skip to content
 
 
 

Förberedelser inför plenarsessionen och kommissionärsutfrågningar

09-09-2019
 .
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
 

På tisdag presenterar EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen sitt team av kommissionärskandidater.

Efter att Europaparlamentets talmanskonferens – parlamentets talman och de politiska gruppernas ledare –  har utsett vilket utskott som ska ansvara för vilken utfrågning, börjar ledamöterna förbereda skriftliga frågor till kommissionärskandidaterna.

Save the date: Vad står på spel när Europaparlamentet frågar ut kommissionärskandidaterna? Vilka förväntningar har regeringen och de svenska Europaparlamentarikerna på den nya EU-kommissionen? Detta diskuterar vi med EU-minister Hans Dahlgren m.fl. den 23 september kl. 10.00 i Europahuset i Stockholm. Välkommen!

Brexit: På torsdag ska Europaparlamentets talmanskonferens – parlamentets talman och de politiska gruppernas ledare – diskutera Brexit med Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare för Brexit.

Gruppvecka: Den här veckan sammanträder ledamöterna i sina politiska grupper för att behandla ärenden som utarbetats i utskott och för att förbereda sina ståndpunkter inför plenarsessionen. Det finns för närvarande sju politiska grupper och 54 grupplösa ledamöter. Kolla in vår film, om du har fyra extra minuter. Föredrar du tabeller? Länk till tabellen.

Kalendern: Länk till veckans möteskalender.

Grönt ljus: Förra veckan gav Utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON) sitt stöd till nomineringen av Christine Lagarde som ny ordförande för Europeiska centralbanken. Nästa vecka väntas hela parlamentet ta ställning till nomineringen. Länk till pressmeddelande.

Europaparlamentets talman om frisläppandet av Oleg Sentsov: ”Det är med lättnad och djup glädje jag idag fick veta att den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov släppts fri.” Det sade Europaparlamentets talman David Sassoli efter söndagens fångutbyte mellan Ryssland och Ukraina, där Oleg Sentsov ingick. ”Jag ser fram emot att snart få träffa Oleg Sentsov i Europaparlamentet för att ge honom Sacharovpriset.” Oleg Sentsov tilldelades förra året Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet, men har ännu inte kunnat ta emot det på grund av sin fångenskap i Ryssland. Läs talmannens uttalande i pressmeddelandet

Expertis sökes! Europaparlamentet söker expertrådgivning inom området ekonomi och valutafrågor, huvudsakligen inom ramen för den monetära dialog som förs mellan Europaparlamentet och Europeiska centralbanken. Länk till upphandlingsdatabasen Sista datum för mottagande av anbudsansökningar: 1 oktober.

Senaste nytt: Följ oss på Facebook och Twitter.

Glad vecka önskar vi på Europaparlamentets kontor i Sverige

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu

 .
 
 .