skip to content
 
 
20/01/2014
 

Spletne novice št. 122

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 122. številke:

  • Kaj se je dogajalo na januarskem plenarnem zasedanju?
  • Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave do 10. Februarja
  • Ocena dela trojke: delegacije Parlamenta v državah v težavah
  • Poslanci zaradi okoljskih zadržkov proti gensko spremenjeni koruzi
  • Če želi EU zmanjšati izpuste, se bo morala posvetiti zajemanju ogljika
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Grčija je z novim letom prevzela krmilo Evropske unije. O prednostnih nalogah njenega 6-mesečnega predsedovanja Uniji, so poslanci razpravljali na plenarnem zasedanju pretekli teden in pri tem opozarjali predvsem na to, da krize in socialnih pretresov v Grčiji še ni konec. Na zasedanju so poslanci potrdili tudi strožje cilje za zmanjšanje izpustov CO2 iz cestnega prometa in nova pravila na področju javnega naročanja in podeljevanja koncesij, ki naj bi zagotovila bolj učinkovito porabo davkoplačevalskega denarja.  Ta teden se bodo poslanci posvečali predvsem delu v odborih Parlamenta, kjer bo beseda tekla o gospodarskih, proračunskih in socialnih vprašanjih. Glasovanja bodo potekala o avtomobilskem varnostnem sistemu e-klic, ukrepom proti dampingu in zakonodaji o vračilu nezakonito odtujenih nacionalnih zakladov. Parlament bo obiskal turški premier Recep Tayyip Erdogan.

 
Več
Kratek video pregled plenarnega zasedanja
Na dnevnem redu: ReACT v Rimu in gospodarsko upravljanje
 

Kaj se je dogajalo na decembrskem plenarnem zasedanju?

Grško predsedovanje EU: poslanci zaskrbljeni nad gospodarskim položajem v Grčiji

Grški premier Antonis Samaras je poslancem predstavil prednostne naloge grškega predsedovanja Svetu EU. Izpostavil je spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest, pravičnejšo porazdelitev bremen na področju priseljevanja in nadaljevanje dela pri vzpostavljanju bančne unije. Na vseh teh področjih potrebujemo več Evrope, boljšo Evropo, je poudaril Samaras. Poslanci so sicer opozarjali predvsem na to, da krize in socialnih pretresov v Grčiji še ni konec.

Več
Izjava poslanke Mojce Kleva Kevuš
EPTV novice: Grško predsedovanje
 

Nova pravila EU o javnih naročilih za boljšo kakovost in stroškovno učinkovitost

Evropski parlament je sprejel nova pravila EU o javnih naročilih in koncesijah, ki bodo državnim organom zagotovila boljšo kakovost in stroškovno učinkovitost pri nakupu ali zakupu gradenj, blaga in storitev. Malim in srednje velikim podjetjem bodo olajšala dostop do javnih naročil, vključujejo pa tudi strožje določbe glede pogodb s podizvajalci. 

Več
Kako dobiti kar največ za svoj denar: nova pravila za javno naročanje
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
Izjava poslanke Mojce Kleva Kevuš
EPTV: Kos torte za vse
 

Srbija in Kosovo: Poslanci pozdravljajo napredek na poti k EU

Poslanci so pozdravili napredek Srbije in Kosova na poti v EU, ki sta ga državi dosegli v letu 2013, zlasti njun zgodovinski sporazum, dosežen v aprilu. Državi so pozvali k večji preglednosti pri obveščanju o izidih dialoga med Beogradom in Prištino ter vključitvi obeh parlamentov in civilne družbe v proces izvajanja. 

 

Več
Izvaja poslanca Jelka Kacina
Čestitka Guya Verhofstadta Jelku Kacinu ob sprejetju poročila o napredku Srbije
Izjava Iva Vajgla
EPTV: Širitev: Balkan in Islandija na trhlih tleh
 

Države članice morajo spoštovati pravico do prostega gibanja

Parlament odločno nasprotuje stališču nekaterih evropskih voditeljev, ki zahtevajo spremembe in omejitve prostega gibanja državljanov. Začasne omejitve prostega gibanja delavcev iz Bolgarije in Romunije so prenehale veljati 1. januarja 2014.

Več
Izjava poslanke Tanje Fajon
 

Državljanstvo EU ne bi smelo biti naprodaj za nobeno ceno

Državljanstvo EU ne bi smelo imeti cene, je Parlament zapisal v resolucijo, v kateri so poslanci izrazili zaskrbljenost zaradi mehanizmov v nekaterih državah članicah unije, še posebej na Malti, ki lahko pripeljejo do nakupa državljanstva države in s tem posledično tudi državljanstva EU. Parlament je pozval Evropsko komisijo naj preveri, ali so takšne ureditve v skladu z evropskimi sporazumi in pravili EU o prepovedi diskriminacije.

Več
EPTV novice: Državljanstvo EU na prodaj
 

Poslanci zahtevajo strožje delovne inšpekcije proti socialnemu dampingu

Osebje in sredstva za delovne inšpekcije v državah članicah je treba okrepiti za boj proti delu na črno, lažnemu samozaposlovanju in socialnemu dumpingu.

