skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 45: 30 år sedan Berlinmuren föll

04-11-2019
 .
Berlinmurens fall
Berlinmurens fall
 

Det är utskottsvecka i Europaparlamentet och ledamöterna återvänder till Bryssel där de bl. a. ska diskutera prioriteringar inför COP25. På lördag är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Om detta och mycket mer kan du läsa i veckans nyhetsbrev.

30-årsdagen av Berlinmurens fall: På lördag den 9 november är det 30 år sedan Berlinmuren föll. En händelse som förändrade Europa på många sätt och som har blivit en symbol för ett Europa där vi är enade istället för splittrade. Solidaritetsrörelsen i Polen, den paneuropeiska picknicken i Ungern och den baltiska kedjan är några exempel på fredliga rörelser där européer tillsammans visade att det som förenar oss är starkare än det som skiljer oss. Den snabba återföreningen av Tyskland, som formellt ägde rum den 3 oktober 1990, ledde till att 18 ledamöter från det forna Östtyskland under våren 1991 anlände till Europaparlamentet. Europaparlamentet kommer att uppmärksamma 30-årsdagen av Berlinmurens fall vid en särskild ceremoni under plenarsessionen i Bryssel den 13 november.

I avvaktan på Brexit och att en ny EU-kommission ska tillträda återvänder Europaparlamentarikerna till Bryssel och möten i de olika utskotten. 

Inför COP25: Ledamöterna i miljöutskottet ska rösta om vilka åtgärder och mål som bör prioriteras för att bekämpa klimatförändringarna, inför FN:s klimatmöte COP25 i Madrid.

Barn till utländska stridande som hålls fångna i Syrien och Irak – vilka möjligheter har de till återvändande till EU? Gemensam debatt på torsdag eftermiddag med utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt inrikes frågor (LIBE), underutskottet för mänskliga rättigheter (DROI) och underutskottet för säkerhet och försvar (SEDE). 

Länk till veckans agenda: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/agenda/weekly-agenda

Hej Halmstad! Är du samhällsengagerad och intresserad av att veta mer om EU? Vill du lära dig mer om hur man kan påverka och främja debatten om europeisk politik och viktiga samhällsfrågor såsom klimat, migration eller demokrati?  Var med och forma Europaparlamentets nya nätverk ”tillsammans i Europa”!
Ses på Nolltrefem den 7 november kl.17.00–18.00! 
Anmäl dig genom att maila till kontakt-se@tillsammansieuropa.eu

Vad innebär Brexit för Hallands näringsliv och hallänningarna? Vilka förberedelser krävs? Det är temat för konferensen som anordnas i Varberg den 8 november.

Länk till programmet: https://www.halmstad.se/kommunpolitik/internationelltochregionaltsamarbete/europadirekthalland/anmalankonferensombrexitochhalland.30322.html.
Konferensen direktsänds på Facebook: https://www.facebook.com/Europaparlamentet.

 

Europa 1919: ”Aldrig mera krig” – en fåfäng förhoppning” är temat för lunchseminariet som arrangeras på stilleståndsdagen den 11 november i Europahuset. Länk till program och anmälan: https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/aktuellt/aktiviteter/aktiviteter2019/inbjudan-till-seminarium-europa-1919-aldrig-mera-krig-en-fafang-f-rhoppning.html

25 år sedan folkomröstningen om EU: Är du redan anmäld till panelsamtalet 25 år efter folkomröstningen om EU, den 13 november? Om inte så hittar du program och anmälan på denna länk: https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/aktuellt/aktiviteter/aktiviteter2019/25-ar-efter-folkomr-stningen-om-eu-hur-var-det-da-och-hur-blev-det-sen-.html


FN:s barnkonvention fyller 30 år Den 20 november arrangerar Europaparlamentet en högnivåkonferens i Bryssel för att uppmärksamma att FN:s barnkonvention fyller 30 år. Vilka framsteg har gjorts och vilka utmaningar står den yngre generationen inför i en global och digitaliserad värld? Läs mer här: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/world/20191010STO64046/fn-s-barnkonvention-firar-30-ar

Vi söker praktikanter! Brinner du för EU och är intresserad av politik, media och kommunikation? Har du en universitetsexamen samt goda kunskaper i svenska och engelska? Då kanske en praktikplats på Europaparlamentet är något för dig? Ansök senast den 30 november: https://ep-stages.gestmax.eu/search.

Senaste nytt: Följ oss på Facebook och Twitter

 .