skip to content
 
 
 

Utvärdering av Junckerkommissionen och Brexit igen

21-10-2019
 .
Tour-byggnaden i Strasbourg
Europaparlamentet i Strasbourg
 

På veckans agenda i Strasbourg står utvärderingen av Junckerkommissionen, Brexit och nästa års budget. 

Hur gick det på senaste toppmötet? I morgon förmiddag kommer Europeiska rådets ord­förande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Europaparlamentet och berättar om resultatet av förra veckans toppmöte i Bryssel. Förutom Brexit diskuterades där bl.a. EU:s långtidsbudget 2021-2027, utvidgningen till västra Balkan och Turkiets militära inblandning i nordöstra Syrien.  

Och hur har det gått för Junckerkommissionen? Direkt efter redovisningen från toppmötet debatterar ledamöterna hur den nuvarande EU-kommissionen – ledd av Jean-Claude Juncker – skött sitt uppdrag sedan den tillträdde 1 november 2014. Utmaningarna har varit många: Klimatförändringarna, Brexit, krisen i euroområdet, ungdomsarbetslösheten, migra­tionsfrågan, attacker på de grundläggande friheterna och rättsstatsprincipen i EU och mer där­till. Senare i år lämnar Junckerkommissionen över stafettpinnen till nästa kommission, med Ursula von der Leyen som ordförande. Europaparlamentets utredningstjänst har i korthet sammanfattat vad Junckerkommissionen åstadkommit. 

Nästa års budget: på onsdag väntas ledamöterna anta sin ståndpunkt om EU:s budget för 2020. Ledamöterna vill satsa närmare två miljarder euro mer på klimatinsatser än vad som föreslagits av EU-kommissionen. Ytterligare medel föreslås även för ungdomssysselsättningsinitiativet, Erasmus-programmen och för att stödja små- och medelstora företag, digitaliseringen, migration och EU:s externa politik, inklusive utveckling och humanitärt bistånd.

På onsdag ska ledamöterna debattera Turkiets militära insatser i nordöstra Syrien, och rösta om en resolution på torsdag.

Albanien och Nordmakedonien: ”Vi är djupt besvikna att rådet misslyckades med att enas om att öppna medlemskapsförhandlingarna med Albanien och Nordmakedonien”, sa Europaparlamentets talman, David Sassoli förra veckan.  På onsdag eftermiddag väntas Europaparlamentet upprepa sitt stöd att inleda förhandlingarna, i en debatt med EU-kommissionen och ministerrådet.

Kalendern: Länk till veckans möteskalender.

Save the dates!

Den 11 november hålls ett seminarium i Europahuset i Stockholm på stilleståndsdagen –  årsdagen av första världskrigets slut.  

Den 13 november 1994 är det på dagen 25 år sedan som Sverige folkomröstade om EU-medlemskapet. Vi uppmärksammar detta med ett panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 13 november.

Mer information om bägge evenemangen kommer!     

Senaste nytt: Följ oss på Facebook och Twitter.

Glad vecka önskar vi på Europaparlamentets kontor i Sverige

 .