skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
15/05/2019

Dimecres 15 de maig: Seguiment del debat de candidats a presidir la Comissió Europea

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Ideograma, amb la col·laboració de Beers&Politics, organitzen el dimecres 15 de maig a partir de les 20h00 a la Fàbrica Lehmann un diàleg i seguiment de la retransmissió del debat de candidats a presidir la Comissió Europea, que tindrà lloc a l’hemicicle del Parlament Europeu a Brussel·les. Aforament limitat. Entrada gratuïta.

Reserva la teva entrada aquí.

El dimecres 15 de maig a les 21h00 l’European Broadcasting Union (EBU) organitza des de l’hemicicle del Parlament Europeu a Brussel·les el debat de candidats a presidir la Comissió Europea, que comptarà amb la participació dels següents candidats:

  • Nico Cué (Espanya), pel Partit de l’Esquerra Europea;
  • Ska Keller (Alemanya), pel Partit Verd Europeu (Greens);
  • Jan Zahradil (Txèquia), per l'Aliança dels Conservadors i Reformistes a Europa (ACRE);
  • Margrethe Vestager (Dinamarca), per l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE);
  • Manfred Weber (Alemanya), pel Partit Popular Europeu (PPE);
  • Frans Timmermans (Països Baixos), pel Partit dels Socialistes Europeus (PES).

El debat serà conduït pels periodistes Markus Preiss (ARD WDR), alemany; Emilie Tran-Nguyen (France Télévisions), francesa; i Annastiina Heikkilä (Yle), finlandesa.

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Ideograma, amb la col·laboració de Beers&Politics, organitzen un seguiment de la retransmissió del debat a la Fàbrica Lehmann (c. Consell de Cent, 159, Barcelona), que anirà precedit per un diàleg que començarà a les 20.00 hores sobre el procés dels candidats a presidir la Comissió Europea, les candidatures i el desenvolupament de la campanya a nivell europeu de les eleccions al Parlament Europeu del 23-26 de maig.

Antoni Gutiérrez-Rubí, director i fundador d’Ideograma, i Sergi Barrera, cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, introduiran aquest diàleg que comptarà amb l’anàlisi de Joan Carles Peris, cap d’Internacional de TV3; Carme Colomina, periodista i investigadora del CIDOB especialitzada en la UE i Jaume Ríos, politòleg i consultor d’Ideograma.

 

Què són els candidats principals a la presidència de la Comissió Europea?

L’article 17.7 del Tractat de Lisboa, en vigor des de desembre de 2009, estableix: “Tenint en compte el resultat de les eleccions al Parlament Europeu i després de mantenir les consultes apropiades, el Consell Europeu proposarà al Parlament Europeu, per majoria qualificada, un candidat al càrrec de president de la Comissió. El Parlament Europeu elegirà el candidat per majoria dels membres que el componen”.

És d'aquesta manera que des de les eleccions europees de 2014 s’ha animat els partits polítics europeus a proposar sengles candidatures principals o, en argot comunitari, spitzenkandidaten que encapçalin les seves campanyes electorals a tota la UE i es converteixin en candidat/a oficial a la presidència de la Comissió Europea.

De cara a les eleccions europees del 23-26 de maig de 2019, el Parlament Europeu va aprovar una resolució el 7 de febrer de 2018 per la qual es comprometia a rebutjar “qualsevol aspirant a presidir la Comissió Europea que no hagi estat prèviament designat/da candidat principal a les eleccions europees”.