skip to content
 
 
 
20/12/2013
 

Spletne novice št. 120

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Lepe božične praznike in srečno 2014 -  naj bo drugačno!

Pisarne Evropskega parlamenta so zaprte od 24. decembra 2013 do 2. januarja 2014. Parlament bo sicer začel delovno leto 6. januarja, ko bodo zasedali parlamentarni odbori in politične skupine.

Ekipa informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji vam želi lepe božične praznike in zdravo ter uspešno Novo leto 2014!

 

Teme 120. številke:

  • Agenda za 2014: Leto akcije, odziva in vpliva
  • Bančna unija in reševanje bank
  • Enotni polnilci za mobilne telefone
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Agenda za 2014: Leto akcije, odziva in vpliva

Kaj nas čaka v 2014? Prvega januarja bo predsedstvo Svetu EU prevzela Grčija. Med prednostnimi nalogami prihodnjih šestih mesecev so zaposlovanje in rast, preseljevanje in pomorska politika. Za stabilnost EU in preprečitev ponovne gospodarske krize naj bi poskrbela bančna unija, ki je združila evropske banke in pretrgala vez zlasti med nacionalnimi vladami in propadlimi bankami. Pod drobnogled gre spet Trojka (ECB, MDS in Komisija), poročilo odbora za gospodarske in denarne zadeve lahko pričakujemo maja. Prav tako prihaja čas, da se Evropa odloči – volitve v Evropski parlament bodo potekale med 22. In 25. majem. Prvič bo glasovanje na volitvah odločilo tudi to, katera stranka bo predlagala predsednika Evropske komisije. Teme, ki bodo aktualne v naslednjem semestru pa si oglejte v spodnjem video prispevku.

Video prispevek
 

Schulz o reševanju bank: »Počasnejši bo mehanizem, dražji bo.«

»Dogovor finančnih ministrov Evropske unije o reševanju bank bi lahko ogrozil doseganje ciljev, ki jih želi EU uresničiti z vzpostavitvijo bančne unije,« je šefe vlad in držav članic 19. decembra posvaril predsednik Parlamenta Martin Schulz. »Bolj bo mehanizem počasen, bolj bo neučinkovit in dražji bo na koncu za vse,« je na Evropskem svetu, kjer se voditelji EU posvečajo gospodarskim temam, dejal Schulz.

Več
Ferreira: Pri vzpostavljanju bančne unije ne smemo izgubiti zagona
 

Enotni polnilci za mobilne telefone so na poti

Proizvajalci mobilnih telefonov bodo morali zagotoviti enotne polnilce akumulatorjev v mobilnih telefonih, da bi tako zmanjšaali stroške in odpadke mobilnih naprav. Enoten polnilec je del začasnega dogovora o pravilih radijske opreme med evropskimi poslanci in litovskim predsedstvom Svetu ministrov. Sporazum vsebuje tudi dogovor o zmanjšanju birokracije in bolj robustnem nadzoru trga.

Več
 

Volitve – izbira evropske prihodnosti

V Sloveniji bodo 25. maja 2014, tako kot v večini držav članic, kjer je volilni dan nedelja, potekale evropske volitve. Vsak državljan EU z volilno pravico bo lahko glasoval za kandidata, za katerega si želi, da ga predstavlja na evropski ravni. Poglejte si video prispevek kako potekajo volitve in spletni strani, namenjeni evropskim volitvam - http://www.elections2014.eu/sl ter različnim materialom za volitve - http://ddc.europarltv.twofourdigital.net/en

Video prispevek
Volitve 2014
Download center
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

DENAR. NAJ RES ŠTEJE.

Ste se kdaj spraševali kam gre denar iz evropskega proračuna? V današnjih težkih časih je zelo pomembno, kako se denar porablja. V enominutnem videu vam bomo razložili, kam gre vaš denar.

 

Od smeti do koristi: pretvorbena moč obnovljive energije

Vasica Güssing v Avstriji se od konca 90. let razvija v vzor socialno-ekonomskega uspeha.  Prebivalci so zavrgli zastarele vire energije in začeli vlagati v obnovljive vire. Sedaj izkoriščajo biomaso in suvereno stopajo na pot samozadostnosti.

 

Kadilska zakonodaja: Korenita sprememba ali sprememba, ki bo izpuhtela kot dim?

Dva evropska poslanca, vpeta v prizadevanja, da bi mlade odvrnili od kajenja, pojasnjujeta, ali je nova tobačna zakonodaja prvovrstni uspeh ali kategorična napaka.

 

Kako deluje: sestava Evropskega parlamenta

Europarl TV predstavlja sestavo Evropskega parlamenta: kdo so njegovi poslanci, kako je organizirano njihovo delo in s kakšnimi pristojnostmi vplivajo na naše vsakdanje življenje.

 

Tekmovanje za večji vpliv: politične skupine v Evropskem parlamentu

Če poslanci sodelujejo v političnih skupinah, imajo večji vpliv na oblikovanje evropske zakonodaje. Poznate delovanje teh skupin?

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnjo povezavo: