skip to content
 
 
 
25/03/2013
 

Številka 91

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 91. številke:

  • Eurobarometer: kako Evropejci dojemajo Evropsko unijo
  • Nacionalni dobitnik mladinske nagrade Karla Velikega 2012 je projekt Youth Vote
  • Natečaj Evropskega parlamenta: Zakaj bi mi moralo biti mar - prijave le še do 28. marca
  • Samo veter, finalist nagrade LUX 2012, na sporedu v Kinodvoru
  • Projekt EU SI TI
  • Nagradna igra EP na Facebooku o evropskih vrednotah
  • Ta teden izbrano za vas na Europarl TV
 
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pozdravil nedeljsko rešitev glede Cipra.
EuroparlTV

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pozdravil nedeljsko rešitev glede Cipra. "Pripeljala nas je z roba prepada. Ciper se je izognil katastrofi in finančnemu zlomu, evroobmočje pa nadaljnjim pretresom," je dejal predsednik. Predvsem je pozdravil dogovor, da bodo zavarovani mali varčevalci, saj se bodo iz obdavčitve izvzele vloge, nižje od sto tisoč evrov, kar je bil tudi poziv Parlamenta. Hkrati pa je poudaril, da se iz ciprskega primera lahko marsičesa naučimo. Med drugim, da evroobmočje čim prej potrebuje bančno unijo in da je skrajni čas, da se na dnevni red postavi koordinacija davkov.
Drugače pa bo ta teden na dnevnem redu glasovanje o novih pravilih za recikliranje ladij in finančno podporo za presežne delavce. Evropski poslanci se bodo sestali s predstavniki nacionalnih parlamentov ter z njimi razpravljali o tem, kako implementirati evropsko okoljsko zakonodajo in kako lahko EU pomaga pri preprečevanju sporov.

Izjava za javnost predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza
 

Eurobarometer: kako Evropejci dojemajo Evropsko unijo?

Ob letošnjem Evropskem letu državljanstva je bila pozornost Eurobarometra usmerjena v evropsko državljanstvo in temeljne pravice. Med ključnimi ugotovitvami lahko izpostavimo sledeče:

• Ugled Evropske unije se pri večini Evropejcev povečuje.
• Prvič je večina anketirancev menila, da je EU dobra stvar.
• Absolutna večina Evropejcev meni, da je Evropski parlament institucija, ki najbolje predstavlja Evropsko unijo.
• Dve tretjini vprašanih meni, da je evropska državljanska pobuda učinkovito sredstvo za neposredno udeležbo evropskih državljanov pri odločanju v EU.
• Slovenci smo nadpovprečno obveščeni o delovanju in pobudah Unije.

Več o raziskavi
 

Nacionalni dobitnik mladinske nagrade Karla Velikega 2012 je projekt Youth Vote

Youth Vote je naslov zmagovalnega projekta mladinske evropske nagrade Karla Velikega, ki ga je pripravilo Kulturno-izobraževalno društvo Pina. Projekt se bo sedaj skupaj z zmagovalnimi projekti iz vseh držav članic potegoval ime vseevropskega dobitnika mladinske nagrade Karla Velikega.

O njem bo odločala žirija v sestavi treh evropskih poslancev, predsednika Evropskega parlamenta in štirih predstavnikov Fundacije za mednarodno nagrado Karla Velikega. Končni zmagovalec bo znan 25. aprila 2013, razglasitev rezultatov pa bo 7. maja 2013 v Aachnu. Zmagovalni projekt bo prejel  5000 evrov, drugo nagrajeni  3000 evrov, tretja nagrada pa znaša 2000 evrov. Nagrajenci bodo povabljeni tudi v Evropski parlament v Bruslju ali  Strasbourgu.

Več o natečaju Karla Velikega:
 

Natečaj Evropskega parlamenta: Zakaj bi mi moralo biti mar - prijave le še do  28. marca

Še nekaj dni nas loči do zaključka natečaja, ki mlade državljane Evropske unije  in Hrvaške poziva, naj na inovativen in prepričljiv način izrazijo, zakaj sta pomembna Evropski parlament in njihova udeležba na evropskih volitvah. Dvajset zmagovalcev bo nagrajenih s potovanjem v Bruselj, kjer bodo predstavili svoje izdelke, spoznali institucije EU ter izmenjali ideje z evropskimi poslanci in drugimi mladimi Evropejci.

Več o natečaju
 

Samo veter, finalist nagrade LUX 2012, na sporedu v Kinodvoru

Od 8. aprila si lahko v Kinodvoru ogledate madžarski film Samo veter, ki je bil lanski finalist filmske nagrade LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament. Film, navdahnjen z resničnimi dogodki, je ganljiva socialna drama in obenem napet psihološki triler o mladi romski družini, ki živi pod nenehno grožnjo brutalnega rasističnega napada. Film je tudi dobitnik srebrnega medveda v Berlinu.

Več o nagradi LUX in lanskoletnih finalistih
Več o filmu Samo veter
 

Projekt EU SI TI

V okviru projekta EU Si Ti, bosta ta teden potekala dva dogodka, na katerih bodo državljani informirani o možnostih in pravicah, ki izhajajo iz evropskega državljanstva:

Tematski dan ob Evropskem letu državljanov za Podravsko regijo v Mariboru

V sredo, 27. marca bo na dveh različnih lokacijah v Mariboru  potekal tematski dan, namenjen  potrošnikom in njihovim pravicam.

Več informacij o projektu:
http://www.eu-dogodki.si/sl/events/show/20/eu_si_ti._tudi_v_mariboru._.html

Javni posvet o socialnem podjetništvu

V petek, 29. marca ob 10. uri bo v City hotelu v Ljubljani  javni posvet o socialnem podjetništvu v Sloveniji in priložnostih, ki jih razvoju socialnega podjetništva ponuja Evropski socialni sklad v programskem obdobju 2014-2020

Več informacij o projetku:
http://www.eu-dogodki.si/sl/events/show/34/eu_si_ti._tudi_o_socialnem_podjetnistvu.html

Projekt EU SI TI izvaja Mladinska mreža MaMa, poteka pa v okviru upravljavskega partnerstva med Evropsko komisijo, Vlado RS in Evropskim parlamentom pri komuniciranju evropskih vsebin.

 

Nagradna igra EP na Facebooku o evropskih vrednotah

Ali verjamete v vrednote, kot so svoboda, solidarnost, enakost spolov in pravica do varnosti? Evropska unija verjame! Pri Evropskem letu državljanov gre za vas! Kot državljani Evropske unije, pokažite svojo podporo ciljem, h katerim stremi EU in sodelujte pri velikanskem Zidu državljanov, ki se nahaja na bruseljski severni postaji! Postopek je hiter in enostaven, saj morate le naložiti fotografijo, ob kateri pa morate še dopisati, katero vrednoto predstavlja. Z sodelovanjem sodelujete tudi v nagradnem žrebanju, kjer lahko osvojite potovanje v Bruselj za dve osebi!

Povezava: Facebook aplikacija
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pozdravil nedeljsko rešitev glede Cipra.
Prispevek na EuroparlTV

Blizu vas: nova znanja, nove zaposlitve

V Evropi je četrtina mladih brezposelnih. EuroparlTV se je pridružila dvema Belgijcema, ki sta se odločila za poklicno usposabljanje, da bi si odprla priložnosti za zaposlitev.


 
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pozdravil nedeljsko rešitev glede Cipra.
Prispevek na EuroparlTV

Šef Evroskupine na tnalu zaradi Cipra

Novi predsednik Evroskupine se je soočil z neprijetnimi vprašanji poslancev zaradi predloga o vključitvi imetnikov manjših bančnih vlog v pomoč za ciprske banke.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: