skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
12/12/2018

Premi Sàkharov 2018 per al director de cinema ucrainès Oleg Sentsov

Representants del cineasta ucraïnès Oleg Sentsov van rebre dimecres el Premi Sàkharov del Parlament Europeu a la Llibertat de Consciència en una cerimònia a Estrasburg.

© European Union 2018 - Source EP

Sentsov no va poder estar al Parlament per recollir-lo en persona perquè continua empresonat a Sibèria, on compleix una condemna de 20 anys per "planificar actes terroristes" contra les autoritats pro-russes de Crimea.

La seva cosina Natalya Kaplan i el seu advocat Dmitriy Dinz el van representar en una cerimònia a l'hemicicle.

"Oleg Sentsov va ser nominat per la seva protesta pacífica contra l'ocupació il·legal russa a la seva Crimea natal. També per la seva valentia, determinació i conviccions en suport de la dignitat humana, la democràcia, l'estat de dret i els drets humans ", va explicar Tajani durant el lliurament del guardó.

"Aquests són els valors sobre els quals es construeix la nostra Unió, encara més després del terrible atac d'ahir, valors que aquest Parlament aprecia, defensa i promou", va afegir.

Tajani va destacar que la vaga de fam de Sentsov i la seva valenta postura pública el van convertir en un símbol de la lluita per l'alliberament dels presos polítics detinguts a Rússia i a tot el món.

El premi es lliura en un context de fortes tensions entre Rússia i Ucraïna. El president del Parlament va demanar rebaixar la tensió i va reiterar el seu suport a la integritat territorial d'Ucraïna i va demanar l'alliberament "immediat i incondicional" del cineasta, així com de tots els ucraïnesos detinguts il·legalment a Rússia i a Crimea.

"El premi Sàkharov no és només un premi. És un compromís. I seguim donant suport als nostres guardonats", va afegir en referència a la resta de premiats que també estan detinguts.

Oleg Sentsov

La representant del guardonat, per la seva banda, va descriure la trajectòria del seu cosí, la seva oposició a l'annexió de Crimea i les tortures a les quals va ser sotmès quan el van arrestar i van condemnar injustament. "L’Oleg no es pot rendir i quedar-se callat. És un lluitador per naturalesa", va explicar.

Encara que durant la vaga de fam de Sentsov, que va durar 145 dies, no es va alliberar cap presoner polític ucraïnès, Kaplan va afirmar que, gràcies a la seva acció, les repressions de Rússia van ser comentades a tot el món. "Això és una victòria", va assegurar.

Per acabar el seu discurs, Kaplan va llegir un missatge del cineasta: "No puc estar present en aquesta sala, però podeu sentir les meves paraules. Fins i tot en boca d'un altre, la paraula és la principal eina d'una persona i, sovint, l'única, especialment quan se li ha tret tota la resta.

Cerimònia de lliurament

Tajani també va rebre els pares del finalista del premi Sàkharov 2018 Zefzafi, que està empresonat, i als representants de les 11 ONG que salven vides de migrants a la Mediterrània, també finalistes.

"El premi ha donat suport a particulars i organitzacions de tot el món molt compromesos amb la lluita per la justícia social i sovint amb un gran risc personal", ha assenyalat el president en referència als 30 anys del guardó.

"Cinc dels premiats també van guanyar després el Premi Nobel de la Pau", va afegir i va destacar a Denis Mukwege and Nadia Murad, guanyadors de l'edició d'enguany.

Antecedents

El president Tajani va anunciar el 25 d'octubre que el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2018 s'atorgaria a Oleg Sentsov.