skip to content
 
 
 
24/02/2012

Številka 48

 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 48. številke:

 • ACTA v Evropskem parlamentu
 • Poročilo o delovanju EU v letu 2011
 • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV:
  • ACTA gre na Evropsko sodišče, madžarski kohezijski skladi ustavljeni, knjige za slepe
  • Patentiranje izuma na celini
  • Erasmus praznuje 25 let!
  • Kako deluje Skupna kmetijska politika?
 
Za nami je prvi
EuroparlTV

Za nami je prvi "zeleni teden" v letošnjem letu, ko imajo poslanci čas, da opravljajo delo v svojih volilnih okrožjih. Že naslednji teden pa bodo poslanci ponovno v svojih pisarnah v Bruslju, kjer jih čakajo zasedanja parlamentarnih odborov. Med drugimi, bo zasedal tudi Odbor za mednarodno trgovino, ki bo obravnaval mednarodni sporazum ACTA in tako začel s postopki za njegovo ratifikacijo oz. zavrnitev. V prihodnjih mesecih bo sporazum šel še skozi rešeto nekaterih drugih odborov, zvrstili pa se bodo tudi nekateri dogodki, ki bodo namenjeni razjasnitvi vseh neznank povezanih s sporazumom. O sprejetju oz. nesprejetju sporazuma pa bo glavno besedo imelo vseh 754 poslancev, ki bodo o usodi sporazuma glasovali na plenarnem zasedanju.

Napovednik dogodkov za prihodnji teden
 

ACTA v Evropskem parlamentu

Za nami je prvi
Države, ki so podpisale sporazum ACTA

V sredo, 29. februarja bo Odbor za mednarodno trgovino (INTA) Evropskega parlamenta obravnaval mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju (ACTA), ki bo tako začel svojo pot skozi procedure EP. Na podlagi mnenja tega odbora bo Parlament o sprejetju oz. nesprejetju sporazuma odločal na plenarnem zasedanju, predvidoma v juniju. Za poročevalca, ki bo vodil sporazum ACTA skozi postopke v EP, je bil imenovan britanski poslanec David Martin (S&D).
Dan pred tem (28. februarja) bo Odbor za peticije EP (PETI) sprejel peticijo glede sporazuma ACTA, ki jo je po celem svetu podpisalo več kot 2,5 milijona ljudi. Prvega marca pa bo EP gostil tudi javni posvet, na katerem bodo evropski poslanci, akademiki, predstavniki civilno-družbenih organizacij in evropskih institucij predstavili svoje poglede in razpravljali o prednostih in slabostih, ki jih prinaša sporazum.

Vse zgoraj navedene dogodke bo mogoče spremljati v živo preko spletne strani EP.

Povezava do spletnega prenosa dogodkov
Besedilo sporazuma ACTA v slovenščini
Ozadje o sporazumu ACTA (v angleščini)
Spletna stran Odbora za mednarodno trgovino
Profil poročevalca - David Martin (S&D, VB)
 

Izšlo je splošno poročilo o dejavnostih EU v letu 2011

Evropska komisija je ta teden izdala redno letno Splošno poročilo o dejavnostih EU v letu 2011. V poročilu so na 178 straneh predstavljene glavne pobude in dosežki EU v preteklem letu. V poročilu so tako predstavljeni dosežki EU v preteklem letu, ukrepi za reševanje finančne in gospodarske krize, ukrepi za spodbujanje gospodarstva in povečanje zaposlitve.

Splošno poročilo o dejavnostih EU v letu 2011
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Za nami je prvi
Prispevek na EuroparlTV

ACTA gre na Evropsko sodišče, madžarski kohezijski skladi ustavljeni, knjige za slepe

Sporazum ACTA je predložen Evropskemu sodišču, Komisija grozi Madžarski z izgubo skladov, evropski poslanci pozivajo k boljši oskrbi s knjigami za slabovidne.

 
Za nami je prvi
Prispevek na EuroparlTV

Patentiranje izuma na celini

V ZDA stane 2000 EUR, v Evropi pa do 40.000 EUR. Enotni evropski patent bi moral patentiranje poenostaviti in poceniti, vendar je njegova izvedba zapletena.

 
Za nami je prvi
Prispevek na EuroparlTV

Erasmus praznuje 25 let!

Evropski program za izmenjavo je vplival na življenja milijonov Evropejcev. EuroparlTV se je srečala z nekaterimi od njih.


 
Za nami je prvi
Prispevek na EuroparlTV

Kako deluje Skupna kmetijska politika?

Strokovnjaka za kmetijstvo sta nam v oddaji pojasnila, zakaj evropski kmetje danes potrebujejo SKP, in podala analizo prihodnosti politike in kmetov.

 
Postani naš prijatelj na Facebooku
Postani naš prijatelj na Facebooku

Grega Jug
tiskovni predstavnik
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
grega.jug@europarl.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: