skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev

 .
 .
Euro-mynt
Vem får vad, under vilka villkor och hur ska det finansieras? Debatten om EU:s långtidsbudget är inte bara en sifferexercis utan en debatt om vilken typ av union vi vill ha, med hänsyn till politiska prioriteringar, rättsstatsprincipen och europeisk solidaritet. Budgeten diskuteras flitigt denna vecka och når sin kulmen i ett toppmöte 17-18 juli.
Angela Merkel
En fullspäckad plenarsession och flera viktiga utskottsmöten står på veckans agenda.
Vilka områden ska prioriteras i EU:s långtidsbudget?
Kommer EU:s långtidsbudget att vara på plats i tid? Det är en sommarens hetaste frågor i Europa. Det var också en av de frågor vi ställde under förra veckans ”digitala Almedalen” som nu kan avnjutas på en skärm nära dig.
Tidigare praktikanter
Onsdag till fredag är det dags för plenarsammanträde i Bryssel där återhämtningsplanen, grön omställning och Brexit står på agendan. Här i Sverige förbereder vi för ett digitalt Almedalen samt har utlyst höstens praktikplatser.
Möte i Bryssel
Europaparlamentet är med sin öppenhet och sitt breda politiska spektrum en unik plattform för politisk debatt på europeisk nivå. I dagarna diskuterar vi allt från polisvåld i USA, klimatomställning, transport och ekonomisk återhämtning från covid-19.
Digital utfrågning med elever
Den här veckan diskuterar vi europeisk avtalsrätt medan elever frågar ut EU-ministern och Europaparlamentariker före sommarlovet.
Banner till MFF paneldebatt.
Den här veckan ligger fokus på revideringen av EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för att hantera den ekonomiska tillbakagången i medlemsländerna till följd av covid-19-krisen.
Provrör.
Kampen mot covid-19 fortsätter oförtröttligt och i veckan debatteras snabbspår för vaccin, ekonomisk återhämtning och organiserad brottslighet. Samtidigt börjar andra politikområden, som utrikespolitik och utvidgning, sakteligen få ta plats på den politiska scenen.  På hemmaplan anordnar vi digitala inspirationsmöten om den europeiska demokratin.
Ett nytt plenarsammanträde denna vecka då de svenska Europaparlamentarikerna distansröstar.
För, emot eller blankt? Den här veckan har ledamöterna en fullspäckad sessionsagenda med flera hundra omröstningar.
Europadagen
I år överskuggas Europadagen den 9 maj av den pågående coronakrisen. Men för att uppmärksamma 70-årsdagen av Schumandeklarationen, som lade grunden till europeisk gemenskap och solidaritet, erbjuder vi ett smörgåsbord av aktiviteter som du kan delta i hemifrån.
Utskottsmöte på distans
EU:s svar på coronapandemin, flyktingsituationen längs den centrala Medelhavsrutten och märkning av däck. Det kommer ledamöterna bland annat att diskutera i utskotten. Här i Sverige förbereder vi för fullt Europadagen.
Ett andra plenarsammanträde skedde på distans och de svenska Europaparlamentarikerna röstade hemifrån.
Kampen mot covid-19 fortsätter. Utöver att hantera den akuta krisen genom ytterligare resurser till sjukvården sätter Europaparlamentet luppen på hur covid-19 påverkar rättsstatsprincipen, turistnäringen och klimatet.
Kvinnor på balkong
Extrainsatt plenarsammanträde och hantering av bedrägerier på nätet som en följd av coronaviruset. Det är några av frågorna som står på Europaparlamentets agenda i veckan.
Provrör
"Vi är Europa - vår styrka är vår solidaritet" så uttryckte sig Europaparlamentets talman David Sassoli i ett tal förra veckan om EU:s pågående insatser mot covid-19. Europaparlamentet kommer att hålla ett extrainsatt plenarsammanträde 16-17 april för att anta fler åtgärder. Men har du koll på de tio saker EU redan gör?
Ledamöterna röstar på distans
Covid-19 kan inte stoppa vår demokrati. Så här såg det ut hos några av våra ledamöter, när de röstade hemifrån om brådskande EU-åtgärder för att bekämpa pandemin. Den här veckan inleds utskottsmöten på distans.
Forskare i laboratorium
EU institutionerna lanserar ett stödpaket som sammantaget är den största demonstrationen av europeisk solidaritet som någonsin skådats. Europaparlamentet håller ett extraordinärt sammanträde på distans för att rösta om åtgärder för att hantera coronapandemin.
God handhygien
Inte sedan andra världskriget har Europa varit i ett så dramatisk läge som nu. Europaparlamentet, tillsammans med EU-kommissionen och rådet, agerar nu resolut för att hjälpa medlemsländerna med sjukvårdsutrustning, medel till forskning och stimulansåtgärder för ekonomin.
Plenarsession i Bryssel
Den här veckan sammanträder Europaparlamentet i Bryssel, i stället för i Strasbourg. Sammanträdet är dessutom förkortat och avslutas på tisdag kväll. På dagordningen står bland annat Coronaviruset, EU:s långtidsbudget och situationen vid den grek-turkiska gränsen.
Greta Thunberg
I veckan ska Europaparlamentet granska den nya klimatlagen för att göra vår kontinent klimatneutral till 2050. Klimataktivist Greta Thunberg kommer också att närvara och ge sin syn på EU:s klimatarbete. Här på hemmaplan anordnar vi ett demokratiseminarium i Lund samt två panelsamtal i Stockholm: ett om jämställdhet och ett om sällsynta sjukdomar. Välkommen att följa oss på plats eller via våra digitala kanaler.
Bättre tillsammans
Den här veckan är en så kallad grön vecka i Europaparlamentet, vilket innebär externt parlamentariskt arbete för ledamöterna. 
Dragkampen om budgeten
På veckans agenda står det EU:s långtidsbudget för 2021–2027, eller MFF. I själva verket handlar det bland annat om hur pengarna ska fördelas för att stödja regioner, bönder, forskare, studenter, företag och organisationer. På torsdag möts stats- och regeringscheferna vid ett extrainsatt EU-toppmöte för att nå enighet om långtidsbudgeten.
Brexit, budget, handel, hundar och katter
Idag sammanträder Europaparlamentet i Strasbourg för första gången utan de brittiska ledamöterna. Helt brexit-fritt blir det dock inte, under veckan kommer ledamöterna att debattera den framtida relationen med Storbritannien, EU:s långtidsbudget och rösta om ett frihandelsavtal med Vietnam.
Riktning UK och EU
En ny gryning för Europa - så uttryckte EU:s tre högsta ledare det förra veckan när de lanserade sina tankar om EU:s framtid efter Storbritanniens sorti. Detta nya kapitel börjar med att vi hälsar välkommen till Sveriges nya parlamentsledamot, Jakop Dalunde (MP). Coronaviruset, ekonomin och EU:s nya åklagarmyndighet, står också på agendan.   
Riktning UK och EU
Under veckans plenarsession i Bryssel väntas Europaparlamentet ge sitt godkännande till Storbritanniens utträdesavtal ur EU. Ledamöterna kommer också att uppmärksamma minnesdagen av Förintelsen och ska dessutom diskutera EU-kommissionens lagstiftningsprogram för 2020.
Vindkraftverk
I veckan sammanträder Europaparlamentets utskott. På agendan står brexit, handelsavtalet mellan EU och Vietnam och prioriteringarna för det kroatiska ordförandeskapet i rådet. Den 24 januari arrangerar vi ett panelsamtal om den europeiska gröna given.  
Plenisalen i Strasbourg
Europeisk grön giv, brexit, Iran och hur gränsöverskridande brottslighet påverkar den fria rörligheten. Det är några frågor som Europaparlamentarikerna debatterar och röstar om när de samlas för årets första plenarsammanträde i Strasbourg den 13-16 januari. 
Ilham Tohti
Innan det är dags för julledighet samlas Europaparlamentet för årets sista plenarsession. På agendan: Sacharovpriset, val av ny ombudsman, rättsstatsprincipen på Malta & slutsatserna från det senaste EU-toppmötet.
Europaparlamentet i Bryssel
Uiguren Ilham Tohti får SacharovprisetLunchsamtal om EU:s långtidsbudgetEU-parlamentariker på COP25 i MadridEn europeisk grön giv – extra plenarsession i BrysselNy opinionsundersökning om medborgarnas förväntningar på EUEuropeiska rådet möts i Bryssel – Europaparlamentets talman inledningstalar
Ursula von der Leyen
Tioårsdagen av Lissabonfördraget, den nya EU-kommissionens första arbetsdag och öppningen av COP25 - det och mycket mer får du läsa om i veckans nyhetsbrev. 
Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor
Alla vägar bär till...Strasbourg! Den här veckan väntar en fullspäckad plenarsession i Europaparlamentet. 
Euro-mynt
Kommer förhandlarna att enas om EU budgeten 2020 i tid? Vilka kommissionärkandidater har bjudits in till Europaparlamentet i veckan? Läs senaste nytt och testa dina kunskaper om Europaparlamentet i vår frågesport.
Plenarsession i Bryssel
Det blir en fullspäckad vecka med utfrågningar av kommissionärskandidater och plenarsession i Bryssel. På onsdag är det 25 år sedan Sverige röstade ja till ett EU-medlemskap. Det uppmärksammar vi med ett panelsamtal med förgrundsfigurer för både ja- och nej-sidan inför folkomröstningen.
Berlinmurens fall
Det är utskottsvecka i Europaparlamentet och ledamöterna återvänder till Bryssel där de bl. a. ska diskutera prioriteringar inför COP25. På lördag är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Om detta och mycket mer kan du läsa i veckans nyhetsbrev.
Europaparlamentet i Bryssel
Två seminarier i Europahuset: Sverige 25 år i EU samt Stilleståndsdagen. Vad händer med EU-kommissionen? Dessutom en tillbakablick från sammanträdesveckan i Strasbourg. Mycket läsnöje!
Europaparlamentet i Strasbourg
På veckans agenda i Strasbourg står utvärderingen av Junckerkommissionen, Brexit och nästa års budget. 
EU i skolan
Den här veckan samlas drygt 200 lärare och skolledare i Stockholm för att diskutera EU i undervisningen.
Europaparlamentet i Bryssel
På veckans agenda står bland annat Brexit, Mini-session i Bryssel, MFF, Klimatvänliga investeringar och Sacharovpriset för tankefrihet.
Den nya EU-kommissionen väljs
Idag börjar Europaparlamentets utfrågningar av de 26 kandidater, som under ordföranden Ursula von der Leyen föreslås utgöra den nya EU-kommissionen från och med den 1 november.
Europaparlamentet i Bryssel
3 timmar, 25 frågor: så ser upplägget ut för utfrågningarna av kommissionärskandidaterna, som börjar nästa måndag. 
Strasbourg-vecka: Idag börjar höstens första plenarsammanträde i Strasbourg. På tisdag väntas ledamöterna ställa sig bakom utnämningen av Christine Lagarde som ny ordförande för Europeiska centralbanken (ECB).
Ursula von der Leyen
På tisdag presenterar EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen sitt team av kommissionärskandidater.
Europaparlamentets byggnad i Bryssel.
Idag sätter arbetet i gång i Europaparlamentet efter sommaruppehållet. I juli röstade parlamentet om vilka utskott de 751 ledamöterna ska arbeta i och nu ska de ta sig an det politiska och lagstiftande arbetet. Genom vårt nya veckobrev vill vi tipsa dig om vad som händer i Europaparlamentet de närmaste fem åren!