skip to content
 
 
 

Rivstart för Europaparlamentarikerna efter sommaren

02-09-2019
 .
Europaparlamentets byggnad i Bryssel
Europaparlamentets byggnad i Bryssel
 

Idag sätter arbetet i gång i Europaparlamentet efter sommaruppehållet. I juli röstade parlamentet om vilka utskott de 751 ledamöterna ska arbeta i och nu ska de ta sig an det politiska och lagstiftande arbetet. Genom vårt nya veckobrev vill vi tipsa dig om vad som händer i Europaparlamentet de närmaste fem åren!

En av höstens viktigaste uppgifter: Europaparlamentet spelar en avgörande roll vid tillsättningen av den nya EU-kommissionen, som enligt planerna börjar sitt arbete den 1 november. I juli röstade ledamöterna fram Ursula von der Leyen som ny ordförande för kommissionen. Snart är det dags att fråga ut hennes team av kommissionärskandidater, däribland Sveriges kandidat, nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Save the dates: 30 september–8 oktober väntas ledamöterna fråga ut kommissionärskandidaterna i utskotten. Ledamöterna ska, som det står i Europaparlamentets arbetsordning, bedöma kandidaternas allmänna duglighet, engagemang för Europa, personliga oavhängighet samt kunskaperna på det aktuella ansvarsområdet och den kommunikativa förmågan. Här kan du läsa mer om hur utfrågningarna går till och hur de utvecklats över åren.

”Rosa” vecka = utskottsvecka: Ledamöterna inleder höstens arbete med utskottssammanträden. Vet du i vilka utskott de svenska ledamöterna sitter?

Christine Lagarde: På onsdag ska Utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON) debattera och rösta om utnämningen av Christine Lagarde till ny ordförande för Europeiska centralbanken. Lagarde är några dagar till chef för Internationella valutafonden, IMF. Är hon rätt person att leda arbetet med penningpolitiken i de nitton länder som har euron som valuta?

EU:s allmänna budget för 2020 står också på flera utskottsagendor. Länk till veckans möteskalender.

Många lagförslag kvar från förra mandatperioden: I september väntas Europaparlamentets talmanskonferens – parlamentets talman och de politiska gruppernas ledare – besluta om vilka ärenden som ska återupptas. Här kan du läsa vad som händer med oavslutade ärenden.

Vem är vem? Hur bra du känner till de svenska ledamöterna? Gör vårt test!

Senaste nytt: Följ oss på Facebook och Twitter.

Glad vecka önskar vi på Europaparlamentets kontor i Sverige

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu

 .
 
 .