Spletne novice št. 136

28/04/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 136. številke:

  • Volitve v Evropski parlament - znane in potrjene so kandidatne liste
  • Soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije
  • Evropske volitve 2014 - TV in radijski oglasi
  • Teden Evrope - Poišči svojo zvezdo, izberi svojo pot
  • Izbrano na EurparlTV
 

Do evropskih volitev nas loči še manj kot mesec dni in pred nekaj dnevi se je tudi uradno začela volilna kampanja. V nadaljevanju si lahko preberete, kdo so slovenski kandidati za evroposlance. Po prvomajskih praznikih, ko praznujemo 10. obletnico vstopa Slovenije v EU, nas čaka še Teden Evrope, v okviru katerega bomo v Hiši EU organizirali vrsto dogodkov za obiskovalce vseh starosti.

 

Volitve v Evropski parlament - znane in potrjene so kandidatne liste

Znane so liste, ki bodo nastopile na volitvah v Evropski parlament 2014. Volivkam in volivcev se obeta pester izbor med kar 16 listami. Liste in nosilca objavljamo v vrstnem redu, kot sledi iz seznama Državne volilne komisije: Socialni demokrati in stranka evropskih socialistov (Igor Lukšič);DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Ivo Vajgl); Slovenska demokratska stranka - SDS (Milan Zver); NSi in SLS (Alojz Peterle), Solidarnost (Dušan Peter Keber), Sanjska služba (Uroš Uršič);  Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa (Igor Šoltes); Pozitivna Slovenija (Jožef (Jože) Mencinger); Slovenski narod (Bogomil Knavs); Zeleni Slovenije (Vlado Čuš); Kacin - Konkretno (Jelko Kacin); Slovenska nacionalna stranka - SNS (Zmago Jelinčič Plemeniti); Koalicija Združena levica (Izvršilni odbor Demokratične stranke dela - DSD, Svet Iniciative za demokratični socializem - IDS in Svet stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS) (Violeta Tomič); Zares (Darja Radić); Piratska stranka Slovenije (Rolando Benjamin Vaz Ferreira); Državljanska lista in Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Senko Pličanič). Državna volilna komisija bo jutri (29.04.2014) izžrebala vrstni red list, po katerem se bodo pojavile na volilnih lističih.

Liste v celoti:
Več informacij o poteku in časovnicah volitev:
 

  Soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije

 

Prvič v zgodovini Evropskega parlamenta, bodo prihajajoče volitve odločilne tudi za bodočega prihodnega predsednika Evropske komisije. Prav tako pa lahko Prav danes pa lahko v živo spremljate soočenje štirih kandidatov za predsednico oz. predsednika Evropske komisije. Televizijska hiša Euronews namreč v sodelovanju z Univerzo v Maastrichtu in Evropskim mladinskim forumom danes, 28. Aprila, pripravlja televizijsko soočenje kandidatov: Jeana Claudea Junckerja (Evropska ljudska stranka), Martina Schultza (Stranka evropskih socialistov), Guya Verhofstadta (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo) in Ska Keller (Zeleni). V Ljubljani si debato lahko ogledate v družbi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) in sicer od 18:30 naprej v njihovih prostorih na Vojkovi cesti 63.


Od 19h - debata v živo na tej povezavi:
 
 

  Evropske volitve 2014 - TV in radijski oglasi

 

Televizijske in radijske hiše vabimo, da predvajajo televizijski oz. radijski oglas, ki poziva na evropske volitve 25. maja. Več kot 90 televizijskih postaj v 21 državah je že začelo s predvajanjem oglasa, ki želi spodbuditi državljane k udeležbi na volitvah v Evropski parlament. Med njimi sta tudi Euronews in Europsport, ki beležita gledanost v 28 državah članicah EU, pa tudi širše. Evropski parlament je oglas posnel v 30 jezikih (24 uradnih jezikov EU + luksemburščini, katalonščini, baskovščini, galščina, valeščina in turščini)Spodbujajo pa se  tudi regionalna narečja: angleščina je tako dobila irski priokus, nizozemščina flamskega, nemščina pa avstrijskega. Oglas bodo predvajali v več kot 2000 kinodvoranah po EU.  


Povezava do slovenske video verzije:
 
Povezava do slovenske radijske verzije:
 

  Teden Evrope - Poišči svojo zvezdo, izberi svojo pot

 

Prvi teden v maju bo Hiša Evrope zaznamovala s Tednom Evrope, ki bo potekal od 05. do 09. maja. Na Bregu 14, kjer se bo program se bo vsak dan začel ob 10. uri, boste lahko uživali pod senco evropske knjižnice pod krošnjami v družbi kakšne dobre knjige. Knjige so vam na voljo vsak dan do 18. ure. V torek, 6. maja, ob 17.uri, bodo pred Hišo EU po najmlajše (3+) in njihove starše prišle lutke in jih odpeljale v bližnji Mini Teater na predstavo Kako ujeti zvezdo. Vsak dan vas pričakuje tudi Informativna stojnica in kolo sreče (od 10. do 17. ure). Program pa zajema tudi mnoge koristne informacije o študiju in delu v Evropski uniji: svetovanje o tem, kako napisati dober življenjepis, delavnico o podjetniški poti, E+ projektnih idejah in še mnogo več.


Več informacij ter program v celoti najdete na spodnji povezavi:
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Prometna varnost na prvem mestu

 

Pridružite se ekipi EPTV, ki je preverila spremembe tehničnih pregledov, katerih namen je zmanjšati število prometnih nesreč in goljufij s prevoženimi kilometri.


Poglej video >>
 
 

  Nekoč v davnih časih smo imeli porodniški dopust

 

Dve veliki družini, Evropski parlament in države članice, sta se dolgo prerekali … Je spor končan?


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu