04/03/2014
 

Spletne novice št. 128

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 128. številke:

  • Kaj se je dogajalo na 2. februarskem plenarnem zasedanju
  • Okrogla miza "Nasilje nad ženskami v družini in ratifikacija Istanbulske konvencije"
  • Mednarodni dan žensk: nasilje nad ženskami je treba končati
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo ta teden razpravljal s predsednikom Evropske centralne banke in Evropskega odbora za sistemska tveganja Mariem Draghijem. Odbor za zunanje zadeve bo razpravljal o načrtih za prihodnje odnose z državami vzhodnega partnerstva. Evropski poslanci bodo ocenili napredek Turčije na poti k članstvu v EU v letu 2013. Odbor za proračun in Odbor za razvoj bosta razpravljala o periodičnem pomanjkanju sredstev za človekoljubno pomoč, med drugim tudi o pomoči za sirske in druge begunce. Politične skupine se bodo pripravljale na plenarno zasedanje v Strasbourgu, ki bo med 10. in 13. marcem.

Pred mednarodnim dnevom žensk bodo poslanci organizirali konferenco s člani nacionalnih parlamentov o načinih za ustavitev nasilja nad ženskami. Na to temo bo tudi v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani v petek, 7. marca, potekal dogodek v okviru počastitve mednarodnega dneva žena.

 

Kaj se je dogajalo na 2. februarskem plenarnem zasedanju?

Poslanci so se na drugem februarskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki je potekalo med 24. in 27. februarjem, posvetili položaju v Ukrajini po odstavitvi predsednika Janukoviča, ukrepom za zmanjšanje izpustov CO2 iz novih avtomobilov in strožji zakonodaji za trženje tobačnih izdelkov. Parlament je obiskal češki predsednik Miloš Zeman.

2. Februarsko plenarno zasedanje
Kratek video pregled plenarnega zasedanja
Video: Sistem e-klic / kajenje / evropske sanje češkega predsednika
 

  Pomoč najbolj prikrajšanim Evropejcem

 

Evropski parlament je uspel skladu za pomoč najbolj prikrajšanim za obdobje 2014-2020 zagotoviti 3,5 milijarde evrov. Sredstva so namenjena pomoči v hrani in osnovnim materialnim potrebščinam, ki jih najrevnejši prebivalci EU-ja nujno potrebujejo. Države EU so sicer predlagale, da bi sredstva sklada bila za milijardo evrov nižja, a je Parlament uspel s svojim predlogom. Denar bo mogoče porabiti tudi za šolske potrebščine in oblačila.


Več
 
Za pomoč najbolj ogroženim v obdobju 2014-2020 35 milijarde evrov
EP TV: Novo financiranje za najrevnejše v Evropi
 

  Poslanci podprli prizadevanja za demokracijo v Ukrajini

 

Krvavi protesti v Ukrajini so zahtevali več kot 80 življenj in predsednika Janukoviča pognali z oblasti. EU mora sedaj podpreti prizadevanja za demokracijo v Ukrajini, so na plenarnem zasedanju zahtevali poslanci. Ukrajinskemu ljudstvu so izrekli spoštovanje in poudarili, da morajo svobodno odločati o prihodnosti svoje države.


Več
 
Izjava poslanke mag. Tanje Fajon
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

  Nezakonitim dobičkom organiziranega kriminala je treba narediti konec

 

Sledenje nezakonito pridobljenemu denarju in ostalemu premoženju bi lahko bilo celo bolj pomembno od zapiranja kriminalcev za zapahe. Oblasti v Evropski uniji danes zasežejo manj kot en odstotek nezakonito pridobljenega premoženja, opozarja romunska poslanka Monica Luisa Macovei (EPP). Poslanci so na plenarnem zasedanju 25. februarja glasovali o njenem poročilu o zakonodaji o zamrznitvi in zasegu kriminalno pridobljenega premoženja.


Več
 
 

  Direktiva o tobaku: Parlament potrdil ukrepe, ki naj bi mlade odvrnili od kajenja

 

Za tržne manipulacije, kot je bila tista z referenčno obrestno mero LIBOR, bi morala biti zagrožena kazen najmanj štirih let zapora. V torek so namreč poslanci potrdili novo zakonodajo o kazenskih sankcijah za trgovanje na podlagi notranjih informacij in tržne manipulacije. S tem želi Parlament povrniti zaupanje v finančne trge EU ter izboljšati varnost vlagateljev. Pravila morajo sedaj potrditi še države članice.


Več
 
Več
Poskrbite za svoje srce: Parlament podprl strožje omejitve za trženje tobaka
 

  Parlament računa na povečano konkurenco za izboljšanje storitev potniškega železniškega prometa

 

Konkurenca za zagotavljanje boljših storitev železniškega potniškega prometa naj bi se okrepila na podlagi osnutka pravil, o katerih je Evropski parlament glasoval v sredo. Nacionalne oblasti, ki trenutno izdajajo pogodbe za izvajanje storitev v železniškem prometu enemu samemu operaterju, bi z novimi pravili to morale storiti z javnim razpisom ali obrazložiti zakaj tega niso storile.


Več
 
EPTV: Evropske železnice – zelena, a vendarle žalostna slika
 

  Parlament podpira uvedbo sistema eKlic v avtomobilih

 

V novih osebnih in lahkih kombiniranih vozilih bo od oktobra 2015 v državah EU obvezno vgrajevanje naprav za klic v sili, ki samodejno pošljejo obvestilo reševalcem v primeru prometnih nesreč. Poslanci so namreč v sredo izglasovali osnutek zakonodaje o vzpostavitvi sistema eKlic. Samo v letu 2012 je v prometnih nesrečah v državah EU umrlo 28.000 ljudi, 1,5 milijona pa jih je bilo ranjenih.


Več
 
 

Prekinimo molk in spregovorimo! Okrogla miza 

V petek, 7. marca, ob 13. uri, vas vabimo na okroglo mizo "Nasilje nad ženskami v družini in ratifikacija Istanbulske konvencije", ki bo potekala pred prostori Informacijske pisarne Evropskega parlamenta na Bregu 14 v Ljubljani.

Več
 

  Mednarodni dan žensk: nasilje nad ženskami je treba končati

 

Nasilje nad ženskami je kršitev človekovih pravic in predstavlja diskriminacijo na podlagi spola. Ženskam odreka pravico do polnega sodelovanja v gospodarskem, družbenem, političnem in kulturnem življenju. V Evropskem parlamentu bo ob Mednarodnemu dnevu žensk potekala vrsta dogodkov in razprav, osredotočenih na vprašanje nasilja nad ženskami.


Več
 
 

  Dogovor o priseljevanju EU-Turčija: vrata beguncem ostajajo odprta

 

Ena izmed glavnih poti priseljencev v Evropsko unijo poteka preko Turčije. EU in Turčija sta zato sklenili dogovor o vračanju nezakonitih priseljencev. Pogajanja so potekala od leta 2002 naprej, pri čemer je Ankara zahtevala liberalizacijo viznega režima z EU. Parlament je 26. februarja dogovor podprl. "Na begunce in tiste, ki potrebujejo resno zaščito, dogovor ne bo vplival," pravi poročevalka, nemška poslanka Renate Sommer (ELS, DE).


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Pogovor: negotovi prihodnji koraki za razdvojeno Ukrajino

 

Ali bo po krvavem tednu nevarnost separatizma in korupcije poteptala upe na pridružitveni sporazum? Elmar Brok podaja svoje mnenje.


Poglej video >>
 
 

  Ocenjevanje dela trojke: prevelik odmerek varčevanja ali zdravilo za oslabela evropska gospodarstva?

 

Štiri leta po nastanku trojke je EuroparlTV sledila poslancem, ki preiskujejo posledice varčevalne politike v Grčiji in na Irskem.


Poglej video >>
 
 

  Varčevalni ukrepi trojke: nujno zlo ali reševanje?

 

Ali so bili režimi varčevanja dolgoročna ali hitra rešitev? Othmar Karas in Liem Hoang Ngoc sta podala svoji mnenji o prihodnjih ukrepih za zadolžene evropske države.


Poglej video >>
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu