skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 

Commemoració del Premi Sàkharov 2014: Projecció del documental “La guerra contra las mujeres” i debat sobre la violència sexual com a arma de guerra

L’acte tindrà lloc el dijous 4 de desembre a les 18h30 a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Pg. Gràcia, 90)

El ginecòleg congolès Denis Mukwege és el guanyador del premi Sakhàrov 2014 i rebrà el premi a Estrasburg el 26 de novembre

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona commemora el Premi Sàkharov 2014 al ginecòleg congolès Denis Mukwege amb la presentació i projecció el dijous 4 de desembre a les 18h30 del documental “La guerra contra las mujeres” a càrrec del seu productor, Sergio Carmona. Tot seguit, a les 19h30, hi haurà un debat sobre la violència sexual com a arma de guerra on hi participaran el mateix Carmona, els periodistes Ramon Lobo i Bru Rovira i Sergio Martín, responsable de la Cèl•lula Operacional per a la RDC de Metges sense Fronteres. Amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Aforament limitat. Es prega confirmar assistència a epbarcelona@ep.europa.eu

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu va decidir per unanimitat el passat 21 d’octubre “concedir a Denis Mukwege, de la República Democràtica del Congo, el Premi Sàkharov per la seva lluita per protegir especialment a les dones" , en paraules del president Martin Schulz.

Denis Mukwege és un metge congolès expert eminent en el tractament de dones que han sofert violacions col•lectives per part de grups armats, a una zona on milers de dones són torturades cada any.

La violència sexual, crim de guerra

Reconeixent l'efecte que té la violència sexual en els conflictes en el manteniment de la pau i la seguretat, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar la resolució 1820 on es vincula explícitament la violència sexual com a tàctica de guerra amb la dona, la pau i la seguretat. La resolució 1820 (2008) reforça la resolució 1325 (2000) i en ella es destaca que la violència sexual en els conflictes constitueix un crim de guerra.

La República Democràtica del Congo és el país del món on més violacions es registren: 48 cada hora, segons un estudi publicat el 2011 a la revista mèdica “American Journal of Public Health”.

 

Documental “La guerra contra las mujeres”

Estrenat al desembre de 2013, aquest documental dirigit per Hernán Zin explica a través del testimoni d’onze dones de tres continents la violació de dones i nenes com a arma de guerra.

 .

Fitxa tècnica

  • Direcció: Hernán Zin
  • Codirecció: Ana Pincus
  • Producció Executiva: Ana Pincus, Hernán Zin
  • Coproducció: Sergio Carmona
  • Producció: Island Bound, Contramedia
  • Durada: 62'
 

Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència

El premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, denominat així en memòria del científic i dissident soviètic Andrei Sàkharov, ha estat concedit anualment pel Parlament Europeu des de 1988 a persones o organitzacions que han fet importants contribucions a la lluita pels drets humans o la democràcia. L’any passat se celebrava el 25è aniversari del Premi i va recaure en la Malala Yousafzai. El premi inclou una dotació de 50.000 euros.

 

Més informació

Pàgina web del Premi Sàkharov
Comunicat de premsa: El ginecòleg congolès Denis Mukwege guanya el premi Sakhàrov 2014, 22 d'octubre de 2014
Resolucions aprovades de les Nacions Unides sobre Dones, pau i seguretat
 

Contacte

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

Sergi BARRERA
Tel.: +34 93 272 20 46
Mòbil: +34 679 896 498
sergi.barrera@ep.europa.eu

Facebook: http://www.facebook.com/parlamenteuropeu
Twitter: @Europarl_CAT