skip to content
 
 
 

Tidtabellen för utfrågningarna av kommissionärskandidaterna klar

23-09-2019
 .
Europaparlamentet i Bryssel
Europaparlamentet i Bryssel
 

3 timmar, 25 frågor: så ser upplägget ut för utfrågningarna av kommissionärskandidaterna, som börjar nästa måndag. 

Tisdagen den 1 oktober kl. 14.30-17.30 frågas Ylva Johansson ut av ledamöterna i Utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Länk till kalendern för utfrågningarna.

För dig som gillar arbetsordningar, annex och artiklar, rekommenderar vi denna läsning.

FN:s klimatmöte i New York: Europaparlamentets delegation leds av Tomas Tobé (M, EPP) och den irländska ledamoten Mairead McGuinness (EPP). Läs mer här

Brexit – inget utträdesavtal utan en irländsk ”nödlösning”:

  • Vi stödjer fortsatt en ”ordnad brexit”, baserad på det utträdesavtal som redan har förhandlats fram mellan EU och den brittiska regeringen.
  • Ledamöterna förbinder sig att avvisa ett eventuellt avtal om utträde utan en ”nödlösning” för Irland.
  • Vill britterna lämna EU utan avtal är det deras ansvar.
  • En förutsättning för en förlängning av förhandlingarna är att Storbritannien begär det.

Det är några av beskeden i en resolution som ledamöterna antog i förra veckan efter en debatt med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Röstsiffrorna för resolutionen blev 544 ja, 126 nej och 38 nedlagda. Läs mer om parlamentets ståndpunkt här.

Ring ring: I förra veckan ringde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till Europaparlamentets talman för att samtala om läget i brexitförhandlingarna. Här kan du läsa mer om samtalet och inbjudan till London.

På torsdag och fredag samlas 100 lärare från Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram i Europahuset i Stockholm i för att utbyta erfarenheter om hur man undervisar om EU. Lärarna kommer dessutom att få träffa Europarlamentarikerna Evin Incir (S) och Jörgen Warborn (M). Europaparlamentets ambassadörsskola är ett paneuropeiskt program för att öka delaktigheten i, och kunskapen om, EU bland lärare och elever. Totalt deltar flera tusen skolor runt om i Europa. Läs mer om programmet här.

Kalendern: Länk till veckans möteskalender.

Senaste nytt: Följ oss på Facebook och Twitter.

Glad vecka önskar vi på Europaparlamentets kontor i Sverige

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu