skip to content
 
 
 
16/12/2013
 

Spletne novice št. 119

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 119. številke:

  • Kaj se je dogajalo na decembrskem plenarnem zasedanju?
  • Zelena luč novi, trajnostni ribiški politiki EU po letu 2014
  • Ukrajina - zamujena priložnost?
  • Zmagovalec LUX 2013: The Broken Circle Breakdown
  • Evrobarometer: Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014 - 3. del
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Decembrsko plenarno zasedanje Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 9. in 12. decembrom, je zaznamovala podelitev filmske nagrade LUX belgijskemu filmu The Broken Circle Breakdown. Predsednik Martin Schulz je podpisal zakonodajo o programu mobilnosti Erasmus+, poslanci pa so potrdili reformo ribiške politike EU. Parlament je podprl zahteve ukrajinskih protestnikov po tesnejših stikih Ukrajine z EU, prav tako je poslancem uspelo ohraniti Evropski sklad za prilagajanje globalizaciji, katerega sredstva so namenjena pomoči odpuščenim delavcem pri iskanju novih služb. Na voljo je tretji del poročila Evrobarometer - Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014, ki je 6 mesecev pred volitvami meril poznavanje in odnos Evropejcev do Evropskega parlamenta.

Več
EuroparlTV: Kratek povzetek tem plenarnega zasedanja – december 2013
 

Kaj se je dogajalo na decembrskem plenarnem zasedanju?

Zelena luč novi, trajnostni ribiški politiki EU po letu 2014

Poslanci so sprejeli paket reform skupne ribiške politike (SRP), ki vključuje glavne cilje Evropskega parlamenta - ukrepe za zaustavitev prelova in prepoved zavržkov v morje. Natančno so bila pregledana tudi pravila o označevanju rib, ki bodo omogočila boljšo informiranost potrošnikov. Sprejeti predpisi, ki naj bi prispevali k bolj trajnostnem ribolovu, začnejo veljati v začetku leta 2014.

Več
Z novo ribiško politiko do tega, da bo rib dovolj tudi za naše otroke
EPTV: od A do Ž: R kot ribištvo
Izjava poslanke dr. Romane Jordan:
 

Ukrajina - zamujena priložnost? Poslanci za več konkretnih potez EU v podporo vhodnim partnerjem

EU naj z bolj strateško in prilagodljivo politiko uporabi vse razpoložljive instrumente, vključujoč pomoč, trgovino, odpravo vizumov ter projekte za energetsko varnost za podporo vzhodnim partnerjem, ki se zavzemajo za krepitev svojih povezav z Evropo.

 

Več
Poslanci podprli zahteve ukrajinskih protestnikov po približevanju EU
EPTV: Podpora za Ukrajino v turbulentnih časih
EPTV: Pogovor: konec za EU v Ukrajini?
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

Felix van Groeningen dobitnik filmske nagrade LUX 2013 za The Broken Circle Breakdown

The Broken Circle Breakdown (Alabama Monroe), film režiserja Felixa van Groeningena, je zmagovalec tekmovanja za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX 2013. »Nagrada je zelo dobra stvar – zaradi nje si ogledate filme, ki jih drugače ne bi videli,« je na podelitvi nagrade dejal režiser van Groeningen. Njegov film govori o belgijskem paru, ki se mora soočiti s tragično izgubo.

Več
Van Groeningen: “Skušam hoditi po tanki črti med komedijo in tragedijo.”
EPTV: Zmagovalec filmske nagrade LUX 2013: "The broken circle breakdown"
EPTV: Kako deluje: filmska nagrada Lux
 

Podnebne spremembe: ukrepi za podporo cenam dovoljenj za izpuste

Poslanci so podprli zamrznitev dražb za del dovoljenj za izpuste CO2, da bi tako zvišali njihovo ceno in spodbudili podjetja k vlaganjem v nizkoogljične tehnologije. Na trgu je trenutno prevelika ponudba dovoljenj, danes sprejeti ukrepi pa podrobneje urejajo zamrznitev dražb, s katero so se poslanci strinjali že julija. Parlament želi s tem zagotoviti učinkovitost delovanja sistema za trgovanje z izpusti, katerega cilj je zmanjšati izpuste CO2.

Več
Izjave poslanke dr. Romane Jordan
Poslanka dr. Romana Jordan: predstavitev statistik v energetiki EURELECTRIC
 

Pomoč EU presežnim delavcem tudi v obdobju 2014 – 2020

Poslanci so potrdili sporazum o nadaljevanju pomoči EU presežnim delavcem v obdobju 2014-2020 in o razširitvi programa na nove skupine delavcev, kot so samozaposleni in delavci s pogodbami za določen čas. Program, vreden 3,5 milijarde evrov, začne veljati s 1. januarjem 2014.

Več
Prilagajanje globalizaciji lažje z evropskimi sredstvi
 

Osnovni bančni računi za vse

Vsakdo, ki legalno prebiva v Evropski uniji, bi moral imeti pravico, da odpre osnovni plačilni račun. Ta pravica ne bi smela biti omejena zaradi državljanstva ali kraja prebivališča, navaja zakonodaja, ki so jo poslanci potrdili 12. decembra. Stroški in pravila za upravljanje z računom bi morali biti pregledni in primerljivi, prehod iz enega računa na drugega zaradi boljših pogojev uporabe pa bi moral biti enostaven. Zakonodajo čaka še usklajevanje z državami članicami.

Več
EPTV: Osnovni bančni računi za vse
 

Poslanci s kritičnimi mnenji o vlogi ECB pri reševanju krize

Evropska centralna banka (ECB) ima pomembno vlogo pri izvajanju ukrepov za zajezitev gospodarske krize v Evropski uniji. Mnogi so pohvalili njeno vlogo pri pomirjanju finančnih trgov, a so bili varuhi evra tudi tarča kritik zaradi vztrajanja pri politikah varčevanja, nad katerimi bdijo kot del trojke. Parlament je 12. decembra glasoval o poročilu o dejavnostih ECB za leto 2012.

Več
ECB naj naredi več za resnično gospodarsko okrevanje
 

Parlament zavrnil poročilo o spolnem in reproduktivnem zdravju

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju znova glasovali proti nezakonodajni resoluciji o spolnih in reproduktivnih zdravstvenih pravicah, ki je s svojimi pozivi k celoviti spolni vzgoji v šolah ter pravici do varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti za vse sprožila veliko burnih razprav.

 

EPTV: spolne in reproduktivne pravice (prispevek se začne na 40s)
Izjava poslanke Mojce Kleva Kevuš
Izjava poslanke Tanje Fajon
Povezava do poročila (v slovenskem jeziku)
 

Evrobarometer: Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014 - analitična sinteza, 3. del

Na voljo je tretji del poročila Evrobarometer: Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014, ki je 6 mesecev pred volitvami meril poznavanje in odnos Evropejcev do Evropskega parlamenta.

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Kmetijska reforma: omejitev ali ohranjanje rasti?

Nova kmetijska politika je še v plenicah. Kakšna so pričakovanja in strahovi mladih kmetov in izkušenih strokovnjakov? EPTV je raziskovala v Franciji.

 

 

Bančna unija: združba bratov? - Enotnost skozi kinematografijo

Evropski poslanec Gualtieri podaja izvedenski vpogled v premagovanje težav na poti do ekonomske unije, dobitnik nagrade Lux pa pravi, da se lahko Parlament uči iz njegovih filmov.

 

V spomin ikoni: Nelson Mandela

"Danes je Južna Afrika izgubila očeta" - Evropski parlament se je pridružil Južni Afriki v počastitvi življenja človeka, ki je spremenil tok svetovne zgodovine.

 

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: