skip to content
 
 
 

Teme 12. številke:

  • Plenarno zasedanje EP v Strasbourgu: 4. - 7. marec 2011
  • Europarltv - novice
  • Očistimo Evropo, očistimo svet
  • S tesnejšim sodelovanjem pri gospodarski politiki nad vzroke krize
  • Motorji bodo pozeleneli, pa tudi varnejši bodo
 
Postani naš prijatelj na Facebooku
Postani naš prijatelj na Facebooku

Evropski poslanci se bodo naslednji teden sestali na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu. V luči jedrske nesreče na Japonskem bo ena osrednjih razprav zasedanja prihodnost jedrske energije v Evropi. Poudarek bo predvsem na stresnih testih jedrskih reaktorjev, merilih za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti v jedrskih elektrarnah, pa tudi na možnih "energetskih mešanicah" držav članic. Tokrat se bo zasedanja udeležilo le šest evropskih poslancev iz Slovenije. Sedmega poslanca mora potrditi še Državni zbor RS na plenarnem zasedanju, kar se bo predvidoma zgodilo 18. aprila.

 

Plenarno zasedanje EP v Strasbourgu: 4. -7. marec 2011

Po sredini razpravi o jedrski energiji v Evropi se bodo evropski poslanci posvetili nemirom v Siriji, Bahrajnu in Jemnu. Po mnenju članov odbora EP za zunanje zadeve bi morala imeti Evropska unija aktivnejšo vlogo v tem delu sveta.

Parlament bo razpravljal in glasoval tudi o poročilu o napredku Makedonije in Islandije pri vstopanju v Unijo. Poslanci se zavzemajo za začetek pristopnih pogajanj z oblastmi v Skopju, hkrati pa obžalujejo dejstvo, da spor z Grčijo glede imena še naprej ovira državo na poti k EU.

Druge teme na dnevnem redu bodo razprava s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem o zaključkih zadnjega vrha voditeljev članic Unije ter razprava in glasovanje o proračunu Evropskega parlamenta za prihodnje leto. Beseda bo tekla tudi o ukrepih za boljše vključevanje Romov in o kritičnih razmerah na italijanskem otoku Lampedusa, kamor se je zaradi nemirov na severu Afrike doslej zateklo že več kot 15 tisoč beguncev.

Napovednik zasedanja
Dnevni red zasedanja
Napovednik v besedi in sliki - EuroparlTV
Tiskovne konference in drugi dogodki
 
 
Ta teden je v Bruslju potekalo mini plenarno zasedanje, ki se je osredotočalo zlasti na ekonomske, finančne in proračunske zadeve. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v svojem nagovoru ob otvoritvi zasedanja dlje časa posvetil tudi objavam v zadnji številki časnika Sunday Times, ki se nanašajo na sprejemanje podkupnin treh članov Evropskega parlamenta.
Prispevek na EuroparlTV

Novice: Po obtožbah korupcije je predsednik Parlamenta Jerzy Buzek sklical vodje političnih skupin, da bi skupaj našli način za ureditev pravil, ki veljajo na področju lobiranja evropskih poslancev.
Leto dni po razlitju nafte, za katerega je bila odgovorna družba BP, evropski poslanci proučujejo, kako povečati varnost morij in kakšna naj so nova pravila za varnost naftnih ploščadi.

 
Ta teden je v Bruslju potekalo mini plenarno zasedanje, ki se je osredotočalo zlasti na ekonomske, finančne in proračunske zadeve. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v svojem nagovoru ob otvoritvi zasedanja dlje časa posvetil tudi objavam v zadnji številki časnika Sunday Times, ki se nanašajo na sprejemanje podkupnin treh članov Evropskega parlamenta.
Prispevek na EuroparlTV

Izbor tedna:

Prihodnost jedrske energije
Medtem, ko si japonski strokovnjaki prizadevajo omiliti posledice radioaktivnega sevanja v Fukušimi, se evropski poslanci sprašujejo o prihodnosti naših jedrskih elektrarn po stresnih testih.

 
Evropski poslanci se bodo naslednji teden sestali na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu. V luči jedrske nesreče na Japonskem bo ena osrednjih razprav zasedanja prihodnost jedrske energije v Evropi. Poudarek bo predvsem na stresnih testih jedrskih reaktorjev, merilih za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti v jedrskih elektrarnah, pa tudi na možnih
Prispevek na EuroparlTV

Igranje na srečo
Ker vse več Evropejcev igra spletne igre na srečo, evropski poslanci zahtevajo ureditev tega sektorja na skupnem trgu in varstvo potrošnikov pred spletišči brez licence.

 

Očistimo Evropo, očistimo svet

Naslednji teden bo poslanka dr. Romana Jordan Cizelj bo skupaj s štirimi evropskimi poslanci - Ano Gomes (SD, Portugalska), Radvilo Morkūnaitė-Mikulėnienė (EPP, Litva), Indrekom Tarandom (Zeleni, Estonija) in Corinno Lepage (ALDE, Francija) -  vložila pisno deklaracijo Očistimo Evropo. Z njo si poslanci prizadevajo poudariti pomen okoljske ozaveščenosti in širše družbene participacije po Evropi in svetu.

Predstavljeno bo tudi mednarodno civilno družbeno gibanje World Cleanup 2012, ki načrtuje organizacijo čistilnih akcij v 100 državah po svetu, katerim naj bi se po ocenah v letu 2012 pridružilo okoli 300 milijonov prostovoljcev. Dr. Romana Jordan Cizelj  bo na zasedanju gostila tudi štiri slovenske predstavnike družbenega gibanja Očistimo Slovenijo.

Pisna izjava:
Več o akciji: Let's Do It! World cleanup 2012!
 

S tesnejšim sodelovanjem pri gospodarski politiki nad vzroke krize

Čeprav je ponekod po Evropski uniji že prišlo do gospodarskega okrevanja, je to še vseeno na dokaj trhlih nogah. Vse namreč kaže, da finančna, gospodarska in socialna kriza še zdaleč ni končana. Pred poslanci je sedaj paket zakonodaje o tesnejšem usklajevanju gospodarskih politik v območju evra, katerega cilj je obrzdati zadolževanje držav EU in odpraviti neravnotežja v evropskem gospodarstvu. Po mnenju mnogih sta namreč prav to vzroka krize.

 .
Več:
Intervju: Berèsova: Iz krize se bomo izkopali le, če bomo delali skupaj
Europarltv: Priporočila za pot naprej iz evropske gospodarske in socialne krize
 

Motorji bodo pozeleneli, pa tudi varnejši bodo

Spet je tukaj pomlad, na cestah pa motoristi, ki želijo po dolgi zimi znova preizkusiti svoje jeklene konjičke. Še posebej v mestih, kjer lahko svojim voznikom zaradi svoje okretnosti v prometu prihranijo kar nekaj časa, jih je vse več. V zadnjih desetih letih se je število motorjev na cestah povečalo za 34 odstotkov, pri čemer se je seveda povečal tudi njihov negativen vpliv na okolje, da sploh ne omenjamo porasta števila nesreč. Kako narediti motorje okolju bolj prijazne in varnejše?

Več:
 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: