skip to content
 
 
 

Spletne novice 2013

Kaj nas čaka v 2014? Prvega januarja bo predsedstvo Svetu EU prevzela Grčija. Med prednostnimi nalogami prihodnjih šestih mesecev so zaposlovanje in rast, preseljevanje in pomorska politika. Za stabilnost EU in preprečitev ponovne gospodarske krize naj bi poskrbela bančna unija, ki je združila evropske banke in pretrgala vez zlasti med nacionalnimi vladami in propadlimi bankami. Pod drobnogled gre spet Trojka (ECB, MDS in Komisija), poročilo odbora za gospodarske in denarne zadeve lahko pričakujemo maja. Prav tako prihaja čas, da se Evropa odloči – volitve v Evropski parlament bodo potekale med 22. In 25. majem. Prvič bo glasovanje na volitvah odločilo tudi to, katera stranka bo predlagala predsednika Evropske komisije. Teme, ki bodo aktualne v naslednjem semestru pa si oglejte v spodnjem video prispevku.
Decembrsko plenarno zasedanje Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 9. in 12. decembrom, je zaznamovala podelitev filmske nagrade LUX belgijskemu filmu The Broken Circle Breakdown. Predsednik Martin Schulz je podpisal zakonodajo o programu mobilnosti Erasmus+, poslanci pa so potrdili reformo ribiške politike EU. Parlament je podprl zahteve ukrajinskih protestnikov po tesnejših stikih Ukrajine z EU, prav tako je poslancem uspelo ohraniti Evropski sklad za prilagajanje globalizaciji, katerega sredstva so namenjena pomoči odpuščenim delavcem pri iskanju novih služb. Na voljo je tretji del poročila Evrobarometer - Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014, ki je 6 mesecev pred volitvami meril poznavanje in odnos Evropejcev do Evropskega parlamenta.

Številka 118

09/12/2013

Na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo poslanci glasovali o prenovi evropske ribiške politike za obdobje od leta 2014 do 2020, o možnosti odprtja osnovnega bančnega računa za vse Evropejce znotraj EU in o dogovoru začasnega dviga cen dovoljenj za izpuste CO2. Parlament bo razglasil tudi zmagovalca filmske nagrade LUX 2013, ki se od leta 2007 podeljuje filmu, ki najbolje predstavlja evropsko kinematografijo, vrednote in socialna vprašanja v EU.

Številka 117

03/12/2013

V Parlamentu bodo ta teden potekala zasedanja odborov in političnih skupin, ki se bodo pripravljali na plenarno zasedanje naslednji teden. Na dnevnem redu bo med drugim glasovanje o zakonodaji, ki bo urejala reševanje bank v težavah. Cilj novih pravil je zmanjšati stroške za davkoplačevalce, ko se banka znajde na robu bankrota. Poslanci bodo glasovali tudi o novih pravilih, ki bodo agenciji za zunanje meje EU Frontex naložila, da pomaga priseljencem, ki se na morju znajdejo v težavah.. Beseda bo tekla tudi o evropskem preiskovalnem nalogu. Policisti iz držav EU bodo lahko v prihodnje svoje kolege na tujem prosili za hitre hišne preiskave. Nadaljevala pa se bo tudi parlamentarna preiskava dejavnosti ameriške obveščevalne agencije NSA v EU.

Številka 116

26/11/2013

Borka za pravico deklet do šolanja, mlada Pakistanka Malala Jusafzaj, je na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu, ki je potekalo med 18. in 21. novembrom, prejela Nagrado Saharova za svobodo misli. Poslanci so prejšnji teden podprli proračun EU za leto 2014 in večletni finančni okvir unije za obdobje 2014-2020. Podporo poslancev je dobila tudi reforma kmetijske politike EU, ki bo v prihodnje bolj prijazna okolju in bolj poštena do kmetov. Evropske regije pa lahko v obdobju 2014-2020 računajo na 325 milijard evrov denarja – toliko je namreč vredna kohezijska politika EU. Zeleno luč poslancev je dobil tudi program Erasmus+, ki bo petim milijonom ljudi, kar je dvakrat več kot doslej, omogočil študij oz. prostovoljstvo v tujini. Poslanci so se zavzeli za to, da bi Parlament in ne države članice odločal o tem, kje bo imel sedež. Za takšno odločitev je sicer potrebna sprememba pogodb EU. Podjetja, ki kotirajo na borzi, bodo morala imeti na mestih neizvršnih direktorjev vsaj 40 odstotkov žensk, so odločili poslanci. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na Regionalni forum za razpravo: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, ki bo v Ljutomeru, v petek, 29. novembra ob 10. uri.

Številka 115

19/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Novembrsko plenarno zasedanje bo v znamenju svobode govora in človekovih pravic. V luči 25-obletnice Nagrade Saharova bo Evropski parlament podelil letošnjo nagrado 16-letni deklici Malali Jusafzaj in gostil še dvajset dobitnikov nagrade iz preteklih let. Na dnevnem redu pa bo tudi dolgoročni proračun EU. Njegovo sprejetje je predpogoj za odobritev številnih programov kot so denimo Erasmus +, LIFE, kohezijska politika in regionalni razvoj ter kmetijstvo. Parlament si med drugim prizadeva, da bi se hrana pocenila, kmetijstvo pa ozelenilo in da bi se več sredstev namenilo za raziskave in inovacije.

Številka 114

11/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci ta teden delajo v odborih: v odboru za proračun, se v četrtek obeta glasovanje o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020. Hkrati imajo poslanci na mizi še proračun EU za leto 2014, o katerem se utegnejo z državami članicami dogovoriti v naslednjih dneh. V odboru za državljanske svoboščine se bodo nadaljevala zaslišanja v zvezi z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA v Uniji. Informacijska pisarna EP v Sloveniji pa v petek ta teden v Novem mestu prireja regionalni forum z naslovom Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi. Evropski poslanci iz Slovenije in Hrvaške bodo še posebej osvetliti problematiko brezposelnosti mladih in možnosti, ki jih odpira medregionalno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško po njenem vstopu v Evropsko unijo.

Številka 113

04/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Ta teden bodo evropski poslanci zasedali v parlamentarni odborih. V žarišču pozornosti bodo mladi. Program Erasmus zaradi novih virov financiranja razširja svoje dejavnosti in bo poslal Erasmus+. O tem bodo glasovali poslanci v Odboru za kulturo, kakor tudio možnosti cenejših posojil za podiplomski študij v tujini. V času, ko je že vsak četrti med mladimi v Evropi brez dela, Evropski parlament pripravlja Agoro o brezposelnosti mladih, ki bo potekala med 6. in 8. novembrom. V Odboru za državljanske svoboščine bo na dnevnem redu ponovno obravnava o nadzoru in varstvu podatkov v odnosu med ZDA in EU. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pa bo pregledal uspehe in neuspehe ukrepov trojke v "kriznih" državah.

Številka 112

28/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci so na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 21. in 24. oktobrom, zahtevali, naj Evropska unija zaustavi izvajanje sporazuma o posredovanju bančnih podatkov ZDA v okviru sistema SWIFT. Parlament je sicer zavrnil predlagane reze v proračun EU za leto 2014, sprejel pa je tudi resolucijo o politiki priseljevanja po tragediji pred italijanskim otokom Lampedusa. Aung San Suu Kyi, vodja opozicije v Burmi in borka za človekove pravice, pa je po 23 letih končno prevzela Nagrado Saharova za svobodo misli. Ta teden pa se bodo poslanci posvetili delu svojih v volilnih okrožjih in obisku delegacij. Delegacija poslancev iz Odbora za državljanske svoboščine bo obiskala ZDA za nadaljevanje preiskave o elektronskem nadzoru državljanov EU, delegacija poslancev iz Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve pa bo v Grčiji zbirala podatke o gospodarskih in socialnih razmerah. Predstavniki iz Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov pa se bodo mudili na Kitajskem, kjer bodo s kitajskimi oblastmi razpravljali o varstvu potrošnikov, tehničnih standardih in pravicah intelektualne lastnine.

Številka 111

21/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Osrednja točka plenarnega zasedanja ta teden bo razprava o prednostnih nalogah za prihajajoči Evropski svet. Poslanci naj bi predvsem poudarili potrebo po znižanju brezposelnosti med mladim in ukrepih za obvladovanje priseljevanja v Sredozemlju. Poslanci pa bodo sprejemali še resolucijo o migracijskih tokovih v Sredozemlju in izrazili stališče o morebitni odpovedi sporazuma med EU in ZDA o posredovanju podatkov glede finančnih plačil. Na dnevnem redu bo tudi razprava o preprečevanju organiziranega kriminala, korupcije in pranja denarja ter o strožjem nadzoru medicinskih pripomočkov kot so npr. prsni vsadki in umetni kolki. Parlament pa bo obiskala dobitnica nagrade Saharova leta 1990 Aung San Su Či, ki bo po 23 letih nagrado končno tudi prevzela.

Številka 110

14/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci ta teden zasedajo v parlamentarnihodborih, kjer bodo med drugim glasovali o deležu žensk v upravah, varstvu izdelkov na skupnem trgu EU, evropskem sistemu za propadajoče banke in nadzoru ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA). Politične skupine se pripravljajo tudi na drugo oktobrskega plenarnega zasedanje v Strasbourgu, ki bo namenjeno sprejemanju proračuna EU za obdobje 2014-2020. Znana pa je tudi letošnja dobitnica Nagrade Saharova za svobodo misli. To je mlada Pakistanka Malala Yousafzai, nagrado dobila za svoja prizadevanja za šolanje deklet v Pakistanu, čeprav so ji zaradi tega islamski skrajneži grozili s smrtjo. Parlament Nagrado Saharova vsako leto podeli izjemnim posameznikom za njihov boj proti nestrpnosti in zatiranju.