skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
25/10/2018

El director de cinema Oleg Sentsov, guanyador del premi Sàkharov 2018

El Parlament ha concedit al cineasta Oleg Sentsov el premi Sàkharov 2018 a la Llibertat de Pensament. El lliurament del guardó serà a Estrasburg el 12 de desembre.

Oleg Sentsov, ganador del Sàkharov 2018
 .

Sentsov va ser triat pels líders dels grups polítics del Parlament el 25 d'octubre entre els tres finalistes de l'edició de 2018.

"A través del seu coratge i determinació, arriscant la seva vida, el director de cinema Oleg Sentsov s'ha convertit en un símbol de lluita per la llibertat dels presoners polítics a Rússia i al món. En concedir-li el premi Sàkharov, el Parlament Europeu expressa la seva solidaritat amb ell i la seva causa. Demanem el seu alliberament immediat", va assenyalar el president Tajani en anunciar al ple la concessió del premi.
“La seva lluita ens recorda que és el nostre deure defensar els drets humans arreu del món i en totes les circumstàncies ", ha afegit.

Sobre Oleg Sentsov

Oleg Sentsov és director de cinema ucraïnès, condemnat a 20 anys de presó per "planejar actes terroristes" contra el govern rus de "facto" a Crimea. Amnistia Internacional ha descrit el procés judicial com "un judici injust davant un tribunal militar".

Sentsov s'ha convertit en un símbol per als aproximadament 70 ciutadans ucraïnesos arrestats il·legalment i condemnats a llargues condemnes de presó per les forces d'ocupació russes a la península de Crimea.

Va estar en vaga de fam des de mitjans de maig fins al 6 d'octubre de 2018. La va parar a causa de les amenaces de rebre alimentació a la força. Va ser nomenat pel Partit Popular Europeu.

Cerimònia de lliurament

El premi, que consisteix en un certificat i 50.000 euros, se li lliurarà en una cerimònia al Parlament Europeu a Estrasburg el 12 de desembre.

Els finalistes

Oleg Sentsov era un dels tres finalistes de l'edició 2018 del premi Sàkharov. Llegiu més sobre els altres finalistes, als quals també se'ls convidarà a la cerimònia de desembre: les ONG que protegeixen els drets humans i salven vides de migrants a la Mediterrània i Nasser Zefzafi, el líder d'Hirak, un moviment de protesta de masses a la regió del Rif (Marroc).

El premi Sàkharov

El premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament, que concedeix cada any el Parlament Europeu, va ser creat el 1988 per recompensar les personalitats o els col·lectius que s'esforcen per defensar els drets humans i les llibertats fonamentals. Aquest any es compleix el 30è aniversari del guardó.

L'any passat el premi Sàkharov va ser concedit a l'oposició democràtica de Veneçuela.

El procés pas a pas