skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
22/06/2020

Lliure circulació dins de Schengen: el PE demana posar fi ja als controls

La zona de lliure circulació de Schengen ha de recuperar la normalitat, per permetre la llibertat de moviment i impulsar la recuperació econòmica, segons el Parlament Europeu.

  • Fronteres internes obertes respectant el principi de no discriminació.
  • Els eurodiputats demanen un pla de recuperació per a Schengen. 
  • Cal reformar les normes de Schengen per garantir la coordinació a nivell comunitari.

En una resolució aprovada divendres amb 520 vots a favor, 86 en contra i 59 abstencions, els eurodiputats es mostren preocupats pel manteniment de controls a les fronteres interiors per diversos Estats membres i pel greu impacte que aquestes mesures tenen en les persones i en les empreses, en particular als sectors del turisme i del treball estacional.

El text subratlla que el ràpid i coordinat retorn a un espai Schengen plenament operatiu és de suma importància per salvaguardar la llibertat de moviment, un dels principals assoliments de la integració europea, i per facilitar la recuperació econòmica desprès de la pandèmia. Els eurodiputats rebutgen qualsevol mesura no coordinada, bilateral o multilateral per part dels Estats membres i destaquen, a més, que ha de respectar-se el principi de no discriminació.

El Parlament reclama, a la major brevetat, un pla de recuperació de Schengen, amb l’objectiu d’evitar que els controls temporals a les fronteres interiors es converteixin en semipermanents a mig termini. El pla haurà d’incloure una estratègia davant d’un possible rebrot de la pandèmia.

El president de la comissió de Llibertats Civils i ponent de la resolució, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Espanya), va assenyalar que “encara que és una bona notícia que s'estiguin aixecant cada vegada més restriccions a les fronteres internes, la forma en què s'ha fet deixa molt a desitjar. Sense el funcionament normal de Schengen, ens falta un element essencial per a la recuperació. La lliure circulació, la no discriminació, la confiança mútua i la solidaritat són de summa importància, a més de valors fonamentals de la UE”.

El futur de la zona Schengen: funcionament i ampliació

A mig termini, els eurodiputats demanen una reflexió sobre com millorar la confiança entre els països membres i assegurar la governança de la zona Schengen a nivell comunitari. La Comissió Europea hauria de presentar una proposta de reforma en aquest sentit, afegeixen.

Animen, per últim, el Consell i els països a impulsar l’ampliació de la zona Schengen i fer els passos necessaris per integrar-hi Bulgària, Romania i Croàcia. Aquests tres països són, juntament amb Xipre i Irlanda, els únics Estats membres de la UE que no pertanyen a l’àrea. A més, formen part de la zona de lliure circulació uns altres quatre països: Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein.

El 14 de juny es van complir 35 anys de la firma de l’acord al municipi de Schengen (Luxemburg) que va fer caure les fronteres interiors.

Context

Després de reintroduir els controls fronterers per contenir l’expansió de la COVID-19, els països han començat a retirar-los, a l’igual que altres restriccions introduïdes als viatges dins de l’àrea de lliure circulació de Schengen. La Comissió va recomanar a les autoritats nacionals suprimir els controls des del 15 de juny. Els viatgers poden trobar la informació més actualitzada al portal Re-open EU.