skip to content
 
 
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
18/11/2019

El Premi Sàkharov Oleg Sentsov a la XVI edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona

L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona col·labora en la XVI edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, ​​amb la projecció el dilluns 18 de novembre a les 20h00 als Cinemes Texas del documental 'The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov', seguit d'un debat amb el cineasta ucraïnès, guanyador del Premi Sàkharov 2018 del Parlament Europeu, en la seva 30ª edició. Aforament limitat. Cal recollir l’entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

El passi es realitzarà en versió original subtitulada al castellà (VOSE) als Cinemes Texas (C/ Bailén, 205). El llargmetratge va ser presentat l’any 2017 al Festival Internacional de Cinema de Berlín, més conegut com a Berlinale, en la categoria especial.

El documental segueix el judici a Sentsov, qui va ser detingut al maig de 2014 i condemnat a l’agost de 2015 a 20 anys de presó per planificar “actes terroristes" contra les autoritats pro-russes de Crimea. El passat 7 de setembre va ser alliberat en un intercanvi de presoners entre Ucraïna i Rússia.

El Premi Sàkharov

El Parlament Europeu atorga anualment el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència des de 1988, que es concedeix a persones que han contribuït de manera excepcional a la lluita pels drets humans a tot el món i crida l'atenció sobre les violacions dels drets humans, a més de donar suport als guardonats i la seva causa.

Representants del cineasta ucraïnès van rebre el passat mes de desembre el Premi Sàkharov en una cerimònia a l'hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg. Després del seu recent alliberament, Sentsov rebrà el Premi de mans del president de la institució, David Sassoli, el 26 de novembre, durant la sessió plenària que tindrà lloc a Estrasburg.

Fitxa tècnica del documental

‘The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov’

  • Direcció: Askold Kurov
  • Edició: Michał Leszczyłowski
  • Música: Sorin Apostol
  • Països: Estònia, Polònia, República Txeca
  • Any: 2017
  • Idiomes originals: Rus, ucraïnès, anglès
  • Subtítols: Castellà
  • Durada: 75’

Sinopsi

Agost de 2015, un tribunal a Rostov-on-Don (Rússia). Un home mira a través de les barres de la seva cel·la, els seus ulls revelen que està a punt de perdre els nervis. Avui rebrà una condemna de 20 anys de presó a Sibèria per terrorisme. L'home és Oleg Sentsov, director de cinema i activista de Maidan nascut a Simferopol (Ucraïna). Ha estat acusat de dirigir un moviment terrorista contra Rússia i haver planificat atacs a ponts, línies elèctriques i un monument de Lenin. Sentsov es defensa amb valentia i respon al veredicte amb una negativa emfàtica dels seus crims i acusa els mateixos acusadors.

En aquest documental, Askold Kurov investiga la veritat darrere d'aquesta farsa d'espectacles polítics. Van ser els testimonis de l'acusació sotmesos a coacció? Quin efecte va tenir la detenció i el procés en si mateix sobre l'acusat i la seva família? La pel·lícula també documenta la solidaritat mostrada al director per col·legues cinematogràfics com Agnieszka Holland, Ken Loach i Pedro Almodóvar, i per l'European Film Academy, que va començar el seu 30è aniversari amb aquesta projecció per tornar a fer campanya per a l'alliberament d'Oleg Sentsov.