skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
09/05/2019

Dijous 9 de maig: Projecció del documental ‘The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov’ als cinemes Texas

Amb motiu del Dia d'Europa, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza el dijous 9 de maig, a les 20h, la projecció gratuïta als cinemes Texas del documental ‘The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov’, sobre el director de cinema ucraïnès, guardonat amb el premi Sàkharov 2018 pel Parlament Europeu. Aforament limitat. Cal recollir l’entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

El passi es realitzarà en versió original subtitulada al castellà als cinemes Texas (carrer Bailén, 205). La projecció coincidirà amb el Dia d'Europa, que se celebra el 9 de maig. 

El documental segueix el judici a Sentsov que actualment continua empresonat a Sibèria complint una condemna de vint anys de presó per planificar “actes terroristes" contra les autoritats pro-russes de Crimea.

El llargmetratge va ser presentat l’any 2017 al Festival Internacional de Cinema de Berlín, més conegut com a Berlinale, en la categoria especial.

Sentsov va ser guardonat amb el Premi Sàkharov del Parlament Europeu a la Llibertat de Consciència del 2018, en una edició en la qual també van estar nominats les ONG que protegeixen els drets humans i salven vides de migrants a la Mediterrània i Nasser Zefzafi, el líder d'Hirak, un moviment de protesta de masses a la regió del Rif (Marroc).

La cosina de Sentsov, Natalya Kaplan, i el seu advocat, Dmitriy Dinz, van recollir el premi durant la sessió plenària celebrada a Estrasburg el passat 12 de desembre en representació del cineasta.

"No puc estar present en aquesta sala, però podeu sentir les meves paraules. Fins i tot en boca d'un altre, la paraula és la principal eina d'una persona i, sovint, l'única, especialment quan se li ha tret tota la resta”, va explicar Sentsov en una carta llegida per Kaplan a l’hemicicle.

Fitxa tècnica del documental

‘The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov’

  • Direcció: Askold Kurov
  • Edició: Michał Leszczyłowski
  • Música: Sorin Apostol
  • Països: Estònia, Polònia, República Txeca
  • Any: 2017
  • Idiomes originals: Rus, ucraïnès, anglès
  • Subtítols: Castellà
  • Durada: 75’

Sinopsi

Agost de 2015, un tribunal a Rostov-on-Don (Rússia). Un home mira a través de les barres de la seva cel·la, els seus ulls revelen que està a punt de perdre els nervis. Avui rebrà una condemna de 20 anys de presó a Sibèria per terrorisme. L'home és Oleg Sentsov, director de cinema i activista de Maidan nascut a Simferopol (Ucraïna). Ha estat acusat de dirigir un moviment terrorista contra Rússia i haver planificat atacs a ponts, línies elèctriques i un monument de Lenin. Sentsov es defensa amb valentia i respon al veredicte amb una negativa emfàtica dels seus crims i acusa els mateixos acusadors.

En aquest documental, Askold Kurov investiga la veritat darrere d'aquesta farsa d'espectacles polítics. Van ser els testimonis de l'acusació sotmesos a coacció? Quin efecte va tenir la detenció i el procés en si mateix sobre l'acusat i la seva família? La pel·lícula també documenta la solidaritat mostrada al director per col·legues cinematogràfics com Agnieszka Holland, Ken Loach i Pedro Almodóvar, i per l'European Film Academy, que va començar el seu 30è aniversari amb aquesta projecció per tornar a fer campanya per a l'estrena d'Oleg Sentsov.