skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
09/05/2019

Dia d’Europa: Commemoració el dijous 9 de maig amb pregó de Jordi Savall

L’auditori de la Pedrera serà l'escenari el dijous 9 de maig de la celebració institucional del Dia d'Europa que organitzen la Representació de la Comissió Europea i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. L’acte començarà a les 12h00 i comptarà amb un pregó seguit d’un diàleg sobre cultura i valors europeus amb el mestre Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural.

Amb motiu de la celebració del Dia d’Europa, les institucions europees a Barcelona organitzen del 5 al 10 de maig les següents activitats:

 Representacions teatrals de “La idea d’Europa”

Funcions gratuïtes de la representació teatral de “La idea d'Europa”. Basat en la conferència homònima de George Steiner, es tracta d’un monòleg musicalitzat dirigit i interpretat per Òscar Intente, acompanyat per l’acordionista Ferran Martínez, que explica el significat de ser europeu i el pes de la història i la cultura europees. L’obra es podrà veure a quatre ciutats:

Dimecres 8 de maig: Concert de música clàssica per commemorar la reunificació d’Europa

El dimecres 8 de maig a les 19h30 se celebrarà al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, a Barcelona, un concert de música clàssica per commemorar els 15 anys de l’ampliació de la Unió Europea de 15 a 25 Estats membres el 2004. Es requereix confirmació omplint aquest formulari.

Dijous 9 de maig: Dia d’Europa

  • 12h00: Celebració Institucional del Dia d’Europa: Les representacions de les institucions europees a Barcelona organitzen la celebració institucional del Dia d’Europa el proper dijous 9 de maig a l’auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92, Barcelona). L’acte comptarà amb la participació de Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel Diàleg Intercultural, qui portarà a terme el pregó del Dia d’Europa i dialogarà sobre la cultura i els valors europeus amb Mar Aguilera, professora de Dret, Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona. La celebració institucional clourà amb la interpretació de l’Himne d’Europa, a càrrec del cor femení Voxalba. És necessari confirmar l’assistència omplint aquest formulari.
  • 18h30: Concert al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona: El dijous a la tarda tindrà lloc el tradicional concert amb motiu del Dia d’Europa que organitzen el Consell Català del Moviment Europeu i l’Ajuntament de Barcelona al Saló de Cent del consistori. Enguany el concert serà “Nàpols i Barcelona. Un viatge d’anada i tornada”, que oferirà la formació Atrium ensemble & Soledad Cardoso. És necessari confirmar l’assistència omplint aquest formulari.
  • 19h00: Debat sobre desinformació i eleccions europees al CCCB:  L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) organitza un debat a la sala mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) sobre desinformació i eleccions europees. L’acte comptarà amb la participació d’Alba Tobella, periodista de Verificat.cat; Joan Julibert, autor de 'El Poder de la Mentira'; Carme Colomina, investigadora del CIDOB i vicepresidenta de l'APEC, i Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Més informació i inscripcions aquí.
  • 20h00: Projecció del documental “The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov” als Cinemes Texas: El mateix dia hi haurà la projecció gratuïta als cinemes Texas de Barcelona del documental ‘The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov’, en VOSE, sobre el director de cinema ucraïnès, guardonat amb el premi Sàkharov 2018 pel Parlament Europeu. Aforament limitat. Cal recollir l’entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

Dia d'Europa i Declaració Schuman

El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l'armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre d'Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer -elements necessaris per a la construcció d'armament- sota el control d'una autoritat única i supranacional. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea.