014

Volivci morajo vedeti, kako lahko njihovi glasovi vplivajo na izbiro predsednika Evropske komisije - in katerim evropskih strankam pripadajo njihovi kandidati.

 
Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. 

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.
Prispevek na EuroparlTV

Stališče: EU & US - trgovina in nadzor

V Washingtonu so se začeli pogovori o sporazumu o prosti trgovini med EU in ZDA. Toda ali jih morda spričo razkritij v zvezi z ameriškim programom nadzora ne bi bilo bolje zamrzniti?

 
Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. 

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.
Prispevek na EuroparlTV

Hangout: Prihodnost Erasmusa

V prvi klepetalnici Hangout Evropskega parlamenta udeleženci, komentatorji družbenih omrežij sprašujejo Doris Pack (EPP) o evropskem programu za izmenjave Erasmus. 
Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. 

To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.
Prispevek na EuroparlTV

A-Ž: P kor pravice potnikov

Vsi imamo radi počitnice, še posebej dolge počitnice! A sama pot se lahko sprevrže v pravo nočno moro. Blink je raziskal, kaj lahko storimo, ko gredo stvari zares narobe.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: