skip to content
 
+34 93 272 20 46 - @Europarl_CAT – www.europarlbarcelona.eu
Oficina d'informació del Parlament Europeu a Barcelona
Oficina d'informació del Parlament Europeu a Barcelona
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
19/05/2016

"Crisi dels refugiats, crisi d'Europa?", debat a Girona dijous 19 de maig

L’Auditori Josep Irla acull aquest dijous, 19 de maig, a migdia un debat amb eurodiputats i experts sobre la crisi dels refugiats. Hi participaran l’alcaldessa de Girona, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep-Maria Terricabras. Organitzen l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, l’Ajuntament de Girona, el Centre de Documentació Europea de la Universitat de Girona i l’Europe Direct de Girona. Entrada lliure. Aforament limitat.

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Sr Oriol Amorós, inaugurarà el debat “Crisi dels refugiats, crisi d’Europa?”, que tindrà lloc a l’Auditori Josep Irla (Plaça Pompeu Fabra, 1), de 12h00 a 14h00, i serà presentat i moderat pel periodista Antoni Bassas.

A continuació, hi haurà una taula rodona amb la participació dels eurodiputats Ramon Tremosa (ALDE) i Josep-Maria Terricabras (Verds/ALE); Mark Camilleri, coordinador de relacions polítiques i interinstitucionals de l’Oficina Europea de Suport a l’Asil (EASO, per les seves sigles en anglès); i Anna Serra Gironès, advocada responsable del servei d'acollida a immigrants i refugiats de Creu Roja a Girona.

L’alcaldessa de Girona, la Sra Marta Madrenas, clourà l’acte.

 

* Es prega confirmar assistència per correu electrònic a epbarcelona@europarl.europa.eu o per telèfon al 93 272 20 44.

 .

Què ha fet i què decidirà el Parlament Europeu?

UE – Turquia
Com a part de l’acord UE-Turquia assolit el 18 de març pels caps d’Estat i de Govern per millorar la gestió dels fluxos migratoris i de refugiats, els líders de la UE van oferir a Turquia accelerar la liberalització de visats, amb l’objectiu de permetre que els ciutadans turcs puguin viatjar a la UE sense visat a partir del mes de juny d’enguany, sempre que la República de Turquia hagi assolit tots els requisits.

Un cop la Comissió Europea adopti una proposta legislativa per eximir del requisit de visat a Turquia, el Parlament Europeu haurà de pronunciar-s’hi conjuntament amb el Consell sota el procediment de codecisió.

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu va decidir el 4 de maig que el Parlament Europeu només tramitarà la proposta de la Comissió Europea quan Turquia compleixi amb els criteris establerts per la Unió Europea per tal d’obtenir accés lliure de visats a la zona Schengen.


Cap un règim comunitari d’asil
El Parlament Europeu va aprovar una resolució no legislativa el 12 d’abril reclamant un sistema d’asil centralitzat. L’Eurocambra va reclamar l'obertura de vies legals i segures perquè els ciutadans de tercers països puguin entrar a la UE sense recórrer als traficants de persones ni posar les seves vides en perill. El text també demana una àmplia reforma del Reglament de Dublín III, el qual determina l’Estat membre responsable de processar una sol·licitud d’asil, i proposa establir un sistema central de recopilació i assignació de sol·licituds d'asil.

El 4 de maig la Comissió Europea va presentar una proposta per reformar la legislació sobre asil. La proposta, que serà debatuda i votada al Parlament Europeu, també inclou la transformació de l’actual Oficina Europea de Suport a l’Asil (EASO) en una Agència Europea per a l’Asil.


Nova legislació en els propers mesos
El Parlament Europeu té previst debatre i votar al juliol la proposta de creació d’una Guàrdia Europea de Fronteres i Costes, que inclou la reforma de Frontex, de la qual és ponent l’eurodiputat Artis Pabriks (PPE, Letònia).

El Parlament Europeu també es posicionarà previsiblement al setembre sobre el reforç dels controls mitjançant la consulta de bases de dades pertanyents a les fronterers exteriors, informe del qual n’és ponent l’eurodiputada Monica Macovei (CRE, Romania). També al setembre els eurodiputats decidiran sobre la creació d’un document de viatge europeu per al retorn dels nacionals de tercers països en situació irregular, del qual n’és ponent l’eurodiputat Jussi Halla-Aho (CRE, Finlàndia).

Tanmateix, el Parlament Europeu hauria de posicionar-se sobre el mecanisme permanent de reubicació, proposat per la Comissió Europea al setembre de 2015, del qual és ponent l’eurodiputat britànic Timothy Kirkhope (CRE).


Prestació d’assistència urgent
El Parlament Europeu va recolzar el 13 d’abril destinar 100 milions d'euros a l'assistència d'emergència dels refugiats a la UE. Aquest fons constitueix el primer tram del nou instrument per a la prestació d'assistència urgent proposat per la Comissió Europea el 2 de març i pot utilitzar-se per a ajuda alimentària, assistència sanitària d'urgència, allotjament, subministrament d'aigua potable, sanejament i higiene, protecció i educació.

Prèviament, el 14 d’octubre de 2015, el ple del Parlament Europeu va aprovar una ajuda extraordinària de 401,3 milions d’euros per fer front a la crisi dels refugiats. Aquest fons es destina als països de la UE més afectats per l'afluència de refugiats, als països extracomunitaris que acullen la major part dels refugiats sirians i a tres agències europees encarregades de tasques relacionades amb els refugiats.

 

 

 

Contacte de premsa

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

Sergi BARRERA
Tel.: +34 93 272 20 46
Mòbil: +34 679 896 498
sergi.barrera@europarl.europa.eu
Twitter: @Europarl_CAT