skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 

Agenda 2015

Amb l'objectiu de reforçar l'interès i coneixement dels futurs professionals de la informació tant en el procés de construcció europea com en les polítiques i institucions comunitàries, la Representació de la Comissió Europea i l'Oficina del Parlament a Barcelona obren la 8a edició del Concurs d'Articles sobre la Unió Europea. El concurs s'adreça a estudiants universitaris o joves que s'hagin graduat durant els darrers cinc anys. Els participants hauran d'escriure un article sobre la Unió Europea en qualsevol de les dues categories proposades: articles d'opinió o d'informació i es podran presentar textos en qualsevol gènere periodístic (articles, reportatges, entrevistes o cròniques).
Euroscola 2015, convocat per l'Oficina d'Informació del Parlament Europeu a Espanya en col•laboració amb la Representació de la Comissió Europea i la Secretaria d'Estat per a la UE, és un concurs destinat a joves d'entre 15 i 18 anys que estudien Ensenyança Secundària Obligatòria (3r i 4rt curs), Batxillerat o Cicles de Formació Professional de Grau Mitjà a centres educatius al territori espanyol.
L'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen un debat sobre llibertat d'expressió i ciberactivisme amb motiu del Premi Sàkharov 2015 a la Llibertat de Consciència, amb què enguany es guardona el bloguer empresonat saudita Raif Badawi. Badawi va ser condemnat l’any 2014 a 10 anys de presó, 1.000 fuetades i una multa d’1 milió de rials saudites per haver creat la pàgina de debat “Free Saudi Liberals”, que els tribunals consideraven “insultava l’islam”. L'acte tindrà lloc el dimecres 2 de desembre, a les 19h00, a l'Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Pg Gràcia, 90). Es requereix confirmar assistència. Aforament limitat.
Dijous 10 de desembre del 2015 a les 20:00 hores Plaça Salvador Seguí, 1-9 - Barcelona Filmoteca de Catalunya Sala Chomón Sessió gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.
Dimecres 9 de desembre del 2015 a les 20:00 hores Plaça Salvador Seguí, 1-9 - Barcelona Filmoteca de Catalunya Sala Chomón Sessió gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció. * Presentació del Premi LUX i de les Jornades LUX de cinema a càrrec de José Luis Cienfuegos, membre del panell de selecció del premi LUX de cinema des de 2011 i director del Festival de Cine Europeo de Sevilla des de 2012.
Els dies 9, 10 i 11 de desembre l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza a la Filmoteca de Catalunya les Jornades LUX de Cinema, un cicle de cinema gratuït on es projectarà la terna finalista que enguany competien pel Premi LUX de Cinema que atorga anualment el Parlament Europeu des del 2007. Les pel·lícules són 'Mustang', de Deniz Gamze Ergüven, 'Mediterrània', de Jonas Carpignano, i 'Urok (La Lliçó)', de Kristina Grozeva i Petar Valchanov. La cinta guanyadora del Premi LUX 2015 és 'Mustang', de la cineaste turca Deniz Gamze Ergüven.
Divendres 11 de desembre del 2015 a les 19:30 hores Plaça Salvador Seguí, 1-9 - Barcelona Filmoteca de Catalunya Sala Chomón Sessió gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.
La Fundació Barraquer i “La Ciudad Accesible” són els dos guanyadors espanyols d’entre els 47 guardonats amb el Premi Ciutadà Europeu 2015 del Parlament Europeu. L'Eurocambra concedeix anualment aquest premi des del 2008 "a persones o organitzacions excepcionals que lluitin pels valors europeus, promoguin la integració entre ciutadans i els Estats membres o facilitin la cooperació transnacional en el si de la Unió, i als que dia a dia tracten de promoure els valors de la Carta de Drets Fonamentals de la UE". El professor Joaquim Barraquer i el president de “La Ciudad Accesible”, Antonio Tejada, rebran el divendres 9 d’octubre a les 13h00 a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona sengles medalles commemoratives.
'No deixis que el nen que portes adins creixi amb els anys'  ©Daniela Nenkova
Vols guanyar una invitació a Estrasburg per fer un reportatge fotogràfic d'un ple del Parlament Europeu? Participa en el nostre nou concurs fotogràfic, que aquest 2015 s'inspira en l'any Europeu del Desenvolupament. Cada mes, fins el setembre, s'ha proposat un tema, sempre relacionat amb el desenvolupament. Envia'ns la teva foto inspirada en el tema del mes juntament amb el formulari de participació.
Gran part de les institucions i organismes de la Unió Europea convoquen regularment períodes de pràctiques. El Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell de la UE, el BCE, el Comitè de les Regions, el BEI, el Comitè Econòmic i Social Europeu, el Defensor del Poble Europeu, el Tribunal de Comptes Europeu o el Tribunal de Justícia de la Unió Europea són alguns exemples. Fins el 15 d'octubre a mitjanit està oberta la convocatòria de beques Robert Schuman al Parlament Europeu. S'hi convoquen 300 places.
Ets periodista i tens entre 18 i 30 anys? Converteix-te en un dels 77 participants d’arreu d’Europa als European Youth Media Days que tindran lloc al Parlament Europeu a Brussel•les del 20 al 22 d'octubre i en l’edició d’enguany se centrarà en la situació de la llibertat de premsa, dins i fora de la Unió Europea. La data límit per presentar-se a la convocatòria clou a mitjans d’agost. Organitzen el Parlament Europeu i l’European Youth Press.
La fotografia 'Framework' de Nati Esmel és la seleccionada pel jurat en relació amb el tema de juny: 'Creixement sostenible i treball digne' ©Nati Esmel
Vols guanyar una invitació a Estrasburg per fer un reportatge fotogràfic d'un ple del Parlament Europeu? Participa en el nostre nou concurs fotogràfic, que aquest 2015 s'inspira en l'any Europeu del Desenvolupament. Cada mes, fins el setembre, proposarem un tema, sempre relacionat amb el desenvolupament. Envia'ns la teva foto inspirada en el tema del mes juntament amb el formulari de participació.
L'Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Passeig de Gràcia, 90) acull el dilluns 13 de juliol a les 17h00 l'acte "Erasmus: com et va canviar la vida?" on els ponents explicaran com la seva experiència Erasmus els va determinar la carrera professional.
La fotografia 'Framework' de Nati Esmel és la seleccionada pel jurat en relació amb el tema de juny: 'Creixement sostenible i treball digne' ©Nati Esmel
Vols guanyar una invitació a Estrasburg per fer un reportatge fotogràfic d'un ple del Parlament Europeu? Participa en el nostre nou concurs fotogràfic, que aquest 2015 s'inspira en l'any Europeu del Desenvolupament. Cada mes, fins el setembre, proposarem un tema, sempre relacionat amb el desenvolupament. Envia'ns la teva foto inspirada en el tema del mes juntament amb el formulari de participació.
El Parlament Europeu obre les seves portes a milers de joves de tota la UE i els convida a reunir-se amb responsables polítics europeus i oradors durant l'EYE (trobada de joves europeus) que tindrà lloc el 20 i 21 de maig de 2016 a Estrasburg. L'objectiu és intercanviar idees i perspectives sobre qüestions relacionades amb els joves, buscar solucions innovadores a preguntes crucials per al futur i experimentar, al mateix temps, la rica diversitat cultural de la Unió Europea a través de la posada en escena de diversos espectacles culturals.
Nick Malkoutzis
El periodista grec Nick Malkoutzis, editor adjunt de l’edició en anglès del diari Kathimerini i responsable del bloc independent MacroPolis, és el guanyador de la 10a edició del “Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista”, que cada any lliura l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i que es fa públic coincidint amb el Dia d’Europa.
Divendres 8 de maig a migdia el Paranimf de l’Edifici Històric de la UB acollirà un debat amb eurodiputats per commemorar el Dia d’Europa. L’acte serà moderat per la periodista Sílvia Cóppulo i comptarà amb la participació de Santiago Fisas, Francesc Gambús, Juan Carlos Girauta, Javi López, Ernest Maragall, Josep-Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Ernest Urtasun. Entrada lliure.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i la Filmoteca de Catalunya, amb motiu de la celebració del 9 de maig, Dia d’Europa, organitzen el passi gratuït de la pel•lícula “Ida”, guanyadora del Premi LUX de cinema del Parlament Europeu 2014. La projecció, en VOS, serà el dissabte 9 de maig a les 19h30 a la Sala Chomón de la Filmoteca Plaça Salvador Seguí, (1-9). Sessió gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l'Agència Catalana de Residus organitzen el divendres 17 d'abril a les 10h30 a l'Aula Europa (Pg. Gràcia, 90, 1r pis) el debat "Bossa? No, gràcies!", en què s’analitzarà amb el sector la nova directiva europea que pretén reduir en un 80% el consum de bosses de plàstic per a l'any 2025. Assistència lliure i aforament limitat. Confirmacions: epbarcelona@europarl.europa.eu / 93 272 20 44.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col•legi d’Economistes de Catalunya (CEC), amb la col•laboració del Consell Català del Moviment Europeu, organitzen dimecres 8 d’abril a les 19h00 a l’auditori de del CEC (Pl. Gal•la Placídia, 32) “L’Eurozona a debat. Hi haurà Grexit? Com ens afectaria? Podrà el BCE impulsar l’economia real?”, amb la participació dels eurodiputats Javi López (S&D), Ernest Maragall (Verds/ALE) i Ramon Tremosa (ALDE). Modera el periodista Víctor Bottini. Es requereix confirmar assistència.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones, amb la col•laboració de la Representació de la Comissió Europea, organitzen divendres 13 de març a les 18h00 a la seu de les institucions europees a Barcelona (Pg. Gràcia, 90) la celebració del Dia Internacional de les Dones amb l’acte “L’apoderament de dones i nenes a través de l’educació”. D’una banda, la trobada retrà homenatge a associacions que treballen en aquest àmbit, tot posant de relleu els testimonis d’algunes noies. Tanmateix, l’acte servirà per exposar les línies de l’informe sobre l’apoderament de dones i nenes en el qual treballa el Parlament Europeu, amb el seu ponent per part de la comissió de Cultura i Educació, Ernest Maragall, i també d’Ernest Urtasun, membre de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere. Modera la periodista i fundadora de Dones en Xarxa, Montserrat Boix.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i la Càtedra Jean Monnet del professor Gregorio Garzón, amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea, organitzen divendres 20 de febrer de 9h00 a 14h00 a la seu de les institucions europees a Barcelona (Pg. Gràcia, 90) el seminari "La democràcia a la nova governança econòmica de la Unió Europea". L'acte comptarà amb la participació dels eurodiputats Ramon Tremosa (ALDE), Javi López (S&D) i Ernest Maragall (Verds/ALE); el secretari general d'UGT, Josep M. Àlvarez; el secretari d'Internacional, Migracions i Cooperació de CCOO Catalunya, Ricard Bellera; el secretari general del Comitè Econòmic i Social Europeu, Luis Planas; representants dels serveis jurídics d'institucions i organismes de la Unió Europea; i experts.