Več
Samozaposlitev ne bi smela biti način za izmikanje socialni zakonodaji
Izvaja poslanca Jelka Kacina
 

Poslanci pozivajo k strožjim ukrepom za preprečevanje goljufij s hrano

Poslanci so mnenja, da bi  morali nedavni primeri goljufij s hrano, na primer prodaja konjskega mesa kot govedine, spodbuditi Evropsko unijo, da preveri proizvodnjo v prehranski verigi, pospeši njene preglede in naredi revizijo zakonodaje o označevanju živilskih izdelkov.

Več
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
 

Emisije CO2: čistejši kombiji do leta 2020

Mejne vrednosti emisij CO2 za nova lahka gospodarska vozila, ki so naprodaj v EU, bodo do leta 2020 bistveno nižje. Evropski parlament je v torek potrdil osnutek zakonodaje, po kateri se bo zgornja mejna vrednost emisij znižala s sedanjih 203 g/km na 147 g/km. Zakonodaja, o kateri so se ministri EU že neuradno sporazumeli, zahteva tudi uvedbo bolj zanesljivih preskusnih postopkov merjenja emisij CO2.

Več
EPTV novice: cilji C02 za kombije
 

Plastični odpadki: Parlament poziva k prepovedi najbolj škodljive plastike

Najbolj škodljiva plastika in nekatere plastične vrečke bi morale biti do leta 2020 prepovedane, navaja sprejeta resolucija o strategiji EU za plastične odpadke. Unija bi morala postaviti tudi zavezujoče cilje za recikliranje plastičnih odpadkov, še poudarja Parlament.

 

Več
EPTV novice: Plastični odpadki
 

Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave do 10. februarja

Ste stari med 16 in 30 let in sodelujete v mladinskem projektu z evropsko dimenzijo? Potem se lahko prijavite na tekmovanje za mladinsko Nagrado Karla Velikega, ki poteka že sedmo leto zapored. Zmagovalcem ne pripadajo le priznanje in prepoznavnost, ampak tudi denarna nagrada, zato se ne obotavljajte. Najboljši projekt bo prejel 5000 evrov nagrade, drugo in tretjeuvrščena pa 3000 in 2000 evrov. Zmagovalci bodo povabljeni na obisk v Evropski parlament, zmagovalci tekmovanj v vseh 28 državah unije pa bodo za štiri dni odpotovali v Aachen.  Rok za prijavo je 10. februar

Več
 

Ocena dela trojke: delegacije Parlamenta v državah v težavah

Finančna pomoč EU prezadolženim članicam unije pride skupaj s strogimi pogoji: varčevanje na vseh frontah in izvajanje bolečih strukturnih reform. Nad izpolnjevanjem teh pogojev bdi t.i. trojka, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Ker je politika varčevanja tarča ostrih kritik, se je Parlament odločil o politikah trojke sprožiti preiskavo. 

 

Več
 

Poslanci zaradi okoljskih zadržkov proti gensko spremenjeni koruzi

Evropski parlament je Evropsko komisijo pozval, naj gensko spremenjeni koruzi sorte Pioneer 1507 ne izda dovoljenja za pridelavo v Evropski uniji. Ta proti škodljivcem odporna koruza bi lahko bila nevarna metuljem in veščam, piše v resoluciji, ki so jo poslanci sprejeli 16. januarja. »Jasno je, da nimamo dovolj dokazov o tem, da je ta sorta varna za pridelavo na trgu EU,« pojasnjuje nemška poslanka Dagmar Roth-Behrendt.

Več
 

Če želi EU zmanjšati izpuste, se bo morala posvetiti zajemanju ogljika

Če se uporaba fosilnih goriv v svetu ne bo zmanjšala, se obeta nevaren dvig temperatur na globalni ravni, opozarjajo strokovnjaki. Zajemanje in skladiščenje CO2, še preden ta pride v ozračje, je zato ukrep, ki bi lahko EU pomagal doseči njene cilje na področju podnebne politike. O prednostih in tveganjih, ki jih predstavlja tehnologija CCS, smo se pogovarjali s poročevalcem Parlamenta o tem vprašanju, britanskim liberalcem Chrisom Daviesom (ALDE). 

 

Več
Izjava poslanke dr. Romane Jordan
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Ali je prosto gibanje za romunske in bolgarske delavce razlog za zaskrbljenost?

Devet držav odpravilo omejitve za romunske in bolgarske delavce. EPTV je govorila s poslancema Kirkhopom in Predo o njunem mnenju v zvezi z retoriko VB in glede odpiranja meja.

 

E-trgovina: enake pravice za vse odganjajo goljufe

Veliko potrošnikov uživa boljše pravice za varno nakupovanje na spletu, a uspeh še ni popoln, saj so nekateri še vedno žrtve ponaredkov in skritih stroškov.

 

Pomoč brezdomcem v Evropi

Brezdomstvo je zloraba temeljnih človekovih pravic, pravijo poslanci, ki so evropskim državam postavili ambiciozne cilje za zagotovitev pomoči in dolgotrajne namestitve.

 

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnjo povezavo